Kejleb ispred Degenkolba i Sagana u Alkala de Gvadaire

Na kraju pete etape Kejleb do prve pobede na premijernom učešću na trci visoke Gran Tur kategorije.
Četvrtak, 27. avgust 2015
Kejleb ispred Degenkolba i Sagana u Alkala de Gvadaire

Mladi Australijanac Kejleb Evan (Orika – Grinedž) iznenadio je sve prekaljene favorite brzih masovnih završnica i slavio na kraju pete etape 70. Vuelte, vožene 167 kilometara od Rote do Alkala de Gvadaire. 

Mladić star samo 21 godinu pokazao je sav potencijal prešavši liniju cilja ispred Džona Degenkolba (Džajant – Alpecin), Petera Sagana (Tinkof – Sakso) i Žan – Pjer Drukera (BMC). Kejleb je tako spektakularno ostvario prvu pobedu na premijernom učešću na trci visoke Gran Tur kategorije.

Ekipa Orika kontrolisala je peloton u poslednjih nekoliko kilometara, ali se posle nekoliko tehnički zahtevnijih krivina na čelu našao Sagan sa timskim kolegom Danijeleom Benatijem koji mu je pripremao sprint. Ipak, 250 metara pred ciljem, Slovaka su „progutali“ vozači iz australijskog tima i Džajanta. Degenkolb je otvorio sprint, ali ga je pretkao Kejleb. Finiš je bio na blagoj uzbrdici. 

Zadržan u drugoj grupi posle pucanja pelotona u brzoj završnici, Esteban Čaves (Orika) ostao je bez crvene majice namenjene lideru u generalnom poretku. Vođstvo je za sekundu preuzeo Tom Dumulin (Džajant). Nikolas Rouč (Skaj) i dalje je treći pri zaostatku od 16 sekundi u odnosu na Holanđanina.

Slavodobitnik dana Kejleb bio je dva puta vicešampion sveta u kategoriji juniora 2012. i seniora mlađih od 23 godine 2014. 

- Za mene je ovo najlepši dan u karijeri! Pobediti neke od najboljih sprintera planete kao što su Degenkolb i Sagan, i to kad je cilj na blagom usponu, znači mi mnogo. Čast je samo biti u istoj trci sa njima, a kamoli ih savladati. Verovatno je ovo bila poslednja prilika za trijumf pošto ne nameravam da ostanem na Vuelti do kraja. Osećao sam pritisak zbog toga, ali ujedno i motivaciju da se dokažem – komentarisao je Evan.

Ravničarski dan odvijao se po ustaljenoj šemi Gran Turova. Tročlana grupa begunaca odvojila se u ranoj fazi etape, ali bilo je jasno da sprinterski timovi neće propustiti jednu od retkih prilika na ovogodišnjoj Vuelti da upišu trijumf.

Rezultati 5. etape: 1. Evan (Australija, Orika) 3:57,28, 2. Degenkolb (Nemačka, Džajant), 3. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso), 4. Druker (Luksemburg, BMC) u vremenu pobednika, 5. Rohas (Španija, Movistar) +0,02, 6. Zbaralji (Italija, MTN – Kubeka), 7. Pocovivo (Italija, La Mondijal), 8. Moreno (Španija, Kaćuša), 9. Van der Sande (Belgija, Loto Sudal), 10. Maes (Belgija, Etiks – Kvikstep) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Dumulin (Holandija, Džajant) 17:09,06, 2. Čaves (Kolumbija, Orika) +0,01, 3. Rouč (Irska, Skaj) +0,16, 4. Martin (Irska, Kenondejl – Garmin) +0,25, 5. Valverde (Španija, Movistar) +0,29, 6. Moreno (Španija, Kaćuša) +0,31, 7. Frum (V. Britanija, Skaj) +0,35, 8. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,36, 9. Kintana (Kolumbija, Movistar) +0,37, 10. Aru (Italija, Astana) +0,48.

 

 

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem