Uspesi u ritmu sambe / Izvanrednom sezonom Jovana Crnogorac trasira put ka plasmanu na OI

Izvanrednom sezonom koju su obeležili podijumi u Svetskom kupu i peto mesto na planeti, Jovana Crnogorac trasira put ka plasmanu na Olimpijske igre u Riju.
Ponedeljak, 22. decembar 2014
Uspesi u ritmu sambe / Izvanrednom sezonom Jovana Crnogorac trasira put ka plasmanu na OI

Prenosimo članak objavljen u Sportskom Žurnalu koji govori o našoj najtrofejnijoj mauntin bajkerki i njenim uspesima u 2014. godini.

Od januara do oktobra jedva da je sastavila mesec dana kod kuće u Beogradu. Jovani Crnogorac (22), međutim, surovi rad i putovanja na takmičenja sa jednog kraja planete na drugi isplatili su se najboljom ličnom sezonom, ali i ostvarenjima bez presedana u planinskom biciklizmu za Srbiju.

Članica turske kontinentalne ekipe Salkano – Alanja zavrednovala je status zaslužne sportiskinje zato što je 2014. zaključila u prvih 20 (prema preseku od 30. septembra bila je 17, a do kraja godine se očekuje da bude 15. kad se u obzir uzmu rezultati sa etapne trke ekstra kategorije u Maleziji vožene u oktobru) na apsolutnoj svetskoj rang listi u kros – kantri olimpijskoj disciplini Međunarodne biciklističke federacije (UCI).

Valja istaći da je Jovana druga najmlađa mauntin bajkerka u planetarnom poretku. Najbolja na apsolutnoj listi je Švajcarkinja Jolanda Nef, višestruka svetska šampionka u kategoriji U23 i aktuelna prvakinja elitnog ranga Svetskog kupa, koja ima 21 godinu. U najznačajnije rezultate Crnogorčeve ubrajaju se dva podijuma i četvrto mesto u Svetskom kupu U23, takmičenju koje je konačno završila na petoj poziciji (2013. bila 17). Pored 11 trijumfa koje je ukupno ostvarila 2014,  planetarno prvenstvo u svojoj kategoriji završila je takođe kao peta (2013. bila 18).

S obzirom da će sledeće sezone napredovati u elitnu klasu, logično je pitanje odnosa prema izazova sa kojim će se susretati naša najbolja predstavnica na dva točka.

- Za mene i za Srbiju zapravo je bolje što prelazim u višu kategoriju. Bodovi na trkama elite znatno su veći nego na nadmetanjima za mlađe od 23 godine. Naročito kad se ima u vidu da smo u sred kvalifikacionog perioda za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru – komentarisala je Crnogorčeva.

Poređenja radi u nadmetanjima za elitu 21. na cilju u Svetskom kupu dobija 64 poena, što je čak više od trećeplasirane – 60 – u U23 klasi. U ovom takmičenju Jovana je do sad bila uslovljena da se nadmeće sa vršnjakinjama, a sa starijima je uspešno odmeravala snage na svim ostalim megdanima, što nagoveštava da može da bude u bodovima i sledeće sezone. Kvalifikacioni period za Igre u Riju u planinskom biciklizmu počeo je maja ove godine, prvi presek se vrši petog meseca sledeće, a konačni u maju 2016. Plasman na najveću smotru sportista garantuje pozicioniranje nacije u 17 mesta na olimpijskoj listi. Kod dama Srbija je trenutno 20. sa 965 poena, a samo sto deli je od 17. Meksika. Pored Jovane, bodove osvajaju još dve takmičarke.

Naravno, do karte za Rio moguće je doći i finalnom preraspodelom mesta. Nacije od prve do osme pozicije imaju pravo na dve takmičarke, a nije retkost da određene zemlje ne žele da iskoriste obe kvalifikacije.

Jovana kao i njen trener,selektor srpske MTB reprezentacije, Nemanja Vajs ne bave se kalkulacijama.

- Ukoliko sam ove sezone želela podijume, sledeće će fokus biti samo da budem u poenima. Prioritet će biti Svetski kup i trke ekstra kategorije. Ova godina završena je na najbolji mogući način. Zahvaljujući Biciklističkom savezu Srbije, Olimpijskom komitetu i ekipi Salkano, prvi put sam uspela da učestvujem na svim rundama Svetskog kupa, uključujući one u Americi, Australiji, Africi. Dosta sam promenila način treniranja, uvela više teretane i rad sa psihologom. Svesna sam šta mogu još da unapredim – objasnila je Crnogorčeva.

Koliko želi da postane prva predstavnica Srbije na OI u planinskom biciklizmu, svedoči činjenica da je i profesionalnu karijeru podredila kvalifikacijama.

- Imala sam izvesne ponude da pređem u druge timove, ali to bi podrazumevalo period navikavanja, prihvatanje novih uslova i pravila. Svaku promenu prati rizik. Neophodna mi je, međutim, stabilna sredina, prosto da mogu da nastavim u istom ritmu do Igara. Odlazak u Rio mi je trenutno najvažniji cilj. Bilo bi ostvarenje sna da otputujem tamo – zaključila je Crnogorac.

 

Neraspakovani koferi

S obzirom na dugu i napornu sezonu koja uključuje trke na barem tri kontinenta, Jovana je vrlo retko u Beogradu kod kuće. Takmičarski ciklus završen je sredinom oktobra, a već od početka decembra je na pripremama u Alanji. Vrlo malo vremena ostaje dvadeset dvogodišnjakinji za porodične i društvene aktivnosti.

- Koferi su uvek spakovani. Priznajem da mi nekad teže padaju putovanja, aerodromi, promene vremenskih zona i privikavanje na drugačije uslove, nego same trke – istakla je Jovana.

 

Sponzori ne prate rezultate

Iako je najbolja srpska biciklistkinja i uspešna učesnica Svetskog kupa u mauntin bajku, potencijalni sponzori nisu dovoljno ispratili i podržali rezultate Jovane Crnogorac.

- Istina je da je u čitavom biciklizmu kriza prilično zakucala na vrata. Čak i timovi koji imaju zaista najbolje svetske predstavnike u MTB – u primorani su da se ugase. Činjenica je, međutim, da u Srbiji ne tražim novac od eventualnih sponzora. Nije sve u tome...Mnogo bi mi značila pomoć u proizvodima, tipa suplemenata, delova za bicikl, opreme – objasnila je Crnogorac.

 

Nema noćnog života

U retkim danima kad je kod kuće, Jovana definitivno postaje mezimica porodice. Svi žele da joj ugode. U želji da provede što više vremena sa roditeljima i sestrom, Crnogorčeva ne stiže da se previše viđa sa prijateljima.

- Kontakt sa porodicom održavam preko Fejsbuka i Skajpa. Tako je i sa prijateljima, mada se, naravno, njihov broj značajno smanjio od kako sam ozbiljnije u sportskoj priči. Jednostavno, vodim drugačiji život od vršnjaka. I kad sam u Beogradu ne mogu da izlazim u klubove i diskoteke, jer sam uvek u trenažnom procesu – otkrila je Jovana.

 

 

Izvor: Sportski Žurnal | M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem