Sagan nikako do pobede / Ličnost 102. Tura

Slovak je na muci već 46 etapa da na prestižnom biciklističkom nadmetanju ostvari pobedu.
Utorak, 21. jul 2015
Sagan nikako do pobede / Ličnost 102. Tura

Izraz pozeleneti od muke ovih dana dobija pravi slikoviti prikaz u Peteru Saganu (Tinkof – Sakso). Iako je na savršenom putu da četvrti put zaredom osvoji odličje namenjeno najboljem i najuniverzalnijem sprinteru na Tur d'Fransu, Slovak je na muci već 46 etapa da na prestižnom biciklističkom nadmetanju ostvari pobedu. Poslednji trijumfalni buket, od ukupno četiri,  podigao je još 2013. sedmog dana Trke oko Francuske. Od tad pa do 16. etape aktuelnog Tura, Sagan je bio čak 23 puta u top pet, a da nije slavio...

Kao jedan od najuniverzalnijih biciklista u svetskom karavanu, Peter je svakako vozač koji zavređuje posebnu pažnju. Problem je, međutim, što Slovakova izvanredna polivalentnost i talenat velikim delom čine i deo njegovog „prokletstva“. Iako može da briljira na gotovo svakoj vrsti terena i etapa, uvek se nađe neko malo brži, malo jači, malo lukaviji ili slobodniji da dela. 

Tako je bilo i na kraju 16. dana 102. izdanja Tura. Sagan je bio u pravom begu, sa vozačima koje može lako da pobedi u eventualnom završnom sprintu. Trebalo je, međutim, preći preko Mansa, uspona druge kategorije, na dobroj poziciji kako bi se uletelo najbolje na cilj u Gapu. Ruben Plaza Molina (Lampre) učinio je baš ono što je neophodno. Napao je na usponu i, dok je grupa odbijala da sarađuje sa Saganom u lovu, napravio odlučujuću prednost od oko minuta. Uzalud je Peter pokazao srčanost i svu veštinu ludačke vožnje na opasnom spustu, Španac je sačuvao pobedničku distancu od 30 sekundi. Sagan je upisao peto drugo mesto na istom Turu, što je poslednjem za pedalom pošlo Švajcarcu Aleksu Zileu 1999. Trebalo bi se, međutim, vratiti tačno tri decenije unazad kako bi se našlo da je na jednoj Trci oko Francuske samo još čuveni Irac Šon Keli imao isto deset top pet finiša (ne računajući još jedan na hronometru). U Alpima se Sagan neće baš isticati, ali ostaje poslednja etapa na Jelisejskim poljima za eventualno postavljanje rekorda...

Tokom premijernog učešća na Turu 2012, Sagan je bio atrakcija zbog tri pobede i dovitljivih načina na koje ih je proslavljao. Sad je Slovak miljenik publike, pa i samog pelotona, zato što nikako ne uspeva da trijumfuje, a ulaže neverovatnu energiju i hrabrost u to. Važno je da sam Sagan može i dalje da sačuva smisao za humor koji zabavlja navijače i uvećava simpatije.

Prolazeći kroz cilj u Gapu, nosilac zelene majice udario se više puta u grudi na mestu srca. 

 - Želeo sam da pokažem odakle dolazi moja energija. Znate, kao Leonadro Di Kaprio u filmu Vuk sa Vol strita u sceni kad se tako udara – objasnio je Sagan.

Najveće iznenađenje doživeli su predstavnici jedne kineske televizije koji su pitali Slovaka zašto je toliko jak, toliko ofanzivan vozač.

 - Zato što imam velika mu.. – i pokazao na svoje međunožje.

O prokletstvu... 

- Svi žele da budu sa mnom u begu, ali niko ne želi da dođe na sprint sa mnom. Znači, moram sam sve da radim. Kad ubrzam, svi me prate. Kad na primer Adam Hansen napadne, to prođe bez odgovora. Tako i na poslednjem usponu na Mans, niko nije želeo da vozi sa mnom da se dostigne Plaza. Rekao sam: Ne želite da pobedite? Šta da vam radim. Da smo bili svi zajedno do cilja imali bi barem neke šanse da pobede. Kad jedan ode napred, nemaju više nikakve. Gore su prošli i od mene – objasnio je Sagan.

Peter je, međutim, već stekao zvanje istinskog heroja aktuelnog Tura. Bez želje da se potceni ubedljivost nosioca žute majice Kristofera Fruma (Skaj) u bici generalnog plasmana, Sagan je ličnost trke. To tvrde osobe poput Bernara Inoa, koji nije tako velikodušan u davanju komplimenata. 

- Sagan je upravo ono što nam je trebalo u ovom pomalo tužnom biciklizmu. On je definicija šampiona. Želi pobedu i uspeh, i ne odustaje od toga. Obožavam taj temperament, naročito kad se uporedi sa biciklistima koji gube vreme na kalkulacije. Bio je tri dana zaredom u begu, čak i na terenima koji mu nisu specijalno naklonjeni. Mnogi bi mogli da slede njegov primer – istakao je petostruki osvajač Tura Ino.

Vremena su se zaista promenila od onih kad je momak rođen u Žilini 1990. smatran velikom nadom, ali veoma arogantnim vozačem koji izaziva i suprotstavlja se etikeciji i običajima elitnog biciklizma.

 - Ne znam da li se Peter promenio ili ga i mi sad vidimo drugačije. Sve što čini na ovom Turu nikog ne ostavlja ravnodušnim. Mnogi mu se dive, a i on je, čini se, postao otvoreniji, više se šali tokom etapa. Bez njega bi sigurno i nama i ljubiteljima biciklizma bilo dosadno – komentarisao je kolega Silven Šavanel (IAM Sajkling).

Činjenica je, bez obzira  na sve, da će Saganovi napori biti „barem“ nagrađeni četvrtom zelenom majicom. Razlika između njega i Andrea Grajpela (Loto Belisol) je čak 89 poena. Ispred njega po broju zelenih odličja ostao je samo Erik Cabel koji ih je osvojio šest u periodu od 1996. do 2001. Velika je mogućnost i da će dobiti nagradu za super borca.

Saganovih 16 drugih mesta na Turu

2012. tri puta (etape 13,14. i 20)

2013. četiri puta (etape 2,3,6 i 13)

2014. četiri puta (etape 1,3,7 i 12)

2015. pet puta (etape 2,5,6,13 i 16)

Tinkov: Tužniji od Sagana

Pre početka 102. Tura u centru pažnje bila je izjava Olega Tinkova, vlasnika Tinkof – Sakso tima, da namerava da smanji platu Peteru Saganu zato što ne pobeđuje dovoljno. Čini se i da se ekscentrični ruski bogataš smekšao budući na licu mesta Slovakovih poslednjih velikih borbi.

 - Mislim da sam više razočaran zbog njegovih poraza nego sam Sagan. On čak izgleda i srećan. Žao mi je zato što je stvarno jedan od najjačih ljudi na Turu, za mene možda i jači od Krisa Fruma – komentarisao je Tinkov.

Dobre vesti za Basa

Prethodnog slobodnog dana na 102. Turu stigla je šokantna potvrda da Ivan Baso (Tinkof – Sakso) napušta trku pošto mu je otkriven rak testisa. Italijan je bio podvrgnut hirurškoj intervenciji u Milanu prošle nedelje, a sad su stigle vesti da oporavak ide u najboljem redu. 

- Poslednja ispitivanja pokazala su da Ivan neće morati na nikakve dodatne terapije. Pratićemo ga pomno u narednih nekoliko meseci – objasnio je Basov doktor.

Ivan će morati da se odmara nekoliko sledećih nedelja pre nego bude mogao da se posveti uobičajenim aktivnostima.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem