Sagan osvojio Trku oko Kalifornije na bonifikacije

Na desetom izdanju Trke oko Kalifornije, američkog nadmetanja ekstra kategorije, Peter Sagan uspeo je da ostvari pobedu u generalnom plasmanu.
Ponedeljak, 18. maj 2015
Sagan osvojio Trku oko Kalifornije na bonifikacije

Posle pet uzastopnih osvajanja zelene majice namenjene najboljem sprinteru na Trci oko Kalifornije, Peter Sagan (Tinkof – Sakso) doživeo je da na desetom izdanju američkog nadmetanja ekstra kategorije ostvari pobedu i u generalnom plasmanu. U dramatičnoj završnici, Slovak je bukvalno za dlaku uspeo da trećim mestom na poslednjoj etapi osvoji bonifikacije koje su mu donele ukupnu prednost od tri sekunde spram dotadašnjeg lidera Žilijana Alafilipa (Etiks – Kvikstep).

Sagan nikako nije došao u Kaliforniju sa ambicijama u generalnom plasmanu, ali ga je skraćenom na skraćenom individualnom hronometru ostavila u mogućnosti da osvoji žutu majicu. Važno je bilo i što je zaostatak za Alafilipom, slavodobitnikom kraljevske etape na vrhu Baldiju u subotu, sveo na minimum. Svega dve sekunde razdvajale su Francuza i Slovaka uoči poslednjef dana nadmetanja, a znalo je se da je Peter bolji sprinter i da bi mogao do mesta na podijumu i bonifikacija.

- Tek kad sam treći put čuo svoje ime da sam ukupni pobednik, počeo sam da slavim. Bilo je mnogo blizu. Samo sam bolje izbacio bicikl u odnosu na Tajlera Farara kako bih bio treći. Kalifronija je ove godine bila veoma teška – komentarisao je Sagan.

Slovak je ovog puta ostao bez zelene majice, pošto je bolji od njega na sprintevima bio Mark Kevendiš (Etiks – Kvikstep). Britanac je osvojio četiri etape sa grupnim finišom, uključujući i poslednju.

- Nije vam svejedno kad čitavu trku izgubite za milimetre, ali ne možemo reći da nezadovoljni odlazimo iz Kalifornije. Ukupno smo Alafilip i ja slavili na četiri etape, bili smo i vodeći nekoliko dana. Na kraju je dobro i Žilijanovo drugo mesto ukupno, a uzeli smo i zelenu majicu – istakao je Kevendiš.

Poslednji put Sagan je osvojio etapnu trku čak 2011. Oko Poljske.

Rezultati 8. etape: 1. Kevendiš (V. Britanija, Etiks – Kvikstep) 2:14,55, 2. Vipert (Holandija, Drapak), 3. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso), 4. Farar (SAD, MTN – Kubeka), 5. Asbruk (Belgija, LotoNL – DŽambo), 6. Aedo (Argentina, Hamis) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso) 28:13,12, 2. Alafilip (Francuska, Etiks – Kvikstep) +0,03, 3. Dombrovski (SAD, Kenondejl – Garmin) +1,14, 5. Hesink (Holandija, LotoNL – DŽambo) +1,15, 6. Zubeldia (Španija, Trek) +1,16...

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem