Bivšim konzumentima doping sredstava nije mesto u profesionalnom biciklizmu

Novi predsednik UCI-a Dejvid Lepartient (David Lappartient) nastavlja da potpiruje kontraverzu u vezi sa njegovom izjavom da se biciklisti koji su u prošlosti koristili doping u potpunosti isključe iz sporta.
Utorak, 21. novembar 2017
Bivšim konzumentima doping sredstava nije mesto u profesionalnom biciklizmu

U intervjuu koji je dao za Luxemburger Wort, Lepartient je ostao pri svojim stavovim, a u vezi sa profesionalnim biciklizmom, dodajući da osim što se zalaže za broj timova u Grand Tours kategoriji, on želi i da zabrani bavljenje ovim sportom onim biciklistima koji su u prošlosti koristili nedozvoljene supstance.

U pomenutom intervjuu on je izjavio da neće pružiti dobrodošlicu Bjarnu Risu (Bjarne Riis) koji zajedno sa svojim danskim poslovnim partnerom Larsom Sirom (Lars Seier) teži da vrati Virtu Cycling tim u Svetsku tur diviziju, odnosno u sam vrh biciklizma. 

“Bivšim korisnicima dopinga nije mesto u biciklizmu. Reći bilo šta drugo bilo bi licemerno. Svi biciklisti moraju da podržavaju isti cilj, a to je da biciklizam mora biti kredibilan. U suprotnom je sve izgubljeno,” rekao je Lepartient koristeći Risa kao primer. Iako je Lepartient priznao da nema dovoljno ovlašćenja da bi po pravilima isključio iz sporta vozače koji su već odslužili svoju kaznu, a koji su se vratili ili kao vozači ili kao članovi timova, on smatra da bi sport bio bolji bez ljudi kao što su Ris i menadžer tima Astana iz Kazahstana Aleksandar Vinokurov (Alexander Vinokourov). Direktor UCI-ja je rekao da su to vozači koji su u svoje vreme koristili doping i da oni nisu dobrodošli u sadašnji svet biciklizma. “Oni su naneli ogromnu štetu ovom sportu i moraju da žive sa posledicama,” rekao je on.

UCI je 2011. godine predstavila pravila koja ograničavaju licence timskog osoblja koje je imalo doping prekršaje u prethodnih pet godina, sa kaznom od dve ili više godina. Ali trud da se uvedu još oštrija pravila stalno je nailazio na suprotstavljena pravna pitanja.

Ris nije imao komentar na ova  Lepartientova stanovišta ali je nekadašnji biciklista, a danas stručni saradnik za Dansku televiziju, Majkl Rasmusen (Michael Rasmussen), koji je možda jedan od zapaženijih bivših korisnika nedozvoljenih supstanci, rekao da ove izjave smatra praznim obećanjima. “Da on to zaista misli ozbiljno, mogao je da počne sa čišćenjem sopstvenih francuskih rangova dok je bio predsednik Francuske biciklističke unije.” 

Izvor: cyclingnews
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem