Alehandru Valverdeu četvrta etapa 70. Vuelte

Valverde: Nairo Kintana i ja nastavićemo zajedno da radimo. Na ovoj etapi on je vodio računa da mi se nešto ne desi i da uvek budem bezbedan.
Sreda, 26. avgust 2015
Alehandru Valverdeu četvrta etapa 70. Vuelte

Gotovo čitavom dužinom 209 kilometara od Estepone do Veher de la Frontera četvrta etapa 70. Vuelta a Espanje bila je ravna. Sprinterski timovi nisu se, međutim, preterano nadmetale da vode glavnu reč i kontrolu u karavanu, s obzirom da se do cilja u gradu uvrštenom u svetsku kulturnu baštinu UNESKO moralo dobro popeti. U poslednjih pet kilometara bila su čak dva strma uspona ulicama Veher de la Frontera. 

Najbolje su do izražaja tako došle sposobnosti Alehandra Valverdea (Movistar), veterana koji se i ove godine isticao na prestižnim prolećnim klasicima sličnih završnica kao četvrta etapa Vuelte. Iako je u poslednjih 200 metara pokušao da se na vrh probije Peter Sagan (Kenondejl), Slovak je morao da se zadovolji, posle pobede prethodnog dana, nastavljanjem niza drugih mesta na značajnim trkama. Postolje je upotpunio Danijel Moreno (Kaćuša).

Lider Vuelte Esteban Čaves (Orika) uspeo je da etapu zaključi u glavnoj grupi i time sačuva prepoznatljivu crvenu majicu barem još jedan dan. Na istom odstojanju u odnosu na vodećeg su Tom Dumulin (Džajant), sa pet sekundi zaostatka, i Nikolas Rouč (Skaj), 15 sekundi udaljen. Trećeplasirani u generalnom poretku Irac bio je među animatorima završnice etape koji su pokušavali da napadima izbore dnevne počasti. Rouču su eventualna pobeda, kao i preuzimanje crvene majice zahvaljujući bonifikacijama izmakli za malo, pošto je cilj prešao kao četvrti. 

Valverde je zato napredovao u generalnom plasmanu. Trenutno je peti pri 28 sekundi zaostatka za Čavesom. 

- Nismo diktirali tempo na etapi, već smo odlučili da pustimo Kaćušu da radi u interesu Hoakima Rodrigeza ili Danija Morena. Sačuvao sam snagu za poslednjih 200 metara i kad sam krenuo u napad, bukvalno sam leteo. Znao sam da Sagan pokušava da se probije pored mene, jer je i on veoma jak na ovakvom tipu finiša, ali bio sam uveren da pobeđujem. Još ranije sam, gledajući profil na internetu, zaokružio ovu etapu. Etapna pobeda je bio moj primarni cilj, a napredak u generalnom plasmanu je samo bonus. Duga je trka, a Nairo Kintana i ja nastavićemo zajedno da radimo. Na ovoj etapi on je vodio računa da mi se nešto ne desi i da uvek budem bezbedan – komentarisao je Valverde. 

Iako je dan većim deo bio poprilično ravna linija, Tidžej van Garderen (BMC) bio je uvučen i grupni pad tridesetak kilometara do finiša. Čak trojica suvozača morala su da se vrate po njega kako bi uhvatili peloton koji je išao neverovatnom brzinom.

Rezultati 4. etape: 1. Valverde (Španija, Movistar) 5:07,30, 2. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso), 3. Moreno (Španija, Kaćuša), 4. Rouč (Irska, Skaj), 5. Gonsalves (Portugalija, Kaha Rural), 6. Rodrigez (Španija, Kaćuša), 7. Simon (Francuska, Kofidis), 8. Majka (Poljska, Tinkof – Sakso), 9. Kintana (Kolumbija, Movistar), 10. Čaves (Kolumbija, Orika) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Čaves (Kolumbija, Orika) 13:11,31, 2. Dumulin (Holandija, Džajant) +0,05, 3. Rouč (Irska, Skaj) +0,15, 4. Martin (Irska, Kenondejl – Garmin) +0,24, 5. Alehandro Valverde (Španija) +0,28, 6. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,35, 7. Moreno (Španija, Kaćuša) +0,36, 8. Kintana (Kolumbija, Movistar) +0,40, 9. Frum (V. Britanija, Skaj) +0,40, 10. Aru (Italija, Astana) +0,47.

 

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem