Pet vežbi za jačanje Kora, mišića srednjeg dela tela

Predstavljamo nekoliko vežbi za jačanje kora.
Petak, 7. novembar 2014
Pet vežbi za jačanje Kora, mišića srednjeg dela tela

U prethodnom članku smo istakli važnost vežbi za jačanje mišića srednjeg tela (kora). U ovom delu sledi opis pet vežbi za jačanje kora.

Plank (daska) – naslonite se na laktove dok su stopala u širini kukova. Zategnite trbušni zid i poravnajte leđa. Držite u tom položaju 45-60 sekundi, a vremenom će se trajanje izdržaja postepeno povećavati kako ulazite u bolju formu. Pored običnog planka postoje i verijacije – na strani, sa opruženom rukom, nogom, uz loptu za pilates, itd.

Broj ponavljanja: 3-5

Angažovani mišići: kor, ramena, gluteus

 

Džeknajf uz pilates loptu – zauzimite stav za sklek (ruke su opružene - upor), dok torzalnim delom stopala stanite na pilates loptu. Zategnite trbušni zid i lumbalni deo leđa. Stopalima kotrljajte loptu tako da kolenima dođete do grudi. Vežbu možete izvoditi i na nešto teži način tako da kombinujete sa klasičnim sklekom između ovih ponavljanja.

Broj ponavljanja: 10-12

Angažovani mišići: kor, ramena

 

Hip Ekstenžn sa pilates loptom – ležeći leđima na podu podignite stopala na pilates loptu tako da zategnete stomak i zadnjicu, a samim tim i podignete kukove tako da Vaše telo formira pravu liniju od ramena do kolena. Da biste otežali vežbu kotrljajte loptu prema Vama savijajući kolena. U mirovanju držati između 30-45 sekundi.

Broj ponavljanja: 6-8

Angažovani mišići: zadnja loža, gluteus, core

 

Obrnuti plank (obrnuta daska) – naslonite se na podlaktice leđima ka podu, zategnite trbušni zid i zadnjicu, odignite kukove od zemlje i na taj način formirajte telom pravu liniju od ramena do članaka. Držati 45-60 sekundi. Ulaskom u bolju formu postepeno povećavajte vreme izdržaja.

Broj ponavljanja: 3-5

Angažovani mišići: kor, gluteus, donji deo leđa, ramena

 

Obrtanje tela sa pilates loptom – zauzmite sedeći položaj na pilates lopti i klizećim pokretom se spustite u položaj “most”. Usmerite ruke ka plafonu spojene u delu šake i rotirajte trup na jednu, pa na drugu stranu dok održavate kukove i kičmeni stub u neutralnom položaju. Vežbu možete otežati ukoliko koristite neki dodatni otpor (teg, šipka i sl.)

Broj ponavljanja: 10-12 po strani rotacije

Angažovani mišići: kor, zadnja loža, gluteus

Za kraj pogledajte video svetskog prvaka u Ironman triatlonu Craig “Crowie” Alexander kako izvodi Kor vežbe

O AUTORU

Nemanja Korać

Nemanja Korać je diplomirani trener plivanja na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu. Između ostalog je trener i reprezentativac Srbije u triatlonu. Kada i sam ne trenira, Nemanja drži individualne treninge za pripreme triatlonaca takmičara i rekreativaca. Više informacija o trenerskim uslugama možete pronaći na sajtu www.nemanjakorac.com
KOMENTARI
 • draganninkovic

  Dragan N. (draganninkovic)

  7. nov 2014 12:00h

  Nemanja veliki pozdrav,vežbe su odlične,nisu šablonske.Mislim da si baš pogodio za bicikliste!
  Hvala ti na angažovanju,očekujemo od tebe sve vise :-))),naravno kada budeš uhvatio vremena.
  Doca 021

 • koracnemanja

  Nemanja K. (koracnemanja)

  7. nov 2014 15:07h

  Hvala na pohvalama :-)
  Mnogi podcenjuju vežbe za te sitne mišiće, međutim, sve više se baš one koriste u treninzima kod sportista izdržljivosti.
  Pozdrav,
  Nemanja

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem