Degenkolbu sprint u Madridu / Aru konačni pobednik 70. Vuelte

Italijan je napravio prevrat u pretposlednoj etapi preuzevši crvenu majicu od Toma Dumulina.
Utorak, 15. septembar 2015
Degenkolbu sprint u Madridu / Aru konačni pobednik 70. Vuelte

Pretposlednja 20. etapa 70. Vuelte donela je prevrat. Fabio Aru iskoristio je sve kapacitete i snagu svog tima Astane kako bi od Toma Dumulena (Džajant), od koga ga je u tom trenutku delilo svega tri sekunde, uzeo crvenu majicu namenjenu lideru trke. Italijan je imao prostora da u 175,8 kilometara i čak četiri uspona prve kategorije od San Lorenca de El Eskorijala do Sersedilje da slomi borbenog, ali usamljenog Holanđanina.

Iz kazahstanske ekipe poslali su dva čoveka u beg što se pokazalo isplativim u završnici teške etape. Aru je dobio neophodnu pomoć na poslednjem usponu tridesetak kilometara do cilja. Dumulin je tad već bio u agoniji i konačno je za Fabijom zaostao oko četiri minuta. Nesrećni Tom ostao je čak i bez mesta na podijumu potonuvši do šeste pozicije u generalnom plasmanu. Počasna mesta 70. Vuelte uspeli su da obezbede tako Hoakim Rodrigez (Kaćuša), pri 57 sekundi kašnjenja u odnosu na Arua, i Rafal Majka (Tinkof – Sakso), udaljen od Italijana 1,09 minut.

Poslednja etapa završena je tradicinalnim sprintom u Madridu, koji je konačno pripao Džonu Degenkolbu (Džajant). Nemac je slavio ispred Danija van Popela (Trek Faktori) i Žan – Pjer Drukera (BMC). Time je i definitivno Aru proglašen za konačnog pobednika 70. Vuelte. Italijan je u 25. godini uspeo da osvoji prvu trku prestižne Gran Tur kategorije. Pre toga je bio dva puta na podijumu Đira (2014, 2015).

- Svestan sam da bez rada moje ekipe, ovo nikako ne bi bilo moguće. Moji suvozači su sami sebe nadmašili, sve su dali da osvojim crvenu majicu. Jasno je da moram da radim na hronometru još dosta, kako bi bilo manje stresa za sve. Žao mi je zbog Dumulina. Borio se mnogo, a uz to je i pokazao da je neverovatno jak. Kompletan je biciklista i odvezao je jednu izvanrednu Vueltu. Mislim da je tek sad postao svestan koliko visoko može da ide na tronedeljnim trkama. Mnogo me je motivisao kolega iz ekipe Paolo Tiralongo, ali ne mogu da zaboravim Alberta Kontadora koji nije bio na Vuelti i nije iz mog tima, ali mi je idol i naučio me je da treba napadati iz daleka – istakao je Aru.

Rezultati 21. etape: 1. Degenkolb (Nemačka, Džajant) 2:34,13, 2. Van Popel (Holandija, Trek Faktori), 3. Druker (Luksemburg, BMC), 4. Impej (Južnoafrička rep, Orika), 5. Van der Sande (Belgija, Loto Sudal), 6. Ričeze (Argentina, Lampre), 7. Maes (Belgija, Etiks – Kvikstep), 8. Žbaralji (Italija, MTN – Kubeka), 9. Reza (Francuska, FDŽ), 10. Van Asbruk (Belgija, LotoNL – Džambo) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Aru (Italija, Astana) 85:36,13, 2. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,57, 3. Majka (Poljska, Tinkof – Sakso) +1,09, 4. Kintana (Kolumbija, Movistar) +1,42, 5. Čaves (Kolumbija, Orika) +3,10, 6. Dumulin (Holandija, Džajant) +3,46, 7. Valverde (Španija, Movistar) +6,47, 8. Nieve (Španija, Skaj) +7,06, 9. Moreno (Španija, Kaćuša) +7,12, 10. Meintjes (Južnoafrička rep, MTN – Kubeka) +10,26.

Izvor: M.TI.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem