Deca u Finskoj nastavljaju da dolaze biciklom u školu iako je napolju -17 stepeni

Veći deo biciklista brižljivo spremi svog dvotočkaša kada zahladni i ponovo ga aktivira kada temperature postanu podnošljivije a vremenski uslovi za vožnju bolji od snega i poledice. Kažemo većina, jer primera radi, osnovci u Finskoj ne odlažu svoje bicikle na zimski san već ih aktivno voze i sada kada je napolju -17 stepeni celzijusa.
Sreda, 25. decembar 2019
Deca u Finskoj nastavljaju da dolaze biciklom u školu iako je napolju -17 stepeni

Finski grad Oulu je odličan primer aktivnog biciklizma tokom cele godine. Sa adekvatnom infrastrukturom i urbanističkim planiranjem stanovnici ovog grada su pokazali da se ne moramo uvlačiti u automobile na prvi znak snega i zime.

Pekka Tahkola urbanistički inženjer i koordinator za pitanje biciklizma u Oulu napravio je fotografije lokalne osnovne škole i parkinga prepunog dečijih bicikala iako je tada temperatura bila ledenih -17 stepeni. Možda deluje neobično da su roditelji pustili decu da u školu idu sami na biciklovima po snegu, ali za Fince ovo nije ništa neuobičajeno, štaviše sasvim je normalno i zdravo.

Tahkola je objasnio informativnom portalu za životnu sredinu “MNN” da je nedavno organizovan projekat u okviru kojeg su učesnici iz južnijih delova Finske posetili njegov grad kako bi videli kako je organizovana biciklistička infrastruktura povezanosti škola i grada. “Posetili smo nekoliko škola i usput smo razgovarali sa lokalnim nastavnicima i direktorima. Prilično sam siguran da je ova škola jedan od najboljih primera ali svakako nije jedina. Postoji veliki broj škola u Oulu u kojima većina dece na nastavu dolazi biciklom ili peške,” rekao je Tahkola.

Izvor: Piše: Izabela Škrbić, Fotografije: Pekka Tahkola
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem