Oliviera hrabrim napadom do pobede na 13. etapi 70. Vuelte

Najlepša pobeda ikad! Jesam osvajao portugalske šampionate, ali to ne može da se poredi sa emocijama koje osećam sad na Vuelti.
Subota, 5. septembar 2015
Oliviera hrabrim napadom do pobede na 13. etapi 70. Vuelte

Više puta bio je šampion Portugalije na hronometru, ali tek mu se na 13. etapi 70. Vuelte, voženoj 168 kilometara od Kalatajuda do Tarazone konačno ukazala prilika da veštinu kojom vlada iskoristi i za ostvarivanje prvog trijumfa na trci Gran Tur kategorije. Nelson Oliveira (Lampre) ostavio je mnogobrojne saborce iz celodnevnog bega na spustu poslednjeg uspona treće kategorije i odsolirao preko 20 kilometara za spektakularnu pobedu.

Tek minut kasnije do finiša je došla grupa koju su predvodili Žilijan Simon (Kofidis) i Nikolas Rouč (Skaj). Iako je u završnici etape odvezao jedan sjajan hronometar, Oliveira je uspeo da slavi i zahvaljujući odličnom timskom radu. Ruben Plaza i Valerio Konti koji su takođe bili u prvobitnom begu od 24 biciklista kontrolisali su brzinu i neutralisali sve pokušaje napada i izdvajanja u poteri za Nelsonom. 

- Najlepša pobeda ikad! Jesam osvajao portugalske šampionate, ali to ne može da se poredi sa emocijama koje osećam sad na Vuelti. Mislim da je ekipa sasvim zasluženo došča do trijumfa, zato što smo svaku etapu započinjali u borbenom duhu. Dobro sam se osećao tokom čitave Vuelte, odlično se osećao i na kraljevskoj 11. etapi. Možda sam napao ovog puta suviše rano, ali bio je veliki beg, rivali su počeli da vraćaju energiju, tako da sam morao da ih iznenadim i uspeo sam u tome – istakao je Oliveira.

Profil etape bio je upravo takav da hazarderi i oni koji nisu ništa učinili u prethodnom periodu Vuelte pokušaju da se domognu dnevne počasti. Nosilac Fabio Aru (Astana) prešao je liniju cilju nepotresen sa glavnom grupom skoro pet minuta posle Oliveire. I u takvom danu Italijan je, međutim, uspeo da se oslobodi potencijalne pretnje jednog od favorita imenovanih uoči početka Trke oko Španije. Nairo Kintana (Movistar) nastavio je da muku muči sa groznicom i lošim stomakom, pa je već na prvom usponu zaostao za pelotonom. Ispao je iz najboljih deset baš kao i Luis Meintjes (MTN – Kubeka). Begunci Đanlula Brambila (Etiks – Kvikstep) i Romen Sikar (Juropkar) nadoknadili su dobru razliku i upali u top deset.

Aruu je u generalnom poretku najbliža pretnja i dalje Hoakim Rodrigez (Kaćuša) pri 27 sekundi zaostatka. Tom Dumulin (Džajant) treći je (+0,30). 

Rezultati 13. etape: 1. Oliveira (Portugalija, Lampre) 4:14,01, 2. Simon (Francuska, Kofidis) +1,00, 3. Rouč (Irska, Skaj), 4. Šavanel (Francuska, IAM Sajkling), 5. Rohas (Španija, Movistar), 6. Noćentini (Italija, La Mondijal), 7. Reza (Francuska, FDŽ), 8. Šerel (Francuska, La Mondijal), 9. Mejer (Australija, Orika), 10. Monfor (Belgija, Loto Sudal) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Aru (Italija, Astana) 51:33,19, 2. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,27, 3. Dumulin (Holandija, Džajant) +0,30, 4. Majka (Poljska, Tinkof – Sakso) +1,28, 5. Čaves (Kolumbija, Orika) +1,29, 6. Valverde (Španija, Movistar) +1,52, 7. Moreno (Španija, Kaćuša) +1,54, 8. Nieve (Španija, Skaj) +1,58, 9. Brambila (Italija, Etiks – Kvikstep) +2,51, 10. Sikar (Francuska, Juropkar) isto vreme.

 

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem