Landi 11. etapa / Aruu liderska pozicija 70. Vuelte

Mikel Landa do pobede na 11. etapi. Fabiju Aruu liderska majica. Kristofer Frum odustao zbog pada.
Četvrtak, 3. septembar 2015
Landi 11. etapa / Aruu liderska pozicija 70. Vuelte

Najavljivana kao odlučujuća i potencijalno epskih razmera, slava 11. Etape 70. Vuelta a Espanje koja je išla preko čak šest uspona (četriri prve, po jedan druge i ekstra kategorije) sažetih u 138 kilometara od Andora la Velje do Kortals d’Enkamp pripala je vozačima Astane. 

Mikel Landa, kao jedini preostali član bega od devetnaestorice biciklista, trijumfovao je oko minut i po ispred kolege iz ekipe Fabija Arua. Mladi Amerikanac Ian Bosvel (Skaj) izborio se za najniži stepenik etapnog postolja (+1,40). 

Napadom na poslednjem usponu, Aru je nadoknadio izgubljeno vreme za tadašnjim vodećim u generalnom plasmanu Tomom Dumulinom (Džajant) i ostvario još 30 sekundi prednosti za preuzimanje prepoznatljive crvene majice. Holanđanin je trenutno treći u poretku trke, pošto je drugi Hoakim Rodrigez (Kaćuša), 27 sekundi iza Italijana.

Etapa je definitivno napravila pometnju i trijažu među favoritima. Slabost su pokazala obe uzdanice tima Movistar. Alehandro Valverde liniju cilja prešao je 3,04 minuta za pobednikom Landom, odnosno, izgubio je preko minut i po za Aruom. Iako na devetoj etapi pokazao da ima formu da se posle osvojenog Tur d’Fransa bori za titulu i na Vuelti, Kristofer Frum (Skaj) doživeo je ozbiljan pad već na startu najtežeg dana prilikom spusta. Zakasnio je preko osam minuta za pobednikom, a magnetna rezonanca uveče pokazala je frakturu stopala, pa je Britanac morao da odustane od dalje trke. Za Fruma to praktično znači i kraj sezone. 

Samo nekoliko dana pošto se Peter Sagan (Tinkof – Sakso) povukao sa Vuelte usled povreda koje je zadobio kad je na njega naleteo vozač neutralnog motocikla, i njegovog kolegu iz ekipe Serđa Paulinja zadesila je ista sudbina. U okviru 11. etape na Portugalca je naleteo motor sa snimateljem španske nacionalne televizije. Zbog ozbiljnosti ozleda, Paulinjo je napustio trku. Iz Sakso – Tinkofa su s pravom iznervirani i razočarani organizacijom Vuelte. Vlasnik tima Oleg Tinkof najavio je i da bi preostali članovi  mogli da bojkotoju trku tako što će prekinuti učešće, a svakako će uslediti tužbe protiv direktnih izazivača incidenata. 

Slava etape zasluženo je, međutim, pripala Landi. Baskijac je posle dva trijumfa na Điru minulog maja upisao novu pobedu na nadmetanju Gran Tur kategorije.

- Uzeo sam slobodu da učestvujem u begu i borim se za slavlje. Ekipa nije to predvidela, ali joj ishod etape sigurno nije smetao. Nisam se od početka Vuelte najbolje osećao, izgubio sam mnogo vremena da bih se borio za generalni plasman, ali ovog puta sam imao snage u nogama za pobedu. Sad mogu da se fokusiram na pomoć Fabiju u odbrani crvene majice – komentarisao je Landa.

Rezultati 11. etape: 1. Landa (Španija, Astana) 4:34,54, 2. Aru (Italija, Astana) +1,22, 3. Bosvel (SAD, Skaj) +1,40, 4. Moreno (Španija, Kaćuša) +1,57, 5. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +1,59, 6. Majka (Poljska, Tinkof – Sakso) +2,10, 7. Nieve (Španija, Skaj) isto vreme, 8. Čaves (Kolumbija, Orika) +2,59, 9. Dumulin (Holandija, Džajant) istp vreme, 10. Roza (Italija, Astana) +3,02...

Generalni plasman: 1. Aru (Italija, Astana) 43:12,19, 2. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,27, 3. Dumulin (Holandija, Džajant) +0,30, 4. Majka (Poljska, Tinkof – Sakso) +1,28, 5. Čaves (Kolumbija, Orika) +1,29, 6. Valverde (Španija, Movistar) +1,52, 7. Moreno (Španija, Kaćuša) +1,54, 8. Nieve (Španija, Skaj) +1,58, 9. Kintana (Kolumbija, Movistar) +3,07, 10. Meintjes (Južnoafrička rep, MTN – Kubeka) +4,15.

 

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem