Vodič za sezonu svetskog tura 2016 / V deo

Loto Sudal, Dimension Data, LotoNL - Džambo...
Nedelja, 21. februar 2016
Vodič za sezonu svetskog tura 2016 / V deo

LOTO  - SUDAL: Još dizati ruke visoko

Došli: Rafael Vals (Španija) iz Lampre – Meride, Jele Vanendert (Belgija) iz Topsport Flanderen – Baloaz

Otišli: Jirgen Van den Bruk (Belgija) u Kaćušu

Kolekcija trijumfa mogla bi prirodno da bude manja ove sezone. Minula godina bila je najbolja ikad za tri decenije postojanja ekipe Loto – Sudal. Iako je cilj bio oko 25 pobeda, belgijski tim zaokružio je slavlja na broju 40, što je bio treći najbolji skor u Svetskom turu. Svakako, Loto – Sudal voleo bi da doživi sličnu sezonu. 

- Jedno tridesetak trijumfa moglo bi da prođe, ukoliko su među njima Trka oko Flandrije, Pariz – Rube ili Lijež – Bastonj – Lijež. Naravno, važno će nam biti i da opet pobeđujemo na Turu – komentarisao je Mark Seržan, generalni direktor tima.

Sezona Loto – Sudala trebalo bi da se bazira pre svega na jednodnevne trke i etapna slavlja. Sa deset različitih pobednika, ekipa pokazuje da može da preti sa mnogih strana, ali najsigurniju opciju predstavlja Andre Grajpel. U 33. godini, Nemac je u formi života. Najbolji sprinter 2015. pri 15 trijumfa, Grajpel je bio veoma primetan i na Tur d’Fransu (četiri uspeha). S obzirom da su njegovi glavni rivali promenili redove – Marsel Kitel prešao u Etiks – Kvikstep, a Mark Kevendiš stigao u Dimension Data – popularni Gorila mogao bi da iskoristi period njihovog adaptiranja na nove ekipe i nastavi dominaciju.

Sa druge strane, Loto – Sudal ne raspolaže vozačem koji bi mogao da se bori za postolje na nekom od Gran Turova. Toni Galopen, na primer, pukao je prošle godine u poslednjoj nedelji Trke oko Francuske, pa ju je završio na 31. mestu, iako je dugo bio u najboljih deset. Francuz se nada da bi ambicije mogao da zadovolji na Ardenskim klasicima i etapnim nadmetanjima od jedne sedmice. U tom slučaju, oslanjaće se na pomoć Tima Velensa i Rafaela Valsa koji je doveden iz Lamprea kako bi nadoknadio odlazak Jirgena Van den Bruka.

U redovima Loto – Sudala nalazi se i jedan poseban slučaj. Adam Hansen vlasnik je izvanrednog rekorda po broju završenih Gran Turova u nizu – 13. Reklo bi se da takav poduhvat zahteva neverovatnu požrtvovanost i strogoću, ali Australijanac pokazuje potpuno drugačiji karakter. Poznat po tome da prilikom uspona na Alp d’Uez dohvati pivo i slika se sa navijačima, Hansen je jedan od najzabavnijih likova pelotona. S obzirom da je za Loto – Sudal vezan ugovorom do 2017, Adam bi rekord završenih trka Gran Tur kategorije zaredom mogao da podigne na 19. Upisao je etapna slavlja na Điru i Vuelti, a ostalo mu je da se još istakne u Francuskoj. 

DIMENSION DATA: Nova dimenzija

Došli: Igor Anton Ernandez (Španija) iz Movistara, Mark Kevendiš (Velika Britanija) iz Etiks – Kvikstepa, Mark Renšou (Australija) iz Etiks – Kvikstepa.

Otišli: Džerald Ciolek (Nemačka) u Stelting, Metju Harli Gos (Australija) u One, Luis Meitjes (Južnoafrička republika) u Lampre – Merida

Gotova su vremena malog tima koji je drag pelotonu i publici bez obzira na rezultate. Ekipa iz Južnoafričke republike, koja je 2015. postala prva iz Afrike koja je učestvovala na Tur d’Fransu (ne računajući neke ekipe iz severnog dela kontinenta početkom pedesetih godina prošlog veka), dobila je novu dimenziju. Formacija pod upravom Daglasa Rajdera jedina je koja je promovisana u Svetski tur ove sezone.

Promene u međusezoni imale su dobrog udela u tome. Telefonija MTN, koja je bila prisutna od početka avanture, povukla se iz priče, a i fondacija Kubeka nije više u imenu ekipe. Kompanija Dimension Data, specijalizovana u oblasti informatike i novih tehnologija informisanja, preuzela je kormilo, podržana moćnim Deloitom. To je omogućilo dovođenje prave zvezde -  Marka Kevendiša, čime su ciljevi tima definitivno podignuti, ali i dalje ostaju pitanja vezana za profesionalnu zrelost ostatka ekipe.

Bivši budući as biciklizma Edvald Boson Hagen, angažovan prošle godine, mora bolje od etapnih pobeda na trkama drugog ranga. Odlazak Luisa Meintjesa u Lampre nije najbolja vest. Mladi Južnoafrikanac bio je glavno oružje ekipe u planinama i njegovo deseto mesto na minuloj Vuelti obećavalo je svetlu budučnost. Eritrejac Daniel Teklehaimanot, prvi Afrikanac koji je nosio tačkastu majicu na Turu i bio najbolji brdski vozač na Kriterijumu Dofinea, imaće sigurno veće odgovornosti u predstojećoj sezoni.

Dolazak Kevendiša u Dimension Data predstavlja svojevrstan povratak u prošlost. Mark je našao recept za izuzetnost kakva ga je pratila u ekipi HTC do 2011. Najbolji sprinter Tura (26 etapnih pobeda) biće okružen zlatnim pomagačima Markom Renšouom i Bernardom Eiselom koji su došli sa njim u tim. Popularno „Đule“ sa ostrva Man trebalo bi da pogađa prestižne trijumfe. Kevendiš, međutim, treba da se izbori sa mlađim naraštajem koji predvodi Marsel Kitel. Ukoliko mu baš ne uspe da toliko briljira na drumu, Marka treba pratiti na velodromu tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Nekadašnji pistaš želi da osvoji medalju, jedinu koja nedostaje njegovoj golemoj kolekciji.

LOTONL – DŽAMBO: pobeđivati ponovo

Došli: Enriko Bataljin (Italija) iz Bardianni – CSF

Otišli: Lorens Ten Dam (Holandija) u Džajant – Alpecin

LotoNL – Džambo, bivši Rabobank, Blanko i Belkin, jedina je holandska ekipa u Svetskom turu od nestanka Vakansoleja 2013. i promene nacionalnocti Džajanta, koji je postao nemački. Istina je da tokom prve sezone pod ovim imenom u 2015. tim nije ostvario zavidne rezultate. 

- Treba videti stvari kakve jesu. Od Đira nismo imali toliko loše rezultate, ali pre toga bilo je slabosti, bilo je grešaka. Kampanja klasika ostala je veoma siromašna i razočaravajuća – istakao je vlasnik Ričard Pluge.

Tek je u maju ekipa ubeležila prvu od svega sedam pobeda u 2015. Pluge, međutim, nije imao ni novca da napravi neke neverovatne promene. 

- Mnogi nas i dalje vide kao bivši Rabobank, ali barem smo duplo manji sad nego što smo bili tad. Porede nas često sa BMC – om i Tinkofom, a naš budžet je jedva iznad proseka – objasnio je Pluge.

U 2016. LotoNL – Džambo oslanjaće se na, uglavnom, ista oružja. Jedino zvučnije pojačanje je Italijan Enriko Bataljin koji je najveće uspehe ostvario na domaćem tlu, etapnim trijumfima na Điru. Ekipa će se i dalje oslanjati na solidne vozače koji mogu da se bore za generalni plasman Roberta Hesinka, Stivena Kruisvijka i Vilka Keldermana, iako je Lorens Ten Dam otišao. Nadaju se da će specijalista za klasike Sep Vanmarke briljirati na trci Pariz – Rube. Timu je, takođe, potrebno, da mladi sprintet Moreno Hofland ostvari više pobeda od samo dve prethodne godine.

Iako je posle povlačenja Rabobanka 2012, jednog od najstarijih sponzora u biciklizmu, zbog previše doping skandala, ekipa verovala da će biti ugašena u više navrata, čini se da je budućnost sad koliko -  toliko osigurana. Početkom januara potvrđeno je opstajanje tima barem do 2018. zahvaljujući obnavljanju ugovora sa Džambom i BrendLojalitijem, sa garantovanih deset miliona evra po sezoni. Ostaje pitanje da li će podršku nastaviti i LotoNL posle 2016. Holandska lutrija će odluku doneti do prvog aprila. 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem