“Icarus” / Dokumentarac koji pomera granice i otkriva mračnu stranu sporta

Na poslednjoj dodeli Oskara, nagradu za najbolji dokumentarni film osvojio je Ikar, film Brajana Fogela (Bryan Fogel) i Dena Kogena (Dan Cogan). Ono što je počelo kao ideja da se ponovi doping prevara, poput one koju je sproveo Lens Armstrong, završilo se navodnim razotkrivanjem najvećeg doping sistema u istoriji sporta.
Subota, 25. avgust 2018
“Icarus” / Dokumentarac koji pomera granice i otkriva mračnu stranu sporta

Brajan Fogel je američki "stend ap" komičar, reditelj, producent, autor i dramski pisac. Od nedavno on je i ponosni vlasnik Oskara za najbolji dokumentarni film 2017. godine. Film Ikar začet je kao ideja da sam Brajan bude pod uticajem sredstava za poboljšanje fizičkih sposobnosti kako bi pobedio ili barem ostvario bolji plasman u najtežoj biciklističkoj trci za amatere “Haute Route” u Francuskoj. Fogel je pre početka rada na filmu već učestvovao u trci i iako je zbog nje i tokom nje prošao kroz neverovatno fizičko iskustvo i doveo svoje telo do krajnjih granica izdržljivosti, ostvario je prilično dobar rezultat. Za narednu trku odlučio je da angažuje stručnjake koji će mu pomoći da putem dopinga poboljša svoj nastup i plasman, a da istovremeno ostane nevidljiv za anti-doping sistem baš poput njegovog nekadašnjeg biciklističkog uzora Lensa Armstronga. Povezao se sa doktorom Grigorijem Rodčenkom (Grigory Rodchenkov), direktorom Ruske anti-doping laboratorije, koji je za njega kreirao sistem dopinga.

Prijateljstvo koje su Fogel i Rodčenkov razvili tokom rada na njegovom doping sistemu kasnije je bilo presudno da Rodčenkov pobegne iz Rusije u strahu za svoj život pošto je izneo navodne dokaze o sistematskom dopingu ruskih sportista decenijama unazad. Poredeći se sa Snoudenom (Edward Snowden), Rodčenkov je izbegao u Sjedinjene Američke Države i uz pomoć Fogela izneo sve raspoložive dokaze koje je poneo sa sobom, razotkrivajući navodno najveću sportsku aferu. Ruska Vlada je negirala sve optužbe tvrdeći da je iza cele afere u stvari samo jedan čovek (Rodčenkov) i da njegov program nikada nije imao podršku države. Vlada SAD, gde je Rodčenkov i prebegao, stavila ga je pod program federalne zaštite svedoka zbog procenjenog bezbednosnog rizika. To je bilo pre više od godinu dana i Rodčenkov i Fogel nisu bili u kontaktu od tada.

Iako radnja filma možda zvuči holivudski, ovaj dokumentarac je prava mešavina istraživačkog novinarstva i filmske industrije. Sa dopingom u biciklizmu kao startnom tačkom, Fogel nas uvodi u svet posvećenih sportista koji pomeraju granice svog tela napornim treninzima, ali i unosom nedozvoljenih supstanci za pospešivanje rezultata.

Kako je Armstrong svojevremeno bio podvrgnut desetinama kontrola i uvek ih bez problema prolazio? Koliko je teško ponoviti njegove korake, izigrati sistem i kako izgledaju rezultati kada se igra prljavo, neka su od pitanja na koja je Fogel želeo da odgovori. U stvari, on je uradio i mnogo više od toga. Igrom slučaja on je razotkrio najveći doping sistem, ukazao na gomilu nepravilnosti u funkcionisanju WADA-e (World Anti-Doping Agency), kontrolnim sistemima na najprestižnijim svetskim takmičenjima i možda je spasao jedan život.

Šta je prava istina a šta ne, i koliko je možda politika umešana u celu priču ostaje na svakom od nas da proceni, međutim bez daljeg otkrivanja detalja, iskreno vam savetujemo da pogledate ovaj dokumentarac, uverićete se da je to vrlo kvalitetno utrošenih dva sata i verovatno ćete poželeti da ga pogledate opet.

Izvor: Piše: Izabela Horvat
KOMENTARI
 • Patzollo

  Zoran M. (Patzollo)

  6. nov 2018 10:18h

  To što se film svrstava po dokumentarni, ne znači da su činjenice tačne, kao ni da je ovaj Ruja stvarna ličnost...

 • Serbian_SPIRIT

  Viktor M. (Serbian_SPIRIT)

  28. nov 2018 21:01h

  https://en.wikipedia.org/wiki/Grigory_Rodchenkov
  Činjenice su tačne ali se jako malo pominju druge zemlje koje su isto koristile sve moguće načine da dopinguju svoje sportiste.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem