Uprkos povredama Kontador lider 98. Đira

Trenutna razlika između Kontadora i Arua je minijaturne tri sekunde.
Ponedeljak, 18. maj 2015
Uprkos povredama Kontador lider 98. Đira

Izgledalo je da će ambicije završiti u provaliji i pre nego što su počele prave bitke za roze majicu u italijanskim planinama na 98. Điru. Alberto Kontador (Tinkof – Sakso), lider trke, bio je uvučen u masovni pad u sprint finišu šeste etape. Pri udaru pretrpeo je dislokaciju ramena, kao i lakše povrede kolena. Karavan čuvenog tronedeljnog nadmetanja tek je trebalo da zađe u strmije predele, a Španac je morao da donese odluku da li će uopšte nastaviti takmičenje.

Izdržao je bolove tokom najduže etape trke u petak i, koliko – toliko ohrabren, usudio se da roze majicu brani i u brdima preko kojih se išlo za vikend. Zadatak je bio utoliko teži što su protivnici znali za Kontadorovu slabost, a moćna Astana, ekipa najbližeg konkurenta u generalnom poretku Fabija Arua, činila je sve da El Pistolera izoluje od pomoći tima i napada kad se ukaže prilika. Španac je, međutim, preživeo i ove udare, dočekavši spasonosni slobodan dan na vodećoj poziciji.

Razlika između Kontadora i Arua je minijaturne tri sekunde. Na kraju devete etape Italijan je uspeo u sprintu grupice favorita da stigne malo ispred Španca. Zanimljivo je, međutim, da su Alberto i Fabio od poslednjeg uspona do cilja u San Đorđo del Saniju sarađivali, zahvaljujući čemu su uspeli da se distanciraju od Rigoberta Urana (Etiks – Kvikstep). Kolumbijac za Kontadorom i Aruom zaostaje oko dva minuta.

- Možda bih više voleo da sam mogao da vozim konzervativnije u završnici devete etape, ali valjalo je ispratiti napad Fabija. Posle smo se dogovorili da radimo zajedno kako bismo ostavili Urana što više iza nas – objasnio je Kontador.

Rigoberto je veoma jak na hronometru, a pred biciklistima je iscrpljujuća individualna borba protiv štoperice od skoro 60 kilometara na 11. etapi u subotu. Ipak, i Španca i Italijana ispratio je Riči Port (Skaj). Australijancu na papiru čak najviše odgovara trasa individualnog hronometra na 98. Điru. Port za Kontadorom zaostaje svega 22 sekunde.

- Svakako je još mnogo dana za megdana pred nama i obračuna u planinama. Tačno je da se Astana pokazala snažnom podrškom za Arua, ali nisam nezadovoljan kako se moj tim do sad snalazio. Za mene je najvažnije da trenutno vodim, da sam uspeo da sačuvam roze majicu uprkos povredama i komplikovanim etapama koje su vožene minulog vikenda. Situacija nije idealna, ali došao sam da se borim i nadmećem sa rivalima do kraja. Trebalo bi da za nekoliko dana bolovi sasvim prestanu. Barem mi je strah od eventualne ponovne dislokacije ramena nestao – zaključio je Kontador.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem