Kontador suvereno započinje poslednju nedelju 98. Đira

Kontador započinje treću nedelju 98. Đira kao suvereni vladar trke. Riči Port odustao od daljeg takmičenja.
Ponedeljak, 25. maj 2015
Kontador suvereno započinje poslednju nedelju 98. Đira

Plavo nije uspelo da osvoji roze. Iako se Alberto Kontador (Tinkof – Sakso) i na kraju 15. etape, zaključene na legendarnom usponu Madona di Kampiljo (prva kategorija), po ko zna koji put našao izolovan kao ostrvo među vozačima Astane, dočekao je drugi slobodan dan i započinje treću nedelju 98. Đira kao suvereni vladar trke i situacije oko njega. Ne samo da Fabio Aru (Astana) nije mogao da ugrozi El Pistolera koji je vođstvo od dva i po minuta u generalnom poretku izgradio pre svega sjajnim individualnim hronometrom, nego je i način na koji je Italijanov kolega iz ekipe Mikel Landa trijumfovao u Dolomitima postao još pokazatelj Špančeve nadmoći.

  Čitav svet mogao je da vidi u direktnom prenosu razgovor između Kontadora i Italijana u poslednja dva kilometra do cilja kad je Juri Trofimov (Kaćuša) pokušao da iznenadnim kasnim napadom izbori pobedu ispred favorita koji taktiziraju. Čini se da je tad pao dogovor da se Landi, Albertovom sunarodniku, mnogo jačim od ekipnog lidera Arua kome je čitav dan bio na raspolaganju, dozvoli da pojuri Rusa i ugrabi etapne počasti.

- Nije mi palo na pamet da puštam Mikela. Da sam mogao da ga stignem i da se borim učinio bih to. Astana je imala pakleni ritam još od Paso Daone, pretposlednjeg uspona, koji je potpuno rasuo peloton. Na kraju je Landa, jednostavno, bio najbolji. Zar neko misli da bih prepustio pobedu na Madoni di Kampiljo gde je poslednji put slavio legendarni Marko Pantani – branio se Kontador.

I upravo je taj stav ono što najviše zbunjuje rivale El Pistolera. Uvek želi da se dopadne, ostavi dobar utisak, da hvali konkurente i suvozače koji ne mogu da ga isprate, iako je jasno da, barem na ovoj Trci oko Italije, nema jačeg čoveka i boljeg kontrolora situacije. Nije, međutim, oklevao ni da se požali, izrazi teatralno zabrinutost posle pada u šestoj etapi i dislokacije ramena, kao i da pred fotografe izađe sa ortopadskim pomagalom. Sad, desetak dana kasnije izgleda kao da je povreda bila više fantomska nego realna.

Takav je Kontador, spreman uvek da konkurentima servira predstavu o sopstvenoj osetljivosti i ranjivosti. Mučeni Aru može samo da slegne ramenima i uz pomirenost sa sudbinom konstatuje:

- Ne znam da li se to vidi na televiziji, ali Kontadora je nemoguće „otresti”, toliko je jak – uverava Aru.

LJubitelji teorija zavera mogli bi i pobedu Lande da vide kao taktički potez Kontadora, odnosno, da time podriva hijerarhiju u Astani. Baskijac je četvrti u generalnom poretku (+4,46), ali se u više navrata tokom trke pokazao moćnijim i odlučnijim od Arua. Italijan je tako pod pritiskom da odbrani lidersku poziciju u timu, dok apetiti Mikela rastu...

Port napustio Điro

Zostavši skoro pola sata u 15. etapi, Riči Port (Skaj) odustao je od daljeg učešća na Điru. Uoči trke jedan od prvih favorita za konačan trijumf, Australijanac je imao više nego malerozne dve nedelje nadmetanja. Od defekta u završnici desete etape, dvominutne kazne zbog toga što mu je točak pozajmio sunarodnik iz druge ekipe, pada u 13. etapi posle koga je izgubio još dva minuta do katastrofalnog hronometra i nemogućnosti da prati glavnu grupu već na prvom usponu 15. etape.

- Povredio sam kuk i koleno u petak i nisam više bio u stanju da se takmičim sa najboljima. Takav je biciklizam, surov sport – ustakao je Port.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem