Armstrong, Hinkepi, Vandevelde i Kejsi ujedinjeni u trci „24 Hours of Old Pueblo“

Lens Armstrong, Džordž Hinkepi, Kristijan Vandevelde i Dilan Kejsi udružili su snage proteklog vikenda i kao tim vozili planinsku trku 24 sata Old Puebla u Tusonu u Arizoni i tom prilikom osvojili treće mesto.
Utorak, 21. februar 2017
Armstrong, Hinkepi, Vandevelde i Kejsi ujedinjeni u trci „24 Hours of Old Pueblo“

Tim „Nine Inch Males“ (Kalan Beisel, Kyle Trudeau, Nick Gould, Brand Aven) pobedio je u ovoj trci od 24 kruga. Najbrži je bio Beisel odvozavši najbrži krug za 56 minuta i 53 sekunde. „Stan`s No Tube“ tim (Evan Boone, Nash Dory, Collin DiMattio, Avery Baltunis) osvojio je drugo mesto ispred Armstrongovog tima za samo tri sekunde.

USADA, Američka Anti-doping agencija doživotno je zabranila Armstrongu da učestvuje u takmičenjima u kojima se takmičari testiraju na nedozvoljena sredstva, ali mu je ipak dopušteno da učestvuje u trkama koje se voze 24 sata.

Nekadašnje kolege iz US Postal Service tima vozili su zajedno od 1999. do 2002. godine i više ne učestvuju u zvaničnim trkama. Hinkepi i Vandevelde dobili su šestomesečne zabrane nakon svedočenja u anti-doping procesu koji je protiv njihovih timskih kolega pokrenula USADA.

Iako je oluja praćena kišom iz Kalifornije pretila da pokvari celokupan doživljaj, raspoloženje među 1800 učesnika je bilo na visokom nivou. Proslavljajući 18. po redu trku, ovog puta kao podršku Medicinskom centru u Tusonu i nekoliko drugih dobrotvornih organizacija, događaj nazvan „24-hour Town“ počeo je u petak 17. februara, a takmičare je na cilju, u podnožju planinskog lanca Karalina, dočekalo 4000 gledalaca.

Pored pojedinačnih takmičara, u trci su učestvovali i timovi sačinjeni od dva, četiri i pet takmičara. Organizovane su i trke za jednobrzince, a učestvovali su i mnogobrojni korporativni timovi. Trka je startovala u 12 sati u subotu, a završena je u nedelju u podne.

Staza dugačka 26 kilometara vodila je kroz šumu i uske puteve sa usponima u dužini od 375 metara po krugu, a završavala se poznatim spustom po kamenitom terenu. Sam teren je kombinacija utabanih zemljanih staza, peska i kamenja. Na stazi postoji nekoliko tehnički zahtevnih deonica gde su iskusniji vozači mogli da pokažu svoje umeće, a za one manje iskusne obezbeđene su obilaznice koje, naravno, oduzimaju više vremena.

Subotu popodne obeležila je žestoka borba za drugo mesto između NoTube tima i Armstrongovog tima. NoTube je tokom noći nastavio sa redovnim smenama vozača, dok su se nekadašnje kolege iz US Postal Service tima odlučili za taktiku u kojoj svaki od takmičara vozi po dva uzastopna kruga, kako bi ostala trojica mogli da se odmore.

Pred jutro su oba tima bila na tri minuta razlike i odvozali su 17 krugova. Do 10 sati ujutru, vođstvo je smanjeno na dva minuta. Na krug do kraja trke, NoTube je bio na samo minut prednosti.

Džordž Hinkepi je uspeo da nadoknadi veliki deo zaostatka za Nešom Dorijem u poslednjem krugu, ali je NoTube tim ipak uspeo da zauzme drugo mesto sa tek tri sekunde prednosti.

Entoni Vajt (UK) osvojio je prvo mesto u pojedinačnoj kategoriji kod muškaraca, a Čejz Edvards iz Flegstafa u Arizoni, prešavši 15 krugova, bila je najbolja u ženskoj konkurenciji ispred Ronde Gajsler. 

Tim "Make This Race Great Again" pobedio je u takmičarkom delu rezervisanom za korporativne timove, a u ukupnom plasmanu osvojili su četvrto mesto prešavši 22 kruga, koliko su prešli i Roca Roja Rollers. To im je donelo prvo mesto u kategoriji jednobrzinaca i petu poziciju u generalnom plasmanu.

Ovogodišnja trka posvećena je Lerdu Najtu, članu Kuće slavnih planinskog biciklizma i osnivaču Grannz Gear Productions-a, koji je osmislio 24-časovne trke među kojima su i „24 Hours of Canaan“ i „24 Hours of Moab“.

 

Izvor: cyclingnews.com | Foto: cyclingnews.com | Izabela Horvat
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem