Aru lider za Tur 2016

Fabio Aru određen je kao lider Astane za Tur d'Frans 2016. Nibali mora da prihvati ulogu pomoćnika.
Nedelja, 20. decembar 2015
Aru lider za Tur 2016

Pre samo 12 meseci Fabio Aru (Astana) bio je smatran za veliku nadu biciklizma. Godina koja je na izmaku, međutim, donela je mladom Italijanu status osvajača trke Gran Tur kategorije pošto je slavio na minuloj Vuelta a Espanji, a nikako nije zanemarljivo ni drugo mesto na Điro d’Italija posle velike borbe sa Albertom Kontadorom (Tinkof – Sakso). Tako je u ekipi Astana Aru s pravom sad viđen kao kolider ekipe sa poznatijim sunarodnikom Vinćencom Nibalijem i na njemu su veće odgovornosti i očekivanja za predstojeću sezonu.

Fabiju je dodeljena uloga prvog vozača za naredni Tur d’Frans, a kazahstanska formacija će raditi za njega i tokom čuvenih Ardenskih klasika. Generalni menadžer Astane Aleksandar Vinokurov tvrdi da će Nibali u 2016. ciljati trijumf na Điro d’Italija, a da će na Trci oko Francuske morati da preuzme ulogu pomoćnika Arua. 

- Prošle sezone bio sam pod pritiskom da ostvarim veliki rezultat, sad ne znam da li će biti nešto lakše pošto u uspehe imam upisanu Vueltu. Osvojiti Gran Tur svakako donosi promene. Bilo je neverovatno podeliti binu sa Krisom Frumom i Albertom Kontadorom na UCI gala večeri u Abu Dabiju. Takva iskustva podsećaju vas da ste sad ušli u neku drugu, elitnu ligu. Naravno, postoji i zadovoljstvo da ste uspeli da dobijete nagradu za sva žrtvovanja i rad koji ste uložili. Dan pošto sam slavio na Vuelti, međutim, počeli su da rastu apetiti za nova priznanja – istakao je Aru.

Tako su posle odmora u Zanzibaru misli dvadeset petogodišnjeg Italijana usmerene na izazove 2016. Debitovaće na trci Vuelta Valensijana od 3. do 7. februara i postepeno dizati formu za Ardenske klasike uz seriju etapnih nadmetanja. Zatim će se posvetiti treninzima na velikim nadmorskim visinama pre Kriterijuma Dofinea i, konačno, Tur d’Fransa. 

- Tur je nešto sasvim novo za mene, ali sam veoma radoznao da saznam zašto je ova trka toliko posebna. Proučiću rutu i osloniću se na savete koje može da mi da Vinćenco kao nekadašnji pobednik. Moj bliski prijatelj i kolega iz tima Paolo Tiralongo, takođe, može da mi pomogne s obzirom na njegovo ogromno iskustvo. Centralni događaj u 2016. za mene je Tur, ali imaću prilično zauzet raspored u ranoj sezoni. Posle Vuelta Valensijane voziću ili trku Pariz – Nica ili Tireno – Adriatiko, zatim Trku oko Baskije. Ove godine sam propustio Lijež – Bastonj – Lijež zbog bolesti, tako da će ovaj klasik biti potpuna nepoznanica za mene – objasnio je Aru.

Čini se da je prekretnica u Fabiovoj karijeri bio minuli Điro. Vozio je agresivno u početku, ali je u poslednjoj nedelji izgubio snagu potrebnu za savladavanje Kontadora. Uspeo je da se uteši osvajanjem dve etape, ali je i naučio vredne lekcije. 

- Điro je bio pakleno iskustvo. Namučio sam se kao životinja! Samo što sam uspeo da završim neke etape smatrao sam pobedom. Par etapnih trijumfa uspeo sam da ostvarim više zahvaljujući novorazvijenoj moći da podnosim bol, nego što sam stvarno imao svežine ili snage u nogama. Bio sam mrtav umoran posle Đira, ali sam naučio da i kad se borite da se uopšte održite na biciklu, moguće je pronaći ekstra motivacije čak i za pobedu. Znam da mogu da budem bolji. Ima još prostora za napredak, pre svega u vožnji na hronometar i pronalaženju savršenog momenta za napad u planinama. Zato jedva čekam da počne nova sezona! – zaključio je Aru.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem