Italijanu Boemu trijumf na 10. etapi Đira, Riči Port izgubio vreme

Nikola Boem najbrži na desetoj etapi 98. Đira d'Italija. Alberto Kontador zadržao roze majicu.
Utorak, 19. maj 2015
Italijanu Boemu trijumf na 10. etapi Đira, Riči Port izgubio vreme

Nikola Boem (Bardiani) bio je najuporniji od trojice saboraca iz bega koji su uspeli da u odole poteri pelotona i izborio je trijumf na kraju desete etape 98. Đira. Italijan je u Forliju posle 200 kilomeara vožnje od Ćivitanova Marke slavio ispred sunarodnika Matea Buzata (Sautist Pro Sajkling) i Alesandra Malagutija (Nipo – Vini Fantini). Nosilac roze majice Alberto Kontor (Tinkof – Sakso) bezbedno je završio etapu u glavnoj grupi koju je preko finiša preveo Đakomo Nicolo (Trek Faktori) 18 sekundi kasnije.

U izrazito ravničarskom danu koji je trebalo da bude relaksiran za nosioce generalnog plasmana ipak se nije dobro proveo Riči Port (Skaj). Australijanac je doživeo mehanički peh u poslednjih pet kilometara, i uprkos pomoći timskih kolega nije uspeo da stigne grupu roze majice. U odnosu na Kontadora Riči je izgubio čak 47 sekundi. U poretku Đira ukupan zaostatak Porta sad je minut i devet sekundi.

Iznenađenje je bilo i da su sprinterske ekipe uopšte „dozvolile” beguncima da se raduju. Grupa od pet vozača odvojila se već u prvih 15 kilometara. Oskar Gato (Andrioni Đokatoli) nije više mogao da daje doprinos saborcima pošto je imao defekt, ali su ostala četvorica sarađivala. Kasno buđenje glavne grupe uslovilo je da u poslednjih deset kilometara zaostaje minut i po. Bilo je jasno da su izgledi slabi da se sustignu begunci. Boem je trijumfom preuzeo i crvenu majicu namenjenu najboljem sprinteru. Italijan je bio deveti različiti pobednik od početka 98. Đira što se nije desilo od 2011.

Rezultati 10. etape: 1. Boem (Italija, Bardiani) 4:26,16, 2. Buzato (Italija, Sautist) u vremenu pobednika, 3. Malaguti (Italija, Nipo – Fantini) +0,02, 4. Marangoni (Italija, Kenondejl – Garmin) +0,04, 5. Nicolo (Italija, Trek Faktori) +0,18, 6. Modolo (Italija, Lampre), 7. Grajpel (Nemačka, Loto Sudal), 8. Mezgec (Slovenija, DŽajant), 9. Rufoni (Italija, Bardiani), 10. Apolonio (Italija, Androni Đokatoli) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) 42:58,09, 2. Aru (Italija, Astana) +0,03, 3. Landa (Španija, Astana) +0,46, 4. Port (Australija, Skaj) +1,09, 5. Kataldo (Italija, Astana) +1,16, 6. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso) +1,46, 7. Uran (Kolumbija, Etiks – Kvikstep) +1,46, 8. Viskonti (Italija, Movistar) +2,12, 9. Karuzo (Italija, BMC) +2,20, 10. Amador (Kostarika, Movistar) +2,24

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem