Inovacije u javnim parkinzima za bicikle

Parkinzi za bicikle su neophodni na javnim površinama ali šta ako bismo mogli da ih sklonimo onda kada nam ne trebaju?
Ponedeljak, 24. septembar 2018
Inovacije u javnim parkinzima za bicikle

Dizajner industrijskih proizvoda i diplomac Dizajnerske akademije Ajndhovena Milou Berg dizajnirao je jedinstveno "pop-up" vezište za bicikle koje “nestaje” u pločniku onda kada nije u upotrebi.

Prikazan tokom Holandske nedelje dizajna prethodne godine, ovaj patent je nazvan “Poravnaj” i napravljen je kako bi se napravilo više mesta na javnim površinama za događaje koji se povremeno organizuju poput marketa i koncerata dok bi istovremeno to bilo i sigurno mesto za ostavljanje bicikala.

Berg smatra da gradski centri postaju zakrčeni, pretrpani sa funkcionalnim objektima poput parkinga za bicikle. “Dok sam šetao gradskim centrima primetio sam da u određeno vreme tokom dana ima jako puno parkiranih bicikala dok ih u neko drugo vreme nema skoro uopšte. Iz tog razloga sam počeo da razmišljam kako bih mogao da učinim te prostore vizuelno i fizički smirenijim, a da istovremeno zadrže svoju funkcionalnost”, rekao je Berg.

Bergovo vezište za bicikle radi tako što jedan kraj iskoči napolje onda kada točak bicikla svojom težinom potisne drugi kraj dole. Prednji kraj patenta potone dublje u pločnik registrujući težinu bicikla, čime se zadnji kraj držača izdiže iz podloge praveći okvir za zadnji točak koji drži bicikl u balansu i koji predstavlja sigurno mesto za zaključavanje. Kada se bicikl ukloni sa vezišta, držač nestaje u podlozi omogućavajući nesmetano korišćenje prostora.

Patent je trenutno u fazi razvoja, a Berg aktivno pregovara o mogućnostima razvijanja ove vrste bajk-parkinga jer je već nekoliko opština zainteresovano da startuju sa pilot projektom.

Više fotografija na zvaničnoj veb prezentaciji miloubergs.com.

Izvor: Piše: Izabela Škrbić
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem