Vežbe za donji deo leđa smanjuju rizik od povreda, da li ih i vi radite?

Kako biste održali vitalnost tetiva, a možda čak i unapredili svoje mogućnosti vreme je da počnete sa Nordic vežbama.
Nedelja, 1. mart 2020
Vežbe za donji deo leđa smanjuju rizik od povreda, da li ih i vi radite?

Nova studija objavljena u časopisu "British Journal of Sports Medicine" osvrnula se na programe koji su usmereni na prevenciju povreda, studija je pokazala da nordijske vežbe za tetive mogu da smanje rizik od povreda i do 51 odsto.

Uvođenjem ovih vežbi u redovnu rutinu od samo šest do osam ponavljanja jednom nedeljno, mogu se značajno ojačati tetive. Ova vežba jača mišić i poboljšava njegovu sposobnost da proizvodi i izdržava silu potrebnu tokom vožnje bicikla i drugih sportova. 

Skoro da deluje previše lako: nije potrebna nikakva oprema, vežbe za noge mogu se raditi maltene bilo gde i za njih je potrebno samo nekoliko minuta, a zauzvrat smanjuju rizik od povreda i povećavaju snagu, brzinu i izdržljivost.

Nordijske vežbe za tetive, potkrepljene istraživanjem, predstavljaju novu potencijalnu vežbu koja unapređuje performanse sportista. Istraživanje koje je objavljeno u britanskom časopisu sportske medicine poredilo je 15 studija u vezi sa prevencijom povreda u različitim sportovima. Ispitanici su bili i ženskog i muškog pola, bavili su se različitim sportovima i pripadali su starosnoj grupi od 18 do 40 godina. Programi koji su uključivali i nordijske vežbe pokazali su sveukupno smanjenje rizika od povreda i do 51 odsto.

Savetuje se da se težina postepeno povećava tokom perioda od osam do 12 nedelja vežbanja. U tom slučaju je najbolje povećavati opterećenje korišćenjem tegova. Kao i svaka druga vežba i ova može da izazove upalu mišića koja će vremenom nestati ako se ova nordijska vežba ubaci u stalni plan treninga.

Zbog čega je ova vežba tako posebna i zašto je njeno preventivno dejstvo protiv povreda izraženije nego kod drugih vežbi? Nordijska vežba za tetive predstavlja čudan pokret odnosno kretanje koje se vrši kada se mišić izduži pod opterećenjem, povećava snagu i strukturu mišića poboljšavajući sposobnost da se proizvede i izdrži sila tokom biciklizma i drugih sportova.

Pogledajte kako izgleda pravilno izvođenje ove vežbe:

Izvor: Piše: Izabela Škrbić
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem