Rehabilitacija posle lekarskih intervencija ili povreda

Utorak, 13. februar 2007
Rehabilitacija posle lekarskih intervencija ili povreda

Veliki broj biciklista je otkrilo MTB sport dok su skijali, igrali kosarku, tenis, fudbal i druge sportive koji zahtevaju lateralne pokrete. Ako se pitate kako i na koji nacin – posle ozbiljne povrede kolena! Profesionalni drumski biciklist Tyler Hamilton je bio elitni skijas koij je tesko povredio koleno i poceo sa biciklizmom kao vidom rehabilitacije. Juliana Furtado MTB takmicarka je krenula sa MTB-om posle povrede kolena skijajuci.

Nacin rehabilitacije posle povreda je tokom niza godina doziveo dosta promena. Raniji standardi su bili da se sportisti mogu vratiti svojim sportskim aktivnostima sest meseci nakon operacije kolena. Ali, kako je napredovala tehnika u medicini, sve vise je preovladjivao stav da se povratak na nivo pre povrede bazira na kvalitetu i nacinu rehabilitacije pre nego na samom zahvatu, bio on operativni ili ne.

Tradicionalni pristup rehabilitaciji je bio sa prolongiranom imobilizacijom, rad bez tegova i tezine, kao i spora progresija ka predjasnjoj aktivnosti.
Sada se, nasuprot ovom stavu, praktikuje odmah rad na pokretanju misica, mnogo raniji rad sa teretom i ubrzan povratak u sport. Nova teorija ima stav: sto vise ulozite napora, brze cete se vratiti u “igru”!
Na zapadu se forsira rehabilitacija po sistemu 50% rada u kucnom okruzenju a 50% na klinici ili rehabilitacionom centru. Ovo se objasnjava time sto prvih 50% bude fokusirano na povratak snage i izdrzljivosti u kucnim uslovima ili teretani na primer, dok se u strucnim rukama vezba stepen agilnosti( spretnost, hitrina, okretnost ), balansa, segmenti vezbanja koji se cesto zanemare.
Sa ove tacke gledista, razvijen je proces rehabilitacije u 3 stadijuma i to od druge nedelje pa do 12 meseca posle operativnog postupka. Ovde cemo govoriti o prvom stadijumu koji pokriva prvih nekoliko meseci posle rekonstrukcije kolena.

Kada i kako poceti sa rehabilitacijom – odgovor je odmah nakon operacije ili lekarskog zahvata.Vracanje punog radijusa pokreta savijanje i istezanje je najvazniji postupak. Ukoliko ovo ne budete forsirali, u vecini slucajeva ce se ovo odraziti na hod i cak prouzrokovati hramanje pri istom. Kojim god sportom da ste se bavili, vracanje punog radijusa kretanja je neophodan korak pre pocetka voznje trenazera ili laganog dzoging-a. Evo nekih vezbi prvog stadijuma rehabilitacije koje ce povecati opseg pokreta kolena:

Podizanje pete
Lezite na ledja sa ispruzenim nogama. Drzeci zdravu nogu pravo, podignite petu koliko god mozete i potom vratite nogu u prvobitni polozaj. Ponovite ovo u tri seta po 10 ponavljanja.

Istezanje
Vitalna vezba za postizanje pune ekstenzije misica. Lezite na stomak i nogu postavite na ivicu kreveta malo iznad kolena. Gravitacija ce uciniti svoje i povecati nivo ekstenzije vase noge koji je pottreban za normalan hod.

Trenazer
Kada doktor proceni da ste “sazreli” za voznju trenazera, vazno je da imate pravo opterecenje i nacin voznje da se ne bi tek rekonstruisano koleno ponovo povredilo. Koristite ravne pedale i pocnite sa lakim otporom. Pozicionirajte visinu sedista tako da kada postavite petu na pedalu, u krajnjoj tacki koleno bude blago savijeno. Pojacavajte postepeno intenzitet i opterecenje srazmerno jacanju vaseg kolena. Inicijalno drzite kadencu izmedju 80 i 90 okretaja. Ne ustajte u voznji pre treceg meseca rehabilitacionog postupka, ili dok doktor ovo ne dozvoli.

Leg pres – nozni potisak teretom
Misici zatezaci i tetive posle operacije ili lekarskog zahvata teze atrofiranju i postaju slabi. Da bi izazvali “sok” terapiju i vratili ih u akciju, pocnite ovu vezbu sa tezinom koja nece predstavljati veliki napor pri izvodjenju iste. Uradite 3 seta od po 10 ponavljanja. Tetive obmotavaju zadnji deo i strane kolena, pa prema tome kako one postaju snaznije, vase koleno ce biti stabilnije. Tajna stabilizacije kolena posle povrede je ojacati tetive, misice gluteusa i misice zatezace.

Vezbe na gredi
Vezbajuci balans i hod na gredi je jedna od vezbi za povecanje otpornosti, cvrstoce i izdrzljivosti.


Vezbe za pravilnu duzinu i polozaj misica

Vezbe sa rolerom od pene ili nekog drugog mekog materijala
Previse zategnuti misici kolena mogu da dodju u “sukob” sa kvadriceps misicima i mogu meniskus izbaciti iz svog prirodnog lezista. Odlicna vezba da bi se ovo sprecilo je upravo ova, lezite na bok i postavite pomenuti roler ispod kolena. Kotrljajte roler dole-gore i to od malo iznad kolena do malo ispod.

Istezanje tetiva
Misicne tetive se ponasaju skoro kao i tri najbitnija prednja ligamenta, s obzirom da obuhvataju koleno kako sa strane, tako i iza. Tetive ce biti zategnute posle zahvata iz razloga nedostatka aktivnosti. Jedan od primarnih ciljeva je povratiti elasticnost tetiva i to odmah po zapocinjanju procesa rehabilitacije.

Ove vezbe ce vam pomoci da krenete pravim putem posle operacije ili kidanja misica ili ligamenata, tamo gde operacija nije ni radjena.
Dalji proces stavlja vaznost na pravilni odabir geometrije bicikla, pravilno pozicioniranje na istom, a sve u cilju smanjenja sanse za povredom, pogotovu na vec povredjenom ili kolenu u rehabilitacionom procesu.

Korisno za svakog ko se na nesrecu nadje u ovoj poziciji.


Tema na Forumu

O AUTORU

Miša ( misaxtr ) Jovanović

Miomir Jovanović, među bajkerima poznatiji i kao mišaxtr, interesovanje prema planinskom biciklizmu gaji već više od dvadeset godina. MTB tehnikalije poznaje do najsitnijih detalja. Diše na dva točka a svaki trenutak slobodnog vremena daće za jednu dobru ofroud vožnju.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem