Vodič za sezonu svetskog tura 2016 / II deo

Novisti iz Astane, Kaćuše i Etiks-Kvikstepa.
Četvrtak, 28. januar 2016
Vodič za sezonu svetskog tura 2016 / II deo

ASTANA – Aru i Nibali u podeljenom lovu

Došli: Eros Kapeki (Italija) iz Movistara

Otišli: Mikel Landa (Španija) u Skaj; Rein Taramae (Estonija) u Kaćušu

Zamislite da Skaj objavi naredne sezone kako Kris Frum više nije njihov adut broj jedan. Teško. Ipak, moguće je da pre manje od dve godine osvojite Tur d’Frans i više ne budete prva zvezda tima. Vinćenco Nibali moraće da se nosi sa takvim tretmanom tokom sezone koja bi trebalo da bude njegova poslednja u Astani. Dramu ublažava činjenica da će Italijanu biti odrešene pedale na Điru, koji je već osvojio 2013. Kazahstanska ekipa, međutim, našla je novog pika za ozbiljnije klađenje, jednog drugog Italijana, mlađe generacije.

Fabio Aru, star 25 godina, postigao je 2015. uspehe koji su ga lansirali u prvi plan. Pored drugog mesta na Điru, pre svega se istakao slavljem na Vuelti, što je i prvi njegov trijumf na trci Gran Tur kategorije. Iako je u Španiju došao u osvetničkom raspoloženju, posle Tur d’Fransa na kome je umesto dostojne bitke za odbranu titule ostvario kasnu etapnu pobedu i na kraju ni malo utešno četvrto mesto u generalnom poretku, Nibali je bio diskvalifikovan ubrzo jer su ga snimile kamere kako se šlepa uz vozilo sportskog direktora. Aru, neukaljane reputacije i obećavajuće forme, tako je zaradio zvanje lidera na predstojećoj Trci oko Francuske.

 Lars Bom ostaje ozbiljni autsajder Astane za klasike koji se voze „na kocki“.  Holanđanin će nastojati da zaboravi ne preterano uspešnu 2015. u kojoj je još uprkos zanemarivanju pravila Pokreta za kredibilni biciklizam (MPCC) startovao Tur. Ne treba, međutim, ni iz računica prestižnih jednodnevnih trka izbaciti Nibalija. Antologijska pobeda na poslednjem Turu Lombardije pokazala je da se popularni Ajkula iz Mesine ne predaje bez žestoke borbe. 

U želji da malo pojača nacionalni, a smanji italijanski uticaj u kazahstanskoj ekipi, velike nade polažu se u Alekseja Lutsenka. Šampion sveta u kategoriji mlađih seniora 2012. i pobednik etape na Trci oko Švajcarske 2015, ima tek 23 godine i čitavu strukturu koja radi za njegov napredak. Čuveni Aleksandar Vinokurov je u svom timu odlučio i da na mesto sportskog direktora umesto Đuzepea Martinelija postavi Kazahstanca Dimitrija Fofonova.

KAĆUŠA – Ispeglati reputaciju

Došli: Rein Taramae (Estonija) iz Astane, Jirgen Van den Bruk (Belgija) iz Loto – Sudala

Otišli: Daniel Moreno (Španija) u Movistar, Juri Trofimov (Rusija) u Tinkof – Sakso

Kaćuša je definitivno jedna od moćnijih ekipa u elitnom kružoku. I ove sezone oslanjaće se na Aleksandra Kristofa, biciklistu sa najviše pobeda 2015 – 20, što čini polovinu uspeha čitavog tima, kao i Hoakima Rodrigeza koji je u 36. godini uspeo da bude drugi najuspešniji vozač u Svetskom turu. 

Vlada, međutim, čudna atmosfera u ekipi koju ne štede doping afere. Minule sezone viđen je pad Luke Paolinija, pozitivnog na kokain posle kontrole na Tur d’Fransu, tri meseca pošto je osvojio Gent – Vevelgem, i Đampaola Karuza, uhvaćenog na osnovu uzorka iz 2012. u kome je otkriven EPO a posteriori. 

Da bi nadoknadili gubitak dvojice Italijana, pre svega Paolinija koji je bio važna pomoć Kristofu na klasicima, ali i odlazak Danija Morena, rukovodioci su „unajmili“ Jirgena Van den Bruka i Reina Taramaea. Estonac će biti kolider na Điru sa Ilnurom Zakarinom, otkrićem 2015. pošto je osvojio Trku oko Romandije. Belgijanac će biti u timu za Tur, gde je podijum viđen kao cilj za Rodrigeza. Purito će sa velikim ambicijama i na Olimpijske igre u Riju, kao i Vueltu gde mu je prošle godine pobeda izmakla za 57 sekundi u korist Fabija Arua (Astana).

Kristof je u kalendar uvrstio ove godine legendarni Pariz – Rube. Posle trijumfa na trci Milano – Sanremo 2014. i Oko Flandrije 2015, za opasnog Vikinga je na red došao i čuveni „Pakao na severu“. 

- Možda mi drugi klasici odgovaraju više, ali ja najviše želim da osvojim Pariz – Rube. Bio sam deseti prošle godine što me je ohrabrilo za dalje – istakao je Kristof.

Norvežanin isto ima i neke neraščišćene račune sa Tur d’Fransom. Pošto je 2014. dva puta slavio na etapama, 2015. ostao je praznih ruku. 

- Nisam imao dobar osećaj. Nedostajalo mi je možda jedan ili dva procenta snage kad su najjači rivali bili sto posto spremni – objasnio je Kristof.

U krajnjem slučaju, popravni bi Aleksandar mogao da traži u Svetskom prvenstvu koje se ovog septembra održava u Kataru, na stazi koja bi trebalo da mu baš odgovara.

ETIKS – KVIKSTEP: Vetar promena

Došli: Marsel Kitel (Nemačka) iz Džajant – Alpecina, Bob Jungels (Luksemburg) iz Treka, Daniel Martin (Irska) iz Kenondejl – Garmina

Otišli: Mark Kevendiš (Velika Britanija) u Dimension Data, Mihal Kviatkovski (Poljska) u Skaj), Rigoberto Uran (Kolumbija) u Kenondejl

U Etiks – Kvikstepu menja se ekipa koja pobeđuje. Ne nužno da bi trijumfovala više, već da bi trijumfovala na drugim mestima. Ukoliko se uzmu u obzir suve brojke, tim Patrika Lefevra je pregazio 2015. sa 54 pobede, što je deset više nego Skaj na primer. Kad se, međutim, pogleda bolje, vidi se da je belgijska formacija ispustila neka mnogo značajnija slavlja. Bili su drugi na trkama Pariz – Nica, Oko Flandrije, Pariz – Rube, Valonska strela i Lijež – Bastonj – Lijež. Sa druge strane, slavodobitnici Velikih nagrada Kvebeka i Amstel zlatne trke Rigoberto Uran i Mihal Kviatkovski napustili su redove.

Nema, međutim, razloga za paniku. Etiks – Kvikstep ostaje velika pretnja u svetskom pelotonu. Sigurne vrednosti su sačuvane: trio Toni Martin, Niki Terpstra i Zdenek Štibar, sinonimi su garancije za uspeh. Slučaj Toma Bonena je unekoliko drugačiji. Belgijski veteran (35) bliži se penziji, a već tri godine nije ostvario značajniju pobedu. Ipak, Bonena svakako ne treba otpisati iz kombinacije kad je reč o prolećnim klasicima.

Mark Kevendiš oslobodio je mesto za Marsela Kitela. Nemac je Britanca ionako već skinuo sa sprinterskog pijedestala, ali dolazi posle jedne prazne sezone u Džajant – Alpecinu. 

- Što se tiče Kitela, pitao sam se šta nije funkcionisalo sa njim prošle godine. Čitao sam da nije vozio trke zato što je bio bolestan, ali je njegov menadžer iz Džajanta rekao da je Marsel samo lenjivac. Videćemo, dakle, šta je bila istina – objasnio je Brajan Holm, sportski direktor u Etiksu. 

Najbolji sprinter iz 2014. suprotno običajima nije doveo sa sobom vozača pomoćnika, u njegovom slučaju Toma Velersa. Mark Renšov je otišao sa Kevendišom u Dimension – Data. Etiksov voz Martin – Kiese – Ričeze – Trentin trebalo bi, međutim, da Kitelu veoma dobro posluži.

Generalni plasman etapnih trka verovatno će biti slaba tačka belgijske formacije, iako je angažovan Dan Martin koji bi trebalo da zameni Urana. 

U žižu javnosti prošle sezone dospeo je mladi Žilijan Alafilip. Francuz star 23 godine uvrstio se među najbolje bicikliste današnjice tokom jedne neverovatne nedelje u aprilu. Skrenuo je na sebe pažnju najpre sedmim mestom na Amstel zlatnoj trci, a zatim je upisao dve druge pozicije na Valonskoj streli i Lijež – Bastonj – Liježu. Očekuje se da odlazak Urana i Kviatkovskog dodatno izbace u prvi plan talentovanog Alafilipa, mada će možda na Ardenskim klasicima morati da deli liderstvo sa Danom Martinom. 

KOMENTARI
  • zare

    Darko (zare)

    28. jan 2016 16:19h

    "Lars Bom ostaje ozbiljni autsajder Astane za klasike"

    Ako je autsajder onda mu se crno pise :).

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem