Nemac Grajpel najbrži u sprintu šeste etape 98. Đira

Grajpel najbrži u sprintu. Kontador uvučen u masovni pad.
Četvrtak, 14. maj 2015
Nemac Grajpel najbrži u sprintu šeste etape 98. Đira

Ekipa Loto – Saudal učinila je sve da Andrea Grajpela sačuva i lansira u savšren sprint na kraju šeste etape 98. Đira vožene 183 kilometara od Montekatinija do Kastiljone dela Peskaje. Nemac je ubedljivo bio brži od Italijana Matea Pelukija (IAM Sajkling) i Saše Modola (Lampre).

Finiš je obeležio masovni pad koji je po svemu sudeći izazvala ispružena ruka sa kamerom jednog gledaoca. U prvom trenutku izgledalo je kao da je Daniele Koli (Nipo – Vini Fantini) udario u barijere i sa sobom povukao dosta drugih biciklista. Koliko je ozbiljna povreda bila Italijana svedočile su prve slike sa lica mesta, pošto mu je donji deo ruke bio potpuno izvrnut. Morala je da interveniše hitna pomoć. Reč je, svakako, o gadnom prelomu.

Iako se činilo da će izbeći haos pomerivši se na potpuno drugu stranu od mesta incidenta, lider trke Alberto Kontador (Tinkof – Sakso) ipak je bio uvučen u pad. El Pistolero je prešao liniju cilja zabrinutog lica. Na podijumu nije bio u stanju da obuče novu roze majicu niti otvori Proseko, jer je povredio levo rame. Udario je i koleno.

Kontadorov lični portparol Hasinto Vidarte pokušao je da uveri medije da je Španac dobro.

- Alberto je skoro sasvim u redu. Imao je pad i jeste povredio koleno i ruku, ali misli da neće biti ozbiljnijih posledica i da će normalno moći da nastavi trku. Za svaki slučaj ići će na rentgen i po mišljenje lekara – istakao je Vidarte.

Do dramatične završnice, etapa je bila klasična uspavanka Gran Turova. Petočlani beg rano se odvojio, kome je glavna grupa dozvolila da opstane do poslednjih deset kilometara. Tim Tinkof – Sakso je diktirao pakleni ritam trudeći se da zaštiti Kontadora.

Rezultati 6. etape: 1. Grajpel (Nemačka, Loto – Sudal) 4:19,42, 2. Peluki (Italija, IAM Sajkling), 3. Modolo (Italija, Lampre), 4. Beleti (Italija, Sautist Pro Sajkling), 5. Nicolo (Italija, Trek Faktori), 6. Petaki (Italija, Sautist Pro Sajkling), 7. Viviani (Italija, Skaj), 8. Mezgec (Slovenija, DŽajant), 9. Rufoni (Italija, Bardiani), 10. Apolonio (Italija, Androni Đokatoli) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) 20:25,43, 2. Aru (Italija, Astana) +0,02, 3. Port (Australija, Skaj) +0,20, 4. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso) +0,22, 5. Kataldo (Italija, Astana) +0,28, 6. Čaves (Kolumbija, Orika) +0,37, 7. Viskonti (Italija, Skaj) +0,56, 8. Landa (Španija, Astana) +1,01, 9. Formolo (Italija, Kenodejl – Garmin) +1,15, 10. Amador (Kostarika, Movistar) +1,18

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem