Ivan Baso napustio 102. Tur d'Frans

Italijanu otkriven maligni tumor.
Ponedeljak, 13. jul 2015
Ivan Baso napustio 102. Tur d'Frans

Očekivala se klasična konferencija tima Tinkof – Sakso na kojoj će prvog slobodnog dana na 102. Turu predstavnici govoriti o trci i šansama koje imaju do kraja. Događaj je, međutim, poprimio dramatične obrise kad je Ivan Baso uzeo reč. 

Italijan, star 37 godina, saopštio je da se povlači sa Tura kako bi u domovini mogao da leči rak testisa.

-  Osećao sam izvestan bol još kad je počela trka u Utrehtu, ali je postao naglašeniji posle pada u petoj etapi. Čekao sam prvi slobodan dan u Pou kako bih odradio detaljnije analize i doktor je konstatovao maligni tumor u levom testisu. Malo sam šokiran pošto je dijagnoza postavljena svega nekoliko časova ranije, ali idem u Italiju na dodatna ispitivanja i eventualno zakazao hiruršku intervenciju što je pre moguće – objasnio je Baso.

Alberto Kontador čak nije mogao da sakrije suze.

- Mnogo mi je teško zato što sam od poslednjih 180 dana, 120 proveo uz Ivana. Postali smo veoma bliski spremajući se za poduhvat mog osvajanja Đira i Tura ove godine. Nadam se da će biti u Parizu da proslavimo trijumf – istakao je Kontador.  

Baso je 2006. i 2010. osvojio Điro. Na Turu je bio treći 2004. i drugi 2005. Pošto je dugo u ekipama bio lider, prošle godine je potpisao za Tinkof – Sakso da bude prvi pomoćnik Kontadoru na Gran Turovima. 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem