Saganu konačno pobeda na trećoj etapi 70. Vuelte

Sagan do trijumfa nakon čak pet drugih mesta na minulom Tur d'Fransu.
Utorak, 25. avgust 2015
Saganu konačno pobeda na trećoj etapi 70. Vuelte

Pune dve godine Peter Sagan (Tinkof – Sakso) čekao je pobedu na trci Gran Tur kategorije. Idealna prilika konačno je pretvorena u delo na kraju treće etape Vuelta a Espanje vožene 158 kilometara od Mihasa do Malage. 

Slovak je iskoristio navođenje na sprint ekipe Džajant – Alpecin za Džona Degenkolba. Sagan je ubrzao u pravom trenutku iskoristivši i vetar u leđa kako bi na liniji cilja za pola točka savladao Nasera Buanija (Kofidis). Degenkolb nije konačno mogao bolje od treće pozicije. 

Esteban Čaves (Orika – Grinedž) nije imao preterano problema da sačuva crvenu majicu namenjenu lideru Vuelte. Tom Dumulin (Džajant) i dalje je drugi (+0,05), dok je Nikolas Rouč (Skaj) treći (+0,15).

Iako je bilo očekivano da će se dan završiti sprintom, trasa etape išla je preko dva uspona treće kategorije. Pokušali su članovi osmočlanog bega da neravan teren iskoriste za eventuelno iznenađenje, ali su njihovi napori neutralisani pre svega radom timova Orika i Tinkof – Sakso.

Saganu je trijumf, ukupno četvrti na Vuleti, došao kao veliko olakšanje posle čak pet drugih mesta na minulom Tur d’Fransu. Iako je napravio neverovatnu kolekciju počasnih pozicija na postolju i u top pet, Slovaku je ovo tek sedma pobeda u sezoni, prva posle Trke oko Kalifornije.

- Veoma sam srećan što sam uspeo na pravi način da se odužim timu za trud tokom čitave etape. Zaslužio sam pobedu posebno zato što su samo moja ekipa i Orika radili na dostizanju begunaca i za završni sprint. Buani i Degenkolb pojavili su se napred samo u poslednja tri kilometra. Morao sam da trijumfujem. Bio sam na Degenkolbovom točku, a on je rano krenuo u sprint, nekih 250 metara pre cilja. Otišao je na jednu stranu, ja sam na drugu. Mislim da mi je i vetar koji je duvao u leđa malo pomogao -  komentarisao je Sagan.

Slovak je od početka Vuelte u zelenoj majici, namenjenoj najboljem najuniverzalnijem sprinteru. 

- Daleko je Madrid, tako da ne mogu da predvidim da li ću uspeti da zadržim majicu. I ekipa i ja došli smo na Vueltu bez pritiska. Postupaću u skladu sa time kako se osećam iz dana u dan. Imam u vidu Svetski šampionat u Ričmondu i priznajem da mi je to prioritet u završnici sezone. Želja mi je da budem u top formi za prvenstvo u SAD – istakao je Sagan.

Rezultati 3. etape: 1. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso) 4:06,46, 2. Buani (Francuska, Kofidis), 3. Degenkolb (Nemačka, Džajant – Alpecin), 4. Druker (Luksemburg, BMC), 5. Oliveira (Portugalija, Lampre), 6. Regigi (Alžir, MTN – Kubeka), 7. Doker (Australija, Orika), 8. Stujven (Belgija, Trek Faktori), 9. Rejnes (Španija, IAM Sajkling), 10. Van Asbruk (Belgija, LotoNL – Džambo) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Čaves (Kolumbija, Orika) 8:04,01, 2. Dumulin (Holandija, Džajant) +0,05, 3. Rouč (Irska, Skaj) +0,15, 4. Martin (Irska, Kenondejl – Garmin) +0,24, 5. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,35, 6. Kintana (Kolumbija, Movistar) +0,36, 7. Valverde (Movitstar, Španija) +0,38, 8. Frum (V. Britanija, Skaj) +0,40, 9. Moreno (Španija, Kaćuša) isto vreme, 10. Aru (Italija, Astana) +0,47.

 

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem