Treća sreća Lindemana, Čaves odbranio crvenu majicu na 70. Vuelti

Bertjanu Lindemanu konačno se isplatilo da bude u begu.
Subota, 29. avgust 2015
Treća sreća Lindemana, Čaves odbranio crvenu majicu na 70. Vuelti

Bertjanu Lindemanu (LotoNL – Džambo) konačno se isplatilo da bude u begu. Na sedmoj etapi 70. Vuelte voženoj 191 kilometar od Hodara do uspona prve kategorije Alto de Kapileira, Holanđanin je bio primer onoga što se zove „treća sreća“ uspevši da iz trećeg pokušaja odoli poteri pelotona i upiše značajnu pobedu. Lindeman je slavio ispred saborca iz prvobitno petočlanog bega Ilije Koševoja (Lampre) plasiravši odlučan napad u poslednjih nekoliko stotina metara. 

Razlika između Holanđanina i Belorusa bila je konačno devet sekundi. Etapno postolje upotpunio je jedan od favorita za ukupan trujumf na Vuelti Fabio Aru (Astana). Italijan je zadao udarac pretendentima za visoke pozicije u generalnom poretku kasnim napadom, pre svega Kristoferu Frumu (Skaj) i Tidžeju van Garderenu (BMC) koji su značajno poklekli u prvoj važnijoj etapi na ovogodišnjoj Vuelti. Pobednik poslednjeg Tur d’Fransa izgubio je više od pola minuta u odnosu na Arua, dok je Amerikanac okasnio skoro čitav minut u odnosu na Arua.

Fabio je liniju cilja prešao 29 sekundi iza slavodobitnika dana Lindemana, a u generalnom plasmanu napredovao je sa desetog na osmo mesto. Iznenađenje predstavlja činjenica je Esteban Čaves (Orika – Grinedž) ostao u glavnoj grupi do samog kraja. Kolumbijac je zaključio etapu sa, između ostalih, dvojcem Movistara Nairom Kintanom i Alehandrom Valverdeom, Hoakimom Rodrigezom (Kaćuša) i Domenikom Pocovivom (La Mondijal), 36 sekundi posle Bertjana. Pozicije u poretku Vuelte odbranili su i Tom Dumulin (Džajant), ostavši drugi (+0,10) i Danijel Martin (Kenondejl – Garmin), treći (+0,33). Aru posle pomenute demonstracije za Čavesom zaostaje 57 sekundi. 

Završnicu etape obeležio je i incident. Pored Lindemana i Koševoja u borbi za postolje našao se i njihov suvozač iz bega Antoan Kuzen (Juropkar), ali se na poslednjem usponu sudario sa Belorusom i izgubio vreme i snagu. 

- Trebalo mi je zaista da pobedim. Već od Trke oko Romandije i trećeg mesta na jednoj od etapa, znao sam da sam sposoban za ozbiljan rezultat na nekoj od velikih trka. Naravno da mi je ovo najveći uspeh, jer je prvi u Svetskom Turu, a pogotovo što je finiš bio na teškom usponu i što sam uspeo da budem ispred nekih od najboljih elitnih vozača – komentarisao je Lindeman.

Rezultati 7. etape: 1. Lindeman (Belgija, LotoNL – Džambo) 5:10,24, 2. Koševoj (Belorusija, Lampre) +0,09, 3. Aru (Italija, Astana) +0,29, 4. Kuzen (Francuska, Juropkar) +0,34, 5. Majka (Poljska, Tinkof – Sakso) +0,36, 6. Čaves (Kolumbija, Orika), 7. Valverde (Španija, Movistar), 8. Kintana (Kolumbija, Movistar), 9. Džim (Južnoafrička rep, MTN Kubeka), 10. Rouč (Irska, Skaj) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Čaves (Kolumbija, Orika) 27:06,13, 2. Dumulin (Holandija, Džajant) +0,10, 3. Martin (Irska, Kenondejl – Garmin) +0,33, 4. Rouč (Irska, Skaj) +0,36, 5. Valverde (Španija, Movistar) +0,49, 6. Rodrigez (Španija, Kaćuša) +0,56, 7. Kintana (Kolumbija, Movistar) +0,57, 8. Aru (Italija, Astana) isto vreme, 9. Moreno (Španija, Kaćuša) +1,18, 10. Pocovivo (Italija, La Mondijal) +1,19.

 

 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem