Problemi u Tinkof - Saksou

Izostanak rezultata i otpuštanje direktora Bjarnea Risa obeležili početak sezone od koje se mnogo očekuje.
Utorak, 31. mart 2015
Problemi u Tinkof - Saksou

Tim Skaj ostvario je do sad 16, Etiks – Kvikstep 18 pobeda. Iako je mnogo novca uloženo u stvaranje super ekipe, Tinkof – Sakso ima samo dva slavlja. Alberto Kontador bio je najbrži na etapi trke Ruta del Sol, dok je Peter Sagan slavio na etapi trke Tireno – Adriatiko.

Slovak je očajno započeo seriju klasika u Belgiji. Bio je ekstra favorit za trijumf na E3 Harelbeke, naročito kad je u završnici nadmetanja bio deo tročlanog bega sa Zdenekom Štibarom (Etiks – Kvikstep) i Gerentom Tomasom (Skaj). Britanac je napao u poslednja četiri kilometra, a Čeh je odlučujuće vreme izgubio u čudu shvatajući da Sagan ne može da odgovori na izazov. Osim što je ostao bez pobede, branilac titule na jednodnevnoj trci bio je preteknut i od glavne grupe, izgubivši preko minuta, prešavši liniju cilja kao anonimni 30. Umesto popravnog na megdanu Gent – Vevelgem, koji je osvojio 2013, Sagan se mučio u teškim uslovima vetra i kiše, jedva držeći priključak sa pelotonom. Delujući zastrašen lošim vremenom i konkurencijom, što nije odlika koja krasi Slovaka, jasno je da su forma i samopouzdanje Petera na veoma niskom nivou.

Kontador nije uspeo da stigne do podijuma u generalnom plasmanu ni na jednoj od važnijih trka na kojima je učestvovao, Tireno – Adriatika i Oko Katalonije.

Unutrašnji potresi, takođe, ne idu u prilog opuštenoj atmosferi u ekipi Tinkof – Sakso. Pošto je prvo bio suspendovan, rukovodilac Bjarne Ris otpušten je iz tima bogatog Olega Tinkova. Rus je insistirao da do prekida saradnje sa Dancem koji je nekad bio jedan od osnivača tima nije došlo zbog finansijskih problema ili izostanka rezultata. Do prvog ozbiljnog sukoba došlo je, međutim, na trci Tireno – Adriatiko.

Čini se da su razlike u karakteru onemogućile Tinkova i Risa da rade zajedno, a pred timom je veliki posao da se vrati na kolosek uspeha, vrednog novca koji je uložen. Problem će biti podizanje morala i stvaranja poverenja. Kontador je bio od glasnijih vozača koji su stali na stranu Danca, smatrajući ga važnom osobom u karijeri. Španac je pristao da produži ugovor do 2016, svega nekoliko dana pošto je izbila svađa vlasnika i direktora. Ipak, čini se da će u ekipi ostati Stiven de Jong, Albertov omiljeni trener i sportski direktor. 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem