Osveta Čavesa na kraju šeste etape 70. Vuelte

Čaves ponovo u crvenom.
Petak, 28. avgust 2015
Osveta Čavesa na kraju šeste etape 70. Vuelte

Prethodnog dana našao se na pogrešnom mestu u pucanju pelotona pred ciljem, pa je izgubio crvenu majicu namenjenu lideru Vuelte. Esteban Čaves (Orika – Grinedž) ugrabio je brzo priliku za osvetu izborivši fenomenalan trijumf na kraju šeste etape, vožene 200 kilometara od Kordobe do Kazorle. 

Iskoristivši strmi uspon treće kategorije, čije su pojedine deonice dostizale i do 14 procenata nagiba, Kolumbijac je napao u poslednjih dve hiljade metara uništivši nade poslednjeg Mohikanca iz dnevnog bega Stivena Kamingsa (MTN – Kubeka). Tadašnji nosilac crvene majice Tom Dumulin (Džajant - Alpecin) pokušao je da odbrani vođstvo, ali je liniju finiša prešao kao treći, pet sekundi kasnije, pošto ga je pretekao i Dan Martin (Kenondejl – Garmin).

Čaves je ponovo prvi u generalnom plasmanu pri deset sekundi prednosti u odnosu na Holanđanina zahvaljujući preraspodeli bonifikacija. Martin je treći, 33 sekunde udaljen. 

Esteban je na aktuelnoj Vuelti upisao već drugu pobedu. Finiš šeste etape bio je veoma sličan završnici druge na Kaminito del Rej u kojoj je isto slavio. Kolumbijac je ujedno nastavio i niz uspeha ekipe Orika – Grinedž na 70. izdanju Trke oko Španije, pošto je samo 24 časa ranije trijumfovao i njegov timski kolega Kejleb Evan. 

Australijska formacija se pokazivala dominantnom u prvoj nedelji trka Gran Tur kategorije. Poslednji Tur d’Frans, međutim, nije protekao kako su navikli i kako su se nadali. Primat im je preuzeo Etiks – Kvikstep, ali su Vueltu iskoristili da se vrate na poznatu stazu uspeha.

- Ne mogu da verujem da sam pobedio! Etapa je bila veoma duga, vrela i teška. S obzirom na profile koji dolaze, znao sam da mi je ovo jedna od poslednjih šansi da pokušam da trijumfujem ukoliko osećam da imam dovoljno snage u nogama za borbu. Deril Impej me je odlično pozicionirao kad smo krenuli na poslednji uspon i bio sam u idealnoj situaciji da napadnem. Odlučio sam da pokušam da idem na pobedu i trud se isplatio. Veoma sam srećan zbog tima, zato što su svi članovi neverovatni, a atmosfera je prava porodična. Eto, Kejleb je trijumfovao prethodnog dana, a sad je raznosio bidone – komentarisao je Čaves.

Rezultati 6. etape: 1. Čaves (Kolumbija, Orika) 4:46,16, 2. Martin (Irska, Kenondejl – Garmin) +0,05, 3. Dumulin (Holandija, Džajant) isto vreme, 4. Plaza Molina (Španija, Lampre) +0,11, 5. Valverde (Španija, Movistar), 6. Rodrigez (Španija, Kaćuša), 7. Frum (V. Britanija, Skaj), 8. Majka (Poljska, Tinkof – Sakso), 9. Kintana (Kolumbija, Movistar), 10. Rouč (Irska, Skaj) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Čaves (Kolumbija, Orika) 21:55,13, 2. Dumulin (Holandija, Džajant) +0,10, 3. Martin (Irska, Kenondejl – Garmin) +0,33, 4. Rouč (Irska, Skaj) +0,36, 5. Valverde (Španija, Movistar) +0,49, 6. Moreno (Španija, Kaćuša) +0,51, 7. Frum (V. Britanija, Skaj) +0,55, 8. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,56, 9. Kintana (Kolumbija, Movistar) +0,57, 10. Aru (Italija, Astana) +1,08..

 

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem