Manje poznata strana bicikla / Gimnastika na Biciklu i Biciklistički Fudbal

Pored već opšte poznatih funkcija bicikla - prevozno sredstvo, i sportova za koje se koristi - biciklizam i sve njegove podvrste, postoje i dva sporta možda ne toliko zastupljena i poznata, a to su "Cycle Ball" i gimnastika na biciklu koji postoje više od 120 godina.
Utorak, 6. mart 2018
Manje poznata strana bicikla / Gimnastika na Biciklu i Biciklistički Fudbal

Biciklističi Fudbal (Cycle ball) je zapravo najsličniji fudbalu koji se igra u timovima od po dvoje, naravno na biciklovima. Postoje i verzije u kojima su timovi sačinjeni od 5 ili 6 članova. Tim koristi dvotočkaše bez brzina, bez slobodnog točka i bez kočnica. Lopta se kontroliše biciklima ili glavom osim u slučaju kada se brani gol. Sport je nastao davne 1893. godine, a zasluge za osnivanje pripisuju se Nikolasu Edvardu Kaufmanu (Nicholas Edward Kaufmann) koji važi i za pionira i osnivača gimnastike na biciklu. Prvo svetsko prvenstvo u ovom sportu održano je 1929. godine, a u organizaciji UCI-ja svake godine održava se Biciklističko svetsko prvenstvo u zatvorenom i ono obuhvata "cycle ball" i umetnički biciklizam za žene i muškarce. Trenutno postoji 442 aktivna kluba, a popularnost definitivno prednjači u Nemačkoj sa čak 315 cycle ball klubova.

Najuspešniji igrači u ovom sportu su braća Jindrich i Jan Pospíšil iz Češke koji su titulu najboljeg tima na svetskom prvenstvu osvojili čak 20 puta. Na poslednjem takmičenju na kojem su pobedili,  Jindřich je imao 46, a Jan 43 godine.

Istorija umetničkog biciklizma počinje sa Amerikancem švajcarskog porekla Nikolasom Edvardom Kaufmanom. Rođen je 1861. u Americi, a umro je u Berlinu 1943. godine. Nik Kaufman je imao visoko izražene atletske veštine, bio je izvrstan plivač, gimnastičar i klizač, ali ga je bicikl posebno privlačio i izazivao da na njemu isprobava gimnastičke trikove. U to vreme, biciklističke trke su već bile popularne, a pauze na ovim događajima bile su dobra prilika da Kaufman pokaže publici svoje akrobatske veštine na biciklu. Nakon prve biciklističke trke održane u Parizu 31. maja 1868. godine, takmičenja su počela da se organizuju i šire po Evropi i Severnoj Americi. Paralelno sa samim trkama, prezentovanje figura na biciklu takođe je postajalo popularno.

1888. godine Nik Kaufman postao je svetski šampion u profesionalnoj vožnji bicikla sa trikovima. Iako ni sa čim nije potkrepljena, postoji priča da je "cycle ball" nastao tako što je Kaufman pokušao da svojim prednjim točkom pomeri psa koji mu se našao na putu. Kasnije je biciklom umesto psa pokušavao da upravlja loptu i tako je nastao “biciklistički fudbal”.

Prvo zvanično takmičenje za muškarce organizovano je 1956, a za žene 1970. godine. Nastup pojedinaca, parova ili timova od 4 ili 6 članova, traje pet minuta tokom kojih oni izvode svoj performans na biciklovima poput onih koji se koriste u cycle ball-u i za to dobijaju bodove. Od samog početka organizovanja ovih takmičenja pa do danas, u muškoj kao i u ženskoj kategoriji Nemačka ima drastično najveći broj osvojenih medalja, preko 100.

 

 

 

Izabela Horvat

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem