Iznenađenje Toma Dumulina u devetoj etapi 70. Vuelte

Holanđanin je izvukao i poslednji atom snage kako bi se do cilja popeo dve sekunde ispred Kristofera Fruma.
Ponedeljak, 31. avgust 2015
Iznenađenje Toma Dumulina u devetoj etapi 70. Vuelte

Tom Dumulin (Džajant) iznenadio je sve favorite, ali prevazišao i sebe u devetoj etapi 70. Vuelte voženoj 168 kilometara od Torevijehe do uspona prve kategorije Puig Ljorensa. Krupni Holanđanin izvukao je i poslednji atom snage kako bi se do cilja popeo dve sekunde ispred Kristofera Fruma (Skaj), pet sekundi pre Hoakima Rodrigeza (Kaćuša). S obzirom da je Esteban Čaves (Orika) totalno potonuo na usponu izgubivši skoro minut vremena, Tom je ujedno ponovo preuzeo u crvenu majicu namenjenu vodećem u generalnom poretku.

Rasplet etape desio se u poslednja četiri kilometra pošto su svi članovi velikog dnevnog bega bili dostignuti. Najpre su napadali Alehandro Valverde i Nairo Kintana, ali je, čini se, dvojac iz Movistara te prve napore platio konačno sa po dvadeset sekundi zaostatka spram Dumulina. Iako je izgledalo u jednom trenutku da će ambicije osvajača poslednjeg Tur d’Fransa da se strovale niz padinu zahtevnog uspona, Frum se vratio u borbu pretendenata na konačni trijumf na Vuelti, s pravom uveren i u važno etapno slavlje. Tom, međutim, više specijalista za hronometar nego li za planine, nije se predavao, izvukavši u nekoliko stotina metara pred ciljem energiju za spektakularnu pobedu.

Holanđanin u generalnom plasmanu ima prednost od 57 sekundi u odnosu na najbližeg Rodrigeza. Čaves je pao na treće mesto (+0,59). Frum se odličnom akcijom vratio u prvih deset na 70. Vuelti. Trenutno je osmi pri 1,18 sekundi zaostatka u odnosu na Dumulina. 

- Prethodnog dana toliko sam se namučio i loše osećao da sam razmišljao o odustajanju sa Vuelte. Smatrao sam da borba u generalnom plasmanu nije za mene. Ekipa je, međutim, verovala u mene i govorili su mi da mogu da budem konkurentan. Da mi je neko rekao da bih mogao da pobedim etapu na usponu protiv najboljih brdaša planete rekao bih mu da je potpuno lud. Na najtežoj deonici čuvao sam snagu, a za ubrzanje i odvajanje iskoristio sam kratka zaravnjenja. I Frum i Rodrigez bili su već suviše umorni na kraju i to je bila moja šansa. Iako nisam imao visoke ambicije u pogledu generalnog poretka uoči Vuelte, sad kad sam na vrhu bilo bi glupo da ne pokušavam i ne dajem sve od sebe da odbranim crvenu majicu. Videćemo šta će biti u visokim planinama, ali nameravam da se borim za opstanak – komentarisao je Dumulin.

Rezultati 9. etape: 1. Dumulin (Holandija, Džajant) 4:09,55, 2. Frum (V. Britanija, Skaj) +0,02, 3. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,05, 4. Aru (Italija, Astana) +0,16, 5. Majka (Poljska, Tinkof – Sakso) +0,18, 6. Kintana (Kolumbija, Movistar) +0,20, 7. Valverde (Španija, Movistar) isto vreme, 8. Rouč (Irska, Skaj) +0,31, 9. Pocovivo (Italija, La Mondijal) +0,33, 10. Meintjes (Južnoafrička rep, MTN – Kubeka) +0,34...

Generalni plasman: 1. Dumulin (Holandija, Džajant) 35:22,13, 2. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,57, 3. Čaves (Kolumbija, Orika) +0,59, 4. Rouč (Irska, Skaj) +1,07, 5. Valverde (Španija, Movistar) +1,07, 6. Aru (Italija, Astana) +1,13, 7. Kintana (Kolumbija, Movistar) +1,17, 8. Frum (V. Britanija, Skaj) +1,18, 9. Majka (Poljska, Tinkof – Sakso) +1,47, 10. Pocovivo (Italija, La Mondijal) +1,52.

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem