Vodič za sezonu svetskog tura 2016 / III deo

Svetski tur 2016: Kenondejl, Lampre-Merida, BMC.
Nedelja, 31. januar 2016
Vodič za sezonu svetskog tura 2016 / III deo

KENONDEJL – Zaboraviti razočarenja

Došli: Pjer Rolan (Francuska) iz Juropkara, Rigoberto Uran (Kolumbija) iz Etiks – Kvikstepa, Sajmon Klark (Australija) iz Orika – Grinedža, Mati Brešel (Danska) iz Tinkofa

Otišli: Rajder Hesjedal (Kanada) u Trek – Segafredo, Daniel Martin (Irska)

Godina 2016. obećava bolje dane. Zapravo, teško da Kenondejl može gore od 2015. u kojoj su ostvarili svega 11 pobeda i zauzeli pretposlednje mesto u Svetskom turu. U sezoni koja je na neki način bila tranzitna pošto je došlo do fuzije sa Garminom, čije ime sad nestaje sasvim iz pelotona, mladi Davide Formolo (23) ostvario je najznačajniji trijumf slavljem na četvrtoj etapi Đira. U pretstojećem takmičarskom ciklusu promene su zagarantovane, s obzirom da je došlo čak 11 novih vozača.

Kanađanin Rajder Hesjedal je otišao pod okrilje Treka, mada rukovodilac Džonatan Voters žali više zbog gubitka Dana Martina u korist Etiks – Kvikstepa. Irac nije možda bio zalog za najprestižnije pobede svake godine, ali su njegov entuzijazam i brojni napadi bili izvor zabave za navijače.

Kad se Endrju Talanski vrati u formu, deliće liderstvo sa pridošlicama Pjerom Rolanom i Rigobertom Uranom. Kolumbijac je etablirani lovac na generalni poredak značajnih nadmetanja s obzirom da je bio dva puta drugi na Điru, a ostaje da se vidi kako će se uklopiti sa generacijom mlađih snaga koju u Kenondejlu predstavljaju Formolo i Dombrovski. Rolan je napravio veliki skok kad je posle devet profesionalnih godina u Francuskoj odlučio da se internacionalizuje. Činjenica da Juropkar nije uspeo da pronađe sponzora za novu sezonu svakako je doprinela Pjerovom „otiskivanju u nepoznato“. Iako je bio deseti na minulom Tur d’Fransu od njega se u Kenondejlu neće nužno očekivati napad na generalni plasman. Voters ga pre svega vidi u pohodu na tačkastu majicu, namenjenu najboljem brdašu. 

- Pjer ima stil koji je više u duhu nekadašnjih biciklista. Podseća me na jednog od mojih omiljenih vozača Tijerija Klavirolaa, pošto stalno prati situaciju i pokašava da napadne. Mislim da Rolanov potencijal nije još iskorišćen. Do sad je sve trenirao na način koji je mnogo bliži sedamdesetim godinama nego modernim vremenima – objasnio je Voters.

LAMPRE – MERIDA: Podmlađivanje i ostajanje u trci

Došli: Luis Meintjes (Južnoafrička republika) iz MTN – Kubeke

Otišli: Ruben Plaza (Španija) u Orika – Grinedž, Rafael Vals (Španija) u Loto – Sudal

Minula sezona ne beše uopšte loša: sedam etapnih trijumfa na trkama Gran Tur kategorija kao i slavlja na nadmetanjima Pariz – Nica, Kriterijum Dofinea i Trka oko Švajcarske. Mnogi se čak pitaju može li Lampre – Merida bolje od 2015? Tako nešto teško je garantovati, posebno sa stanovišta da je formacija ostala bez važnih elemenata. Španac Rafael Vals, koji je odvezao odličan prvi deo prethodne sezone uz pobedu na Trci oko Omana, priljučio se Loto – Sudalu. Veteran Ruben Plaza (35), slavodobitnik etapa na Turu i Vuelti prošle godine, preselio se u Oriku, dok je Nelson Oliveira potpisao sa Movistarom.

Ipak, italijanska ekipa sačuvala je raznovrsnost u redovima, dovoljnu da pretenduje na uspehe na svim terenima, čak i ukoliko nema vozača koji bi mogao da puca visoko na generalni plasman nekog Gran Tura. Šampion sveta iz 2013. Rui Košta ostaje najveća zvezda tima. Portugalac tek treba još da ekipi u svojoj trećoj sezoni donese prestiž koji se od njega očekuje. Saša Modolo nije u kategoriji top sprintera koju čine Mark Kevendiš, Marsel Kitel,Andre Grajpel, ali tim ceni njegov konstantan napredak, ilustrovan najbolje dvema etapnim pobedama na Điru. Konačno, posle povratka sa suspenzije zbog dopingovanja, Dijego Ulisi je dokazao da može da donosi uspehe ekipi.

Za Lampre je takođe važno da su se oslobodili težine procesa koji im je visio nad glavom dve godine. Čak 28 osoba bile su pod istragom zbog toga što su navodno kolektivno, u najmanju ruku, favorizovale i podsticale upotrebu nedozvoljenih sredstava kako bi tim ostvarivao bolje rezultate. Sud u Mantovi je, međutim, 18. decembra odlučio da oslobodi optužbi više profesionalnih biciklista, među kojima su i Alesandro Balan i Damiano Kunego. 

Pogledi se, konačno, mogu okrenuti ka budućnosti. Tako sasvim prikladno pada angažovanje obećavajućih Mateja Mohoriča i Luisa Meintjesa. Južnoafrikanac se smatra jednom od najboljih akvizicija međusezone. Meintjes (23), peti na usponu Plato d’Bej na Tur d’Fransu, deseti na minuloj Vuelti gotovo bez bilo kakve pomoći suvozača, treći na kraljevskoj etapi Kriterijuma Dofinea, trebalo je da bude svetionik tima MTN – Kubeka. Ipak, protivno svim očekivanjima odlučio je da osveži i pojača redove italijanske ekipe. 

BMC – Povećati vrednost

Došli: Riči Port (Australija) iz Skaja

Otišli: Piter Stetina (SAD) u Trek

Zahvaljujući drugoj uzastopnoj svetskoj kruni na timskom hronometru BMC je 2015. završio na visokoj noti. Iako je ekipa ostvarivala relativno dobre rezultate tokom čitave sezone, bilo je momenata koji su kvarili utisak.

Jedan od glavnih ciljeva BMC – a je da Tidžej Van Garderen, u svojoj poslednjoj godini ugovora, ostvari nade koje se u njega polažu. Motivisan petim mestom na Tur d’Fransu 2014, Amerikanac je pretendovao da napravi potres u hijerarhiji velikih tronedeljnih trka. S obzirom da je bio drugi na Kriterijumu Dofinea minule sezone, Van Garderen se još i žalio što ga novinari i analitičari ne uzimaju za ozbiljnu pretnju Albertu Kontadoru, Krisu Frumu, Vinćencu Nibaliju i Nairu Kintanu u predviđanjima za Tur. Nažalost, Trka oko Francuske za njega je bila totalni promašaj pošto je morao da odustane u 17. etapi. Pokušao je da se iskupi na Vuelti, ali tu nije ni video drugu nedelju nadmetanja. Da li je reč samo o malerima ili Amerikanac baš i nije uspeo najbolje da se nosi sa pritiscima, pokazaće vreme. U svakom slučaju, dolazak Ričija Porta trebalo bi da mu donese izvesno olakšanje.

Australijanac je dominirao u prvom delu 2015. osvajanjem trka Pariz – Nica, Trke oko Katalonije i Tura Trentina, ali kad je trebalo da predvodi Skaj na Điru, nije uspeo da odgovori očekivanjima. Port je završio nadmetanje u Italiji na 15. etapi, posle ionako mučnog izdanja. Elitni pomagač Bredlija Viginsa i Fruma nije uspeo da ubedi rukovodioce Skaja da bi mogao da bude glavna uzdanica ekipe na trkama Gran Tur klase. Ipak, u tridesetoj godini Riči je želeo da konačno postane „opcija broj jedan“ u nekoj ekipi. BMC mu je, doduše, ponudio koliderstvo da Van Garderenom, ali je i to bilo bolje od onoga što bi imao u britanskoj formaciji. 

- Tidžej i ja smo komplementarni vozači. Možemo da se dopunjujemo i motivišemo da budemo bolji – komentarisao je Port.

Očekivanja su velika i od Grega Van Avermeta. Želja je da Belgijanac konačno osvoji barem jedan monumentalni klasik. Van Avermet ima mnogo počasnih mesta na prestižnim jednodnevnim trkama, a u 30. godini vreme ne radi za njega. Prošle godine bio je treći na Trci oko Flandrije i Pariz – Rube. 

- Samo mi sreća nedostaje – tvrdi Van Avermet.

Greg je na neki način spasio sezonu osvajanem etape u Rodeu na Turu. Pored njega, ekipa BMC može da se tokom čitave godine osloni za uspehe na vozače tipa Filipa Žilbera, Rohana Denisa, Samuela Sančeza. Otuda ne čudi što je u 2015. BMC imao 33 pobede. 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem