Vodič za sezonu svetskog tura 2016 / I deo

Pogodan je trenutak da se izvrši izvestan pregled ekipa, ambicija i očekivanja za novi ciklus najjačih takmičarskih dešavanja na dva točka.
Ponedeljak, 25. januar 2016
Vodič za sezonu svetskog tura 2016 / I deo

Već devetu godinu zaredom Tur „Daun Ander“ u Australiji označava početak sezone u elitnoj diviziji biciklizma. Iako za većinu tradicionalnih obožavaoca pravi okršaji Svetskog Tura startuju zapravo u vreme mnogo popularnijih trka kao što su Pariz – Nica i Tireno – Adriatiko u martu, nadmetanje na najmanjem kontinentu planete, koje se u 2016. održava od 17. i 24. januara, pogodan je trenutak da se izvrši izvestan pregled ekipa, ambicija i očekivanja za novi ciklus najjačih takmičarskih dešavanja na dva točka.

SKAJ – Rols Rojs svetskog kupa

Došli: Benat Inćausti (Španija) iz Movistara, Mihal Kviatkovski (Poljska) iz Etiks – Kvikstepa, Mikel Landa (Španija) iz Astane

Otišli: Riči Port (Australija) u BMC

Jedva da se praznična hrana od svetkovina s kraja godine svarila, Dejv Brejlsford, svemogući gazda Skaja, najavio je glavni cilj britanske formacije u predstojećoj sezoni: „Da postanemo neosporna ekipa broj jedan na svetu“. Mnogi će se zapitati zar već nisu, ali dati ocenu nije baš najjednostavnije. 

U svetu biciklizma, čini se, postoje Skaj i ostali, ili čak Skaj protiv ostalih. U svakom smislu, od načina treniranja, taktika na trkama, odnosa sa javnošću, navijačima i optužbama, takozvani „ljudi u crnom“ imaju posebna obeležja. Takva politika donela im je 44 pobede u 2015, uključujući i onu najvredniju oličenu u osvajanju Tur d’Fransa od strane Krisa Fruma. S obzirom na dominantnost i snagu koju je pokazao, Britanac rođen u Keniji biće i ove godine čovek koga treba savladati na francuskim drumovima u julu, ali i na etapnim trkama koje će koristiti kao pripremu poput Pariz – Nice, Katalonije, Romandije i Dofinea. 

Iako je Skaj u poslednje četiri godine tri puta iznedrio slavodobitnika Tura, ostaje, međutim, još prostora za napredak u drugim sektorima. Pre svega misli se na Điro i Vueltu gde ekipa nije doživela slične uspehe. Posle propalog pokušaja sa Ričijem Portom u Italiji minule sezone i oproštaja sa Australijancem koji je timu više doprineo u ulozi pomoćnika Bredlija Viginsa i Fruma, Brejlsford je u redove uvrstio impresivno pojačanje. Mikel Landa bio je treći na Điru 2015, a istakao se i osvajanjem kraljevske etape na Vuelti. 

U 26. godini, Španac nema više vremena za gubljenje. Videlo se i na prošlom Điru i na Vuelti da je Landi sve mrskije da radi za tadašnjeg lidera u ekipi Astana Fabija Arua. Landa oseća da ima potencijal da stane rame uz rame slavnijim zemljacima Albertu Kontadoru (Tinkof – Sakso), Hokimu Rodrigezu (Kaćuša) i Alehandru Valverdeu (Movistar). 

- U Astani imaju dva lidera na koje nameravaju da se oslanjaju u narednim godinama, a to su Aru i Vinćenco Nibali. Ukratko, nije bilo mesta za ostvarenje mojih želja, a Skaj mi je predložio veoma ambiciozan plan. Tim će stati iza mene da osvojim Điro ove sezone – istakao je Landa.

Skajevci su odlučili i da postanu ozbiljna pretnja na klasicima. Mihal Kviatkovski, osvajač Amstel zlatne trke i nekadašnji svetski šampion, svakako će predstavljati opasnost po rivale u Ardenskim klasicima. Poljak, takođe, ima ambicije i za Trku oko Flandrije, ali i za kraća etapna nadmetanja. 

- Želeli smo da potpišemo Kviatkovskog u dva navrata i ranije, tako da nikako nismo želeli da i ovog puta ostanemo praznih ruku – objasnio je Brejlsford.

Menadžer Etiks – Kvikstepa Patrik Lefevr morao je da se odrekne pored Poljaka još i Marka Kevendiša i Rigoberta Urana zbog toga što su se mnogi vozači našli na kraju ugovora, a ekipa nije imala novac da ih produži. 

TINKOF – SAKSO: Još jedna sezona i ćao

Došli: Oskar Gato (Italija) iz Androni Đokatolija, Juri Trofimov (Rusija) iz Kaćuše

Otišli: Ivan Baso (Italija) penzija, Mati Brešel (Danska) u Kenondejl

Novost je stigla 12. decembra, brutalna kao što su često bile one u režiji Olega Tinkova: ruski milijarder prodaće na kraju sezone ekipu koju je 2013. kupio od Bjarnea Risa. S obzirom da će pod ugovorima ostati Peter Sagan, aktuelni svetski šampion, i Rafal Majka, neko bi još mogao da bude privučen proizvodom. Sa druge strane, Alberto Kontador trebalo bi da okonča biciklističku karijeru kad i njegov gazda, dok bi ostali vozači poput Benata Inčaustija, Romana Krojcigera, Majkla Rodžersa, postali „slobodni strelci“ na tržištu.

- Siguran sam da će ovo biti naša najbolja sezona! Na vozačima je da se pokažu. Ne zbog mene, njihovih porodica i ekipe, već zato što od toga zavisi njihova budućnost – istakao je Tinkov.

Znao je Oleg i na mnogo „diplomatičnije“ načine da motiviše svoje trupe. Ipak, nezavistan mladić poput Sagana već je dokazao da na njega ne utiču previše Rusova blebetanja i žaoke, pa je uz mnoga druga mesta i nešto manje pobeda prošle godine imenu pridodao epitet svetskog prvaka. 

Tako ni Kontadora redovne provokacije gazde, koji ga nije štedeo, nisu preterano pogađale niti sprečile da osvoji Vueltu 2014. i Điro 2015. Pošto je bio peti na Turu prošle godine, Pistolerov glavni cilj naredne sezone biće konačno ponovno osvajanje žute majice u Parizu, a ozbiljno se priprema i za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. 

U zavisnosti od toga kako bude tekla 2016, možda Španac odluči da ostane u profesionalnom karavanu još jednu godinu pre penzionisanja. 

- A šta ako padnem na Turu na primer... – negde je komentarisao Kontador.

Alberto će sebi dati možda šansu da pokuša da se opet, treći put zvanično, domogne najvišeg stepenika pobedničkog postolja podno Trijumfalne kapije, ali za Igre više neće imati prilike. Zato će u Brazilu izaći na start i hronmetarske i drumske trke sa izazovnom trasom koja mu, navodno, odgovara. 

- Jednodnevni megdani nisu moja specijalnost, ali to je i stoga što nikad nisam na njihovoj pripremi preterano radio – objasnio je Kontador.

Tinkov očekuje da Majka ove sezone osvoji Điro.

MOVISTAR – Kintana konačno osvaja moć?

Došli: Karlos Betankur (Kolumbija) iz AG2R Mondijal, Daniel Moreno (Španija) iz Kaćuše

Otišli: Igor Anton (Španija) u Dimension Data, Benat Inćausti (Španija) u Skaj

Da li će 2016. biti konačno godina Naira Kintane? Od kako je 2014. slavio na Điru sve oči uprte su u Kolumbijca i njegove mogućnosti da osvoji i najznačajnije nadmetanje na planeti Tur d’Frans. Naredne sezone neće morati da deli liderstvo sa iskusnim Alehandrom Valverdeom jer će se Španac zadovoljiti ulogom pomoćnika pošto je ranije odvezao svoj prvi Điro. Najbolji vozač Svetskog Tura 2015. posvetiće se i otkrivanju Trke oko Flandrije, pre nego krene u odbranu titutula na Valonskoj streli i Lijež – Bastonj – Liježu. 

Nairo će, dakle, najveće odgovornosti imati tokom leta. Pored toga što će morati na crtu moćnom Krisu Frumu (Skaj) u Francuskoj, očekivanja Kolumbijca su velika i za Olimpijske igre u Brazilu. Kintana je čak najavio i da će sreću okušati i na Vuelti. 

- Siguran sam da možemo da osvojimo dva Gran Tura u godini. Naravno, Trka oko Francuske je apsolutni prioritet – istakao je Kintana.

Njegov zemljak Rigoberto Uran je pokazao put, Nairo treba sad da ide dalje. Pre četiri godine u Londonu Uran je osvojio prvu olimpijsku medalju ikad za Kolumbiju u drumskoj trci zauzevši drugo mesto iza Aleksandra Vinokurova. S obzirom, međutim, da će brdovita trasa u Riju privući i mnoge druge velikane biciklizma poput Fruma, Alberta Kontadora, Hoakima Rodrigeza, Vinćenca Nibalija, zadatak za Naira neće biti nimalo lak.

Zanimljivost u redovima Movistara je dolazak Karlosa Betankura. Viđen kao jedan od perspektivnijih vozača u pelotonu posle osvajanja trke Pariz – Nica 2014. Kolumbijac  nije još ostvario potencijal. Bila je turbulentna i ne do kraja jasna njegova priča sa bivšom ekipom AG2R La Mondijal. Betankur je često išao u domovinu vraćajući se u Evropu na trke kad mu se htelo i uglavnom sasvim van forme. Zato su u Movistaru odlučili da Karlosa sa porodicom nastane u Španiji, a na njega računaju kao ispomoć Valverdeu na predstojećem Điru. Pre tri godine Betankur je bio peti i najbolji mladi vozač na popularnoj ružičastoj trci.

KOMENTARI
  • specialis

    S S. (specialis)

    26. jan 2016 14:27h

    Bice ovo odlicna sezona, samo da ih povrede zaobidju!
    Jedva cekam!

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem