Čavesu druga etapa 70. Vuelte / Nibali diskvalifikovan

Čaves najbrži na drugoj etapi. Vićenco Nibali i sportski direktor Astane Šefer isključeni sa trke zbog nedozvoljenog šlepanja.
Ponedeljak, 24. avgust 2015
Čavesu druga etapa 70. Vuelte / Nibali diskvalifikovan

Karavan jubilarne 70. Vuelta a Espanje nema mnogo vremena za uhodavanje. Već druga etapa vožena 165 kilometara od Alaurin de la Tora do Kaminito del Raja, koja se konačno računala za generalni plasman, napravila je razlike među pretendentima na konačnu pobedu. 

Na finalnom usponu treće kategorije, čije su sekcije dostizale i do 15 procenata nagiba, kao Feniks iz pepela izdigao se Esteban Čaves (Orika – Grinedž), koji je usled teškog pada pre dve godine umalo okončao karijeru. Kolumbijac je najbolje odgovorio na napad Naira Kintane (Movistar) tri kolometra do cilja, ostavivši mnogo poznatijeg sunarodnika ubrzo iza sebe. Čavesa je uspeo da isprati Tom Dumulin (Džajant), ali je Holanđanin, sveže oporavljen od povreda zadobijenih na Tur d’Fransu, poklekao pred finišem za jednu sekundu. Nikolas Rouč (Skaj) morao je da se zadovolji najnižim stepenikom pobedničkog postolja, budući devet sekundi sporiji od slavodobitnika. Čaves je obukao i crvenu majicu namenjenu lideru generalnog poretka, a zahvaljujući bonifikacijama ima prednost od pet sekundi spram Dumulina. 

Jedan od favorita za trijumf na etapi, ali i moguće na čitavoj Vuelti, Hoakim Rodrigez (Kaćuša) bio je tek peti okasnivši 26 sekundi za Estebanom. Kintana je liniju cilja prešao sa Puritom. Kris Frum (Skaj) bio je pola minuta sporiji od Čavesa, dok je Alehandro Valverde (Movistar) izgubio sekundu više. Najbolji od Astanine armade bio je Fabio Aru kao deseti na etapi (+0,37).

Kazahstanska ekipa, međutim, pretrpela je ogromnu štetu drugog dana Vuelte, pošto je jedan od njenih lidera Vinćenco Nibali diskvalifikovan. Popularna Ajkula iz Mesine isključen je iz trke zbog šlepanja za timsko vozilo. Slike nedozvoljenog ponašanja prenele su kamere španske televizije iz helikoptera. Do incidenta je došlo pošto se Vinćenco našao u masovnom padu tridesetak kilometara do cilja. Izgubivši u gužvi više od minuta u odnosu na glavnu grupu, Italijan je pokušao da zaostatak nadoknadi tako što je proveo 200 metara držeći se za automobil Astane. Sportski direktor koji je bio za volanom Aleksandar Šefer takođe je isključen sa Vuelte. Astana će moći da koristi samo jedno vozilo u naredne dve etape. Nibali i Šefer moraće da plate i kaznu od po 200 švajcarskih franaka. 

- Posle svega što se dogodilo, moram da se izvinem svim osobama koje su ljute na mene ili me se stide. Za mnom je jedna veoma loša sezona, a ovo je njen vrhunac...Pošto nisam uspeo da odbranim titulu na Tur d’Fransu nadao sam se da ću barem na Vuelti uspeti da na dostojanstven način zaključim godinu...Moram, međutim, da priznam da sam iznenađen težinom kazne koju mi je kolegijum komesara izneo. Bio sam spreman da se nosim sa velikim kaznenim zaostatkom, ali sam iznenađen da sam isključen iz trke tako lako – komentarisao je Nibali.

Rezultati 2. etape: 1. Čaves (Kolumbija, Orika) 3:57,25, 2. Dumulin (Holandija, Džajant) +0,01, 3. Rouč (Irska, Skaj) +0,09, 4. Martin (Irska, Kenondejl) +0,14, 5. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,26, 6. Kintana (Kolumbija, Movistar) isto vreme, 7. Frum (V. Britanija, Skaj) +0,30, 8. Valverde (Španija, Movistar) +0,31, 9. Moreno (Španija, Kaćuša) isto vreme, 10. Aru (Italija, Astana) +0,37...

Generalni plasman: 1. Čaves (Kolumbija, Orika) 3:57,15, 2. Dumulin (Holandija, Džajant) +0,05, 3. Rouč (Irska, Skaj) +0,15, 4. Martin (Irska, Kenondejl) +0,24, 5. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,36, 6. Kintana (Kolumbija, Movistar) isto vreme, 7. Frum (V. Britanija, Skaj) +0,40, 8. Valverde (Španija, Movistar) +0,41, 9. Moreno (Španija, Kaćuša) isto vreme, 10. Aru (Italija, Astana) +0,47.

 

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem