Peter Sagan novi svetski šampion na drumu

Peter Sagan uspeo je da odoli žestokoj poteri i overi prvu svetsku krunu. Ivan Stević deo glavnog osmočlanog bega.
Ponedeljak, 28. septembar 2015
Peter Sagan novi svetski šampion na drumu

Poslednjih 300 metara činili su mu se kao 300 kilometara, ali Peter Sagan uspeo je da odoli žestokoj poteri i overi prvu svetsku krunu! Neprimetan tokom gotovo čitave trke u Ričmondu (259 km), Slovak je napao u idealnom trenutku izborivši pravo da narednih godinu dana nosi prepoznatljivi dres duginih boja. 

Sagan je iskoristio ubrzanje Grega van Avermeta na pretposlednjem usponu čiji je nagib dostizao i 19 procenata i odvojio se od grupe u završnih tri hiljade metara. Odličujuću prednost ostvario je na spustu izvukavši maksimum iz vešte aerodinamičke pozicije. Trebalo je, međutim, izdržati frenetičnu poteru posle nešto više od šest sati provedenih u sedlu, pa je do cilja na blagom usponu Slovak isoristio i poslednji atom snage za slavlje od tri sekunde ispred Australijanca Majkla Metjuza i Litvanca Ramunasa Navardauskasa. 

- Nisam imao neku strategiju, ali bilo mi je jasno posle gledanja trka žena i seniora mlađih od 23 godine da treba sačekati poslednji krug za eventualne napade. Moj brat Juraj i Mihal Kolar bili su uz mene do tad. Na usponu koji je prethodio napadu bo sam na petoj ili šestoj poziciji, tako da sam znao da na sledećem moram da se odvojim kako bilo. Bio sam na točku Van Avermeta i odlučio da krenem. U jednom trenutku činilo mi se da je cilj predaleko, a mogao sam da vidim koliko je žestoka potera iza mene. Više nije bilo izbora i morao sam da dam sve od sebe da zaključim trku kako treba. Da sam čekao sprint možda bih pobedio, ali bih možda završio i drugi ili peti. Ostvario sam dosta trijumfa, ali ova je definitvno najveća – komentarisao je Sagan.

Na ovaj način Slovaku se možda i vratilo za mnoga druga mesta koja je tokom ove, pa i prethodne sezone uknjižio. Samo na minulom Tur d’Fransu pobeda mu je za dlaku izmakla pet puta, a kad je na Vuelti konačno slavio ubrzo je morao da prekine učešće na trci pošto ga je pokosio motor sa snimateljem španske televizije. Uspeo je, po svemu sudeći, da se oporavi od povreda na vreme i spremi za Svetsko prvenstvo koje je obeležio.

Razočarani su svakako bili Holanđani, Belgijanci i Nemci koji su tempom zaista mučili peloton u nadi da će neki njihov vozač trijumfovati. Španija je imala prilično sporednu ulogu u Ričmondu. 

Treba napomenuti da je jedini predstavnik Srbije Ivan Stević bio među animatorima trke. Iako je, međutim, bio deo glavnog osmočlanog bega u kome je bio i miljenik domaće publike Ben King, naš biciklista nije uspeo da završi nadmetanje.


VIDEO

U elitnoj kategoriji žena Srbiju je predstavljala Jelena Erić. Prošlogodišnja osma na planeti juniorka zaključila je trku u Ričmondu na 64. mestu 4,52 minuta iza pobednice Elizabet Armisted iz Velike Britanije.

Titula u konkurenciji juniora pripala je Feliksu Galu iz Austrije, a naš Dušan Rajović zauzeo je 29. mesto, 45 sekundi iza slavodobitnika. 

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem