Modolu 13.etapa 98. Đira. Pad obeležio završnicu.

Modol slavio na završnici. Aru novi lider trke.
Petak, 22. maj 2015
Modolu 13.etapa 98. Đira. Pad obeležio završnicu.

Dovoljan je samo mali kontakt točkova dva bicikla pa da se jedna prilično nezanimljiva etapa pretvori u totalni džumbus. U samoj završnici 13. potpuno ravnog, ali kišovitog, 147 kilometara dugog dana na 98. Điru došlo je do velikog pada koji je napravio prevrat u generalnom poretku.

Saša Modolo (Lampre) pobedio je u sprintu ispred Đakoma Nicola (Trek Faktori) i Elie Vivianija. Na svega 3200 metara od cilja u Jezolu, međutim, dogodio se masovni pad u koji je bio uvučen i tadašnji lider trke Aberto Kontador (Tinkof – Sakso). Španac je zahvaljujući gotovo momentalnoj reakciji timskog kolege dobio novi bicikl, ali se grupa ispred suviše brzo kretala. U njoj je bio i najbliži rival u generalnom plasmanu Fabio Aru (Astana) koji je liniju cilja prešao četiri sekunde iza slavodobitnika dana Modola. Kontador je okasnio 40 sekundi za pobednikom, što je značilo oproštaj od roze majice. Da je se pad dogodio samo par stotina metara kasnije, primenjivalo bi se „pravilo tri kilometra”, po kome se dodeljuje vreme pobednika vozačima koji su završili na zemlji u poslednja tri kilometra.

Aru je novi vodeći u ukupnom poretku, sa 19 sekundi boljim vremenom od El Pistolera. Zanimljivo je da  niko do sad ni na jednom Gran Turu nije presvukao Alberta iz liderske majice kad bi je Španac jednom obukao.

Još jedan katastrofalan dan imao je i Riči Port (Skaj). Australijanac je završio etapu skoro dva minuta iza Arua. S obzirom i na kaznu koju je ranije zaradio, pri trenutnom zaostatku od oko pet minuta Port je praktično izgubio svaku nadu da bi mogao da se bori za konačnu pobedu na Điru.

Sledi jedna od etapa koja se smatra prekretnicom na aktuelnoj Trci oko Italije. Reč je o monstruozno dugom hronometru od 60 kilometara u čijoj završnici su dva teška brda.

Rezultati 13. etape: 1. Modolo (Italija, Lampre) 3:03,08, 2. Nicolo (Italija, Trek Faktori), 3. Viviani (Italija, Skaj), 4. Porsev (Rusija, Kaćuša), 5. Grosu (Rumunija, Nipo – Vini Fantini), 6. Ričeze (Argentina, Lampre), 7. Hofland (Holandija, LotoNL – DŽambo), 8. Rufoni (Italija, Bardiani), 9. Mezgec (Slovenija, DŽajant), 10. Hausler (Australija, IAM Sajkling)...

Generalni plasman: 1. Aru (Italija, Astana) 54:20,35, 2. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +0,19, 3. Landa (Španija, Astana) +1,14, 4. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso) +1,38, 5. Kataldo (Italija, Astana) +1,49, 6. Uran (Kolumbija, Etiks – Kvikstep) +2,02, 7. Karuzo (Italija, BMC) +2,12, 8. Amador (Kostarika, Movistar) +2,21, 9. Viskonti (Italija, Movistar) +2,40, 10. Trofimov (Rusija, Kaćuša) +3,15

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem