Nibalijev pozitivan osvrt na problematičnu sezonu

„Nisam delikvent i gubitnik“
Nedelja, 15. novembar 2015
Nibalijev pozitivan osvrt na problematičnu sezonu

Osvajanje monumenta jednodnevnih elitnih trka Điro di Lombardija početkom oktobra bio je više nego neophodan momenat slave za okončanje ne toliko sjajne sezone Vinćenca Nibalija (Astana). Pored toga što nije bio na nivou potrebnom za odbranu titule na Tur d’Fransu, završenom na četvrtom mestu uz etapnu pobedu, pravo potonuće Ajkula iz Mesine doživeo je nekoliko nedelja kasnije kad je već drugog dana Vuelta a Espanje bio diskvalifikovan usled šlepanja uz timsko vozilo.

Šampion Italije navršiće 14. novembra 31. godinu i uskoro početi pripreme za 12. profi takmičarski ciklus. Nibali je svestan da mladi kolega iz tima i sunarodnik Fabio Aru, naročito pošto je postao slavodobitnik upravo poslednje Vuelte, samo vreba priliku da postane prvi miljenik nacije zaljubljene u biciklistički sport. Vinćenco je, međutim, odlučan da ostvari još velikih dela na dva točka, bogatiji za lekcije naučene iz grešaka i nevolja 2015, srećniji zbog balansa koji je našao između takmičenja i privatnog, porodičnog života. Tako ni minula sezona neće imati samo negativan atribut. 

- Bilo je teško, izrazito teško u pojedinim trenucima. Nastojao sam, međutim, da sačuvam fokus i da ne odustajem od ciljeva. Rezultati ove godine nisu bili sjajni, barem na papiru, ali trudio sam se da budem kompetitivan i borben. Uvideo sam, bolje nego ikad, kako nijedna sezona ne može da bude podjednako dobra ili loša kao prethodna. Prošla godina je bila neverovatna za mene pošto sam osvojio Tur d’Frans, ali zato ove godine ništa nije išlo glatko. Uz malo odlučnosti moguće je, ipak, uvek uzvratiti udarac nedaćama i postići nešto. Septembar i početak oktobra bili su tako ispunjeni uspesima na važnim jednodnevnim trkama u Italiji. Mentalna snaga dolazi do izražaja u teškim momentima – istakao je Nibali.

Vinćenco danas čak i čuveno izbacivanje sa Vuelte posmatra iz pozitivnog ugla. 

- Taj događaj omogućio mi je da na neki način počnem ponovo od nule. Pomoglo mi je da pronađem u sebi izvesnu dozu besa neophodnu da me pogura napred. Vratio sam se kući na Siciliju i trenirao kao ludak. Jednostavno, nije mi preostalo ništa drugo da činim u takvoj situaciji. Znao sam da ne želim da završim sezonu kao „delikvent“  i gubitnik. Trka oko Lombardije mi je bila glavna na nišanu. Od Svetskog prvenstva nisam mogao ništa da očekujem pošto mi staza nije odgovarala – objasnio je Italijan.

Nibali, takođe, nije nezadovoljan konačnim ishodom Tura. 

- Uopšte trijumfovati na Trci oko Francuske već je ogroman podvig, a šta tek reći o eventualnoj odbrani titule. Pritisak i pažnja javnosti mnogo su veći kad uz vaše ime stoji prefiks šampion. Možda su neki navijači očekivali više od mene, ali ja sam zadovoljan svojim četvrtim mestom i etapnom pobedom, pre svega zbog načina na koji sam ih izborio. Nisam se obrukao. Profesionalni sportisti su samo ljudi koji imaju bolje i lošije sezone. Moramo da znamo da se suočimo i prihvatimo poraz. Biciklizam ne funkcioniše tačno kao sat – komentarisao je Nibali.

Italijan insistira da problemi koji su postojali između Astane i UCI zbog brojnih doping afera i pretnji o povlačenju licence timu za Svetski Tur nisu remetili njegov sportski mir. 

- Uvek sam bio fokusiran isključivo na treninge i trke. Bio sam često pitan da komentarišem ovu situaciju, ali nikad nisam imao previše da kažem na tu temu. Sve je to visoka politika za mene...Držim se podalje od toga. Kad sam sa porodicom, potpuno se isključim iz svetskog biciklizma i problema koji ga prate. Čak ne pratim ni trke na televiziji. Trudim se da uživam sa ljudima koji su mi bliski i koje volim. Biciklizam je za mene sve, ali je istovremeno i ništa u poređenju sa ostatkom života koji provodim sa porodicom i prijateljima. Vožnja bicikla daje mi slobodu i čini me srećnim. Treniram i takmičim se prvenstveno zato što volim da vozim bicikl. Drago mi je što ove zime ne moram da budem uključen u toliko medijskih i marketinških aktivnosti, poput prošle kad sam bio šampion Tura. Imam dovoljno vremena i da neobavezno vozim bajs, kako i najviše uživam – zaključio je Nibali.

 

 

 

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem