Ekipa BMC najbrža na timskom hronometru / Velits prvi lider 70. Vuelte

Ekipa BMC na pravi način odbranila je status još uvek aktuelnog svetskog šampiona discipline.
Nedelja, 23. avgust 2015
Ekipa BMC najbrža na timskom hronometru / Velits prvi lider 70. Vuelte

Usled izraza zabrinutosti mnogih učesnika Vuelta a Espanje zbog bezbednosti trase, timski hronometar dug 7,4 od Porto Banusa do Marbelje, kojim je 70. izdanje najpoznatije španske trke počelo, neutralisan je. Iako nije imala značaja za generalni plasman, ekipna borba protiv štoperice nosila je ulog počasti trijumfa na etapi nadmetanja prestižne Gran Tur kategorije. Radovala se družina BMC koja je za jednu sekundu ostvarila bolje vreme od formacije Tinkof – Sakso.

Peter Velits prvi je prešao liniju cilja i tako postao prvi nosilac crvene majice namenjene  lideru Vuelte. Ekipa BMC na pravi način odbranila je status još uvek aktuelnog svetskog šampiona discipline. 

- Titula planetarnog šampiona u timskom hronometru daje izvesnu odgovornost. Imali smo ekstra motivaciju da idemo i preko granica izdržljivosti i ugrabimo pobedu. Odlično smo sproveli u delo i taktiku. Znali smo kojih pet momaka može da izdrži maksimalan napor do cilja, a ujedno smo sa tim brojem ljudi mogli optimalno brzo da se krećemo. Srećan sam zbog Velitsa i mogućnosti što može prvi da nosi crvenu majicu – komentarisao je Tidžej van Garderen, lider ekipe BMC.

Američka formacija slavila je i na timskom hronometru na Tur d’Fransu. Sa druge strane, čini se da je Peter Sagan preneo sopstveno prokletstvo na Tinkof – Sakso koje ga je pratilo u Francuskoj. 

- Iako je za nas možda bila suviše tehnička trasa, uspeli smo da izvezemo odlično. Izgleda da je ekipa, ipak, morala da završi druga pošto je imala mene u timu...- pokušao je da se našali Sagan.

Iako nije uspeo da obuče crvenu majicu, Peter je odenuo dres u kome se oseća više nego komforno, a to je zelena majica.

S obzirom da je hronometar neutralisan, zbog prisustva peska na određenim delovima staze koji je ugrožavao bezbednost, ekipe mnogih favorita za konačan trijumf na Vuelti nisu se opterećivale učinkom. Movistar Naira Kintane i Alehandra Valverdea bio je 24 sekunde sporiji od BMC tima. Astana Vinćenca Nibalija okasnila je 30 sekundi, a Skaj Krisa Fruma preko minuta za slavodobitnicima dana.

Rezultati 1. etape: 1. BMC 0:08,10, 2. Tinkof – Sakso +0,01, 3. Orika Grinedž isto vreme, 4. LotoNL – Džambo +0,08, 5. Etiks – Kvikstep +0,10, 6. Trek Faktoro +0,11, 7. Loto – Sudal +0,18, 8. Kaha Rural isto vreme, 9. Movistar +0,24, 10. Kofidis + 0,27..

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem