UCI dodaje Tramadol na listu zabranjenih supstanci / WADA odobrava lek

Međunarodni upravni organ profesionalnog biciklizma organizacija UCI dodaće lek protiv bolova “Tramadol” na svoju listu zabranjenih supstanci. Ovo je prvi put da federacija brani lek koji je i dalje dozvoljen od strane Svetske anti-doping agencije (WADA).
Ponedeljak, 18. februar 2019
UCI dodaje Tramadol na listu zabranjenih supstanci / WADA odobrava lek

Zabrana stupa na snagu početkom marta, saopštio je UCI predstavnik za medije Louis Chenaille, iako detalji o obimu i kaznama koje će pratiti ovu zabranu još uvek nisu poznati. Izmena pravila o upotrebi tramadola će biti uneta u UCI medicinski pravilnik i neće potpadati pod odgovornost WADA-e, izjavio je Chenaille.

Upotreba tramadola, sintetičkog opijata, tj. leka koji ublažava ili uklanja bola široko je rasprostranjena u biciklizmu. Izveštaj Svetske anti-doping agencije iz 2017. godine pokazao je da od ukupno 12.500 prikupljenih uzoraka uzetih od takmičara, skoro 550 njih (4.4 odsto) ima visok nivo ovog leka u svom sistemu. Ovo je viša stopa nego u bilo kom drugom sportu izdržljivosti. Upotrebom ovog leka sportisti su u mogućnosti da ublaže osećaj bola te da "potegnu" još jače, što u normalnim uslovima ne bi mogli.

Tramadol je kritikovan da daje trkačima nesportsku prednost dok istovremeno predstavlja rizik po njihovo zdravlje. Istraživanje koje je 2018. godine sproveo “Journal of Science and Medicine in Sport” pokazalo je da tramadol poboljšava izlaznu snagu u dvadesetominutnom probnom testu ali i da narušava fokus i pažnju što može biti opasna kombinacija na takmičenjima sa velikim brzinama. Kao i drugi opijati, i ovaj takođe nosi rizik od zavisnosti.

“Ova zabrana je u potpunosti utemeljena na medicinskim razlozima, cilj je da zaštiti zdravlje vozača i da smanji rizik od povreda tokom takmičenja,” rekao je Chenaille. Nekolicina visoko kotiranih biciklista, uključujući i menadžere tima Sky, odavno već zagovaraju zabranu tramadola. Iako je WADA 2012. godine dodala ovaj lek na svoju monitoring listu koja prati potencijalno zloupotrebljive supstance, nikada nisu zabranili njegovu upotrebu na takmičenjima.  

Kada bude stupila na snagu, UCI ima nekoliko opcija za njenu regulativu. Ukoliko se budu pratila uputstva WADA-e za slične zabranjene supstance, mogao bi da se ustanovi izuzetak za korišćenje u terapeutske svrhe koji bi dozvoljavao upotrebu tramadola na takmičenjima ukoliko takmičari mogu da dokažu da im je lek neophodan. Čak i tada, vozači će imati stroga ograničenja količine leka koju mogu da imaju u sistemu.

Izvor: Piše: Izabela Škrbić
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem