Tiralongu donosi pobedu Astani na 9. etapi 98. Đira

Tiralongo donosi pobedu Astani i dolazi do treće pobede u karijeri na trkama Điro d'Italija. Aru smanjuje razliku za Kontadorom.
Nedelja, 17. maj 2015
Tiralongu donosi pobedu Astani na 9. etapi 98. Đira

U prvoj nedelji 98. Đira ekipa Astana pokazala se kao najmoćnija formacija. Nikako, međutim, nije dolazila željena pobeda, sve do devete etape, vožene 212 kilometra preko dva uspona druge i jednog prve kategorije od Beneventa do San Đorđa, kad je slavljenički šampanjac ispio Paolo Tiralongo.

Italijan je bio deo dnevnog bega, formiranog u prvoj četvrtini trase. Stigao je najpre Tomasa Jelte Slagtera (Kenondejl – Garmin), Holanđanina u solo naporu skoro šezdeset kilometara, da bi u poslednjih pet hiljada metara uspeo da se odvoji i domogne se trećeg trijumfa na najznačajnijem biciklističkom nadmetanju stanovnika na Apeninskom poluostrvu. Za etapne počasti izborili su se Steven Krujsvik (LotoNL – DŽambo) dvadeset sekundi kasnije i Simon Geške (DŽajant), 23 sekundi iza slavodobitnika.

Lider 98. Đira uoči dana odmora ostao je Alberto Kontador (Tinkof – Sakso). El Pistolero je preživeo još jednu komplikovanu etapu posle pada u četvrtak i dislociranja ramena. Kontadorova ekipa morala je da radi dosta  kako bi kontrolisala prednost bega u kome je bio i Francuz Amael Moanar (BMC), 4,45 minuta dalji u generalnom poretku. Na poslednjem usponu Paso Sera, 12 kilometara do cilja u San Đorđu, Španac je ponovo ostao bez podrške kolega iz tima. Fabio Aru (Astana), dobro okružen suvozačima iz ekipe, napao je, ali je Kontador neutralisao pokušaj prevrata Italijana. Ipak, u sprintu pred ciljem miljenik domaće publike uspeo je da napravi malu prednost u odnosu na lidera trke i smanji zaostatak u generalnom poretku na tri sekunde. Riči Port (Skaj) zadovoljio se da prati igrarije Kontadora i Arua. Rigoberto Uran (Etiks – Kvikstep) zaostao je, međutim, preko minuta u odnosu na ostale favorite.

- Izgleda da baš neće biti lako uzeti majicu od Kontadora. Veliki je on šampion i borac. Verujemo, međutim, u našu snagu. Ekipa je fokusirana na Arua i njegove ambicije. Zaostatak je mali i ima vremena da se pobedi Alberto – komentarisao je Tiralongo.

Zanimljivo je da je pre četiri godine na Điru do etapnog trijumfa Paola doveo Kontador. Španac je tad bio u roze majici i želeo je da se oduži nekadašnjem timskom kolegi za podršku koju je dobijao na trkama kad je još bio u Astani. Oko dve godine kasnije, na Vuelti je Tiralongo pomogao Kontadoru u presudnom momentu nadmetanja da sprovede u delo jednu od najboljih taktika za pruzimanje vodeće pozicije, a time i konačnu pobedu.

Rezultati 9. etape: 1. Tiralongo (Italija, Astana) 5:50,31, 2. Krujsvik (Holandija, LotoNL – DŽambo) +0,20, 3. Geške (Nemačka, DŽajant) +0,23, 4. Moanar (Francuska, BMC), 5. Erada (Španija, Movistar), 6. Betankur (Kolumbija, La Mondijal), 8. Elisonde (Francuska, FDŽ) isto vreme, 9. Hesjedal (Kanada, Kenondejl – Garmin) +0,27, 10. Aru (Italija, Astana) +0,56...

Generalni plasman: 1. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) 38:31,35, 2. Aru (Italija, Astana) +0,03, 3. Port (Australija, Skaj) +0,22, 4. Landa (Španija, Astana) +0,46, 5. Kataldo (Italija, Astana) +1,16, 6. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso) +1,46, 7. Viskonti (Italija, Skaj) +2,02, 8. Uran (Kolumbija, Etiks – Kvikstep) +2,10, 9. Karuzo (Italija, BMC) +2,20, 10. Amador (Kostarika, Movistar) +2,24.

Izvor: M.Ti. | Foto: Gazzeta | Video: youtube
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem