Vasil Kirijenka novi svetski šampion na hronometru

Vasil Kirijenka, osvajač zlatne medalje na hronometru prvih Evropskih igara minulog juna, pridodao je i titulu svetskog prvaka discipline posle takmičenja održanog u Ričmondu.
Petak, 25. septembar 2015
Vasil Kirijenka novi svetski šampion na hronometru

Možda je bio viđen kao tek favorit iz senke, ipak, Vasil Kirijenka, osvajač zlatne medalje na hronometru prvih Evropskih igara minulog juna, pridodao je i titulu svetskog prvaka discipline posle takmičenja održanog u Ričmondu (SAD). Belorus je trasu dugu 53,5 kilometara prešao za 1:02,29 časova, što je bilo devet sekundi bolje od odlične vožnje Italijana Adriana Malorija. Žerom Kopel iz Francuske upotpunio je svetsko postojle, budući 26 sekundi sporiji od Kirijenke. 

Posle fenomenalne Vuelte u kojoj je do malte ne poslednjeg dana nosio crvenu majicu, donekle i zahvaljujući sjajno odvezenom individualnom hronometru, velika su očekivanja bila od Toma Dumulina. Holanđanin, međutim, nije uspeo bolje od petog mesta (+1,02). Donekle je podbacio Toni Martin. Nemac koji je od 2011. do 2013. uknjižio tri uzastopne planetarne krune bio je tek sedmi (+1,17).

 - Bila je ovo trasa koja mi je odgovarala. Nisu bili tu vrsni specijalisti kao što su Fabijan Kanćelara i branilac titule Bredli Vigins, ali Dumulin i Martin su bili favoriti. Nivo takmičenja je bio veoma visok i zato je sjajan osećaj pobediti. Treba istaći i da je Malori imao sjajn hronometar, s obzirom da nas je odvojilo samo devet sekundi. Ovo je, ipak, bio moj dan – komentarisao je Kirijenka.

Iako je Belorus uvek važio za dobrog borca protiv štoperice, rezultatski je ostajao u senci većih imena. Bio je četvrti na hronometru poslednje Vuelta a Espanje, drugi u disciplini na Trci oko Poljske i treći na trci Tireno – Adriatiko. Najveća pobeda u sezoni, pre svetske titule i na Evropskim igrama, došla je, međutim, na klasičnoj drumskoj etapi na minulom Điro d’Italija. 

Rezultati: 1. Kirijenka (Belorusija) 1:02,29, 2. Malori (Italija) +0,09, 3. Kopel (Francuska) +0,26, 4. Kastrovijeho (Španija) +0,29, 5. Dumulin (Holandija) +0,29, 6. Denis (Australija) +1,08, 7. Martin (Nemačka) +1,17, 8. Bodnar (Poljska) +1,17, 9. Bialoblocki (Poljska) +1,22, 10. Mozer (Italija) +1,32.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem