Etapna MTB trka od 2. do 5. maja na Fruškoj gori

Etapna trka planinskih biciklista (MTB trke), u organizaciji Biciklističkog kluba "Novi Sad", održaće se od 2. do 5. maja na Fruškoj gori.
Ponedeljak, 29. april 2019
Etapna MTB trka od 2. do 5. maja na Fruškoj gori

U četvrtak, 2. maja, počinje etapna trka, dok u nedelju, 5. maja, u 10 časova ispred hotela Ceptor na Andrevlju startuje poslednja etapa.

Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija), te donosi veliki broj bodova za svetsku UCI rang listu, što je jedna od najvećih atraktivnosti. Takođe, trka je i u okviru kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Organizatori kažu da je staza ista i za žene i za muškarce. Trka se vozi četiri dana, pobednik je onaj takmičar koji u četiri dana ima najbolje vreme. Trka iziskuje fizičku pripemu, pripremu bicikla, tehničku i logističku podršku mehaničara i trenera, ali svakako i taktiku samih takmičara.

Ove godine trka se vozi u klasi 1 odnosno S1 koja pobedniku donosi 120 bodova.

"Ove godine posebna pažnja je poklonjena rekreativcima i mlađim kategorijama i to tako što će u nedelju, u okviru poslednje etape, moći da voze trku rame uz rame sa najboljima iz Evrope i sveta. A, voziće zaista uz najbolje trkače i ono što nas raduje jesu prijave reprezentacija Japana, Francuske, Izraela, Mađarske, Slovenije, BIH, Rumunije, Hrvatske i Makedonije. Do sada imamo 18 prijavljenih nacija i već ćemo imati 53 biciklista na startu, što je zaista impresivan broj", kaže direktor trka Nemanja Vajs.

Biciklistički klub "Novi Sad" je od 2014. do danas organizovao i sedam etapnih trka koje su u kalendaru svetske biciklističke unije UCI. U prethodnim izdanjima takmičari su bili i svetski prvaci kao što su Simon Andreasen i Jana Belomojna, a takođe u Novom Sadu trkao se i veliki broj evropskih i nacionalnih prvaka.

Izvor: 021.rs
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem