Najbolje MTB staze / Po oceni Rajdersmejta

Malo šta se može porediti sa uzbuđenjem koje donosi vožnja po izazovnoj stazi, ali nekima su i te staze mali izazov pa idu korak dalje. Za one kojima je potreban taj korak, Rajdersmejt savetuje da probaju sledećih šest staza.
Sreda, 15. februar 2017
Najbolje MTB staze / Po oceni Rajdersmejta

Dvotočkaška internet stranica Ridersmate napravila je listu od šest tehnički izuzetno zahtevnih staza koje se savetuju samo naprednim planinskim biciklistima ali i onima koji naprosto vole nalet adrenalina i dobar izazov.

1. Yungas Road (“Put Smrti”) – Bolivia

Yungas Road (Put smrti) legendarna je destinacija za sve ozbiljne planinske bicikliste koji vole (ekstremne) izazove. Skoro 65 kilometara dug spust po uskom zemljanom putu, nekad poznatom kao najopasniji put na svetu, savršen je za uzbudljivu i brzu vožnju sa prelepim pogledom na planine i prašumu.

I dok sama staza nije tehnički zahtevna kao ostale na ovoj listi, svoje mesto je zaslužila isključivo reputacijom. Sasvim zasluženo je dobila to sumorno ime - “Put smrti” jer je u svojim najcrnjim danima, svake godine 200 – 300 motociklista izgubilo život vozeći ovom stazom.

Danas je staza mnogo popularnija među biciklistima. Očekujte 65 kilometara strmog, neprekidnog spusta na stazi čija širina ne prelazi 4 metra. Put je ispresecan opasnim, oštrim krivinama na 800 metara visokim liticama i to bez zaštitne ograde.

2. Litice Moher – Irska (Cliffs of Moher)

Litice Moher, na zapadnoj obali Irske, popularne su među turistima zbog svojih prirodnih lepota. Od skoro, dobile su reputaciju najopasnije biciklisticke destinacije na svetu.

Staza uz samu liticu je na pojedinim mestima široka tek nekoliko centimetara, sa veoma uskim delovima koji štrče iz stena. 600 metara visoke litice opasane oštrim stenama i Atlantskim okeanom kao i jaki morski vetrovi, pravi su izazov samo za najiskusnije bajkere.

Ukoliko niste dovoljno hrabri da okušate svoje umeće na ovim liticama, u blizini se nalaze manje opasne ali  i te kako zahtevne staze po kamenitom terenu.

3. Portal trail Moab – Juta (SAD)

Za ovaj vodič kroz najbolje planinske staze, svih šest je moglo biti izabrano baš iz okoline Moaba u Juti (The Slickrock je na drugom mestu), ali Portal Trail je izabran zahvaljujući pre svega svojoj ozloglašenosti.

Ovo je staza samo za najiskusnije bajkere. Postoje dva dela staze od kojih se diže kosa na glavi. Svega metar široka staza u senci visokih stena sa jedne i 60 metara dubokim kanjonom Kolorada sa druge strane. Staza je toliko opasna da na pojedinim delovima postoje upozorenja da se siđe sa bicikla i verujte – to je upozorenje koji vredi ispoštovati.

4. Alp d’Huez – Francuska

Ovo popularno skijaško mesto u srcu francuskih Alpa je takođe i planinska bici staza koja okuplja veliki broj biciklista, a dugačka je oko 129 kilometara.

Nepredvidivi vremenski uslovi sa mogućnošću snega na vrhu staze tokom cele godine, kameniti teren sa 2500 metara vertikalnog pada sa neverovatnim pogledom pružaju dovoljan izazov čak i za najnaprednije vozače. Ozbiljni zavisnici od adrenalina možda će želeti da razmotre savlađivanje staze pod imenom Megavalanche, najduže staze nizbrdo na svetu. 

5. The Annapurna Circuit – Nepal

Veličanstvena treking staza kojoj stalno raste popularnost i koja nudi potpuno drugačiji doživljaj od svih ostalih staza sa liste.

Ako osamljena i udaljena vožnja oko desete na svetu najviše planine nije dovoljna onda su silazne, prljave, surove, tehnički singl staze više nego dovoljan izazov za svakog vozača.

6. Gas plant, Taipei – Tajvan

Ova kratka ali opasna staza od tri kilometra je najizazovnija staza Tajvana. Kombinacija ultra tehnički zahtevnih uspona i padova po terenu prepunom kamenja i guste vegetacije, ova staza definitivno nije za amatere.

Možda pomislite da ova kratka staza nije vredna prelaska tolikog puta ali razmislite opet. Sever zemlje ima rastuću scenu planinskog biciklizma, a tu je i veliki broj zaista veličanstvenih staza u blizini grada TaiPei.

 

Izabela Horvat

Fotografije: shauntmax30.com | ridersmate.com

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem