Arevo bicikl / Prvi 3D štampan dvotočkaš

Arevo bicikl izgleda kao običan, savremeni bicikl za svakodnevni prevoz, takav se i osećaj stvara prilikom vožnje, ali on je sve samo ne običan. Ovaj bicikl je stvoren tehnologijom 3D štampe i ima status prvog bicikla ove vrste na svetu.
Nedelja, 5. avgust 2018
Arevo bicikl / Prvi 3D štampan dvotočkaš

Američka kompanija Arevo koja se bavi takozvanom aditivnom proizvodnjom, napravila je potpuno funkcionalni bicikl kao dokaz da termoplastični materijal, lasersko zagrevanje i robotičko 3D štampanje mogu da zamene metalne delove putničkih i borbenih aviona, u odbrambenoj i elektro proizvodnji. U suštini, 3D štampanje više ne znači jeftine plastične figurice.

Ram bicikla je napravljen iz jednog komada i trebalo je oko dve nedelje za njegovu izradu, to je drastično brže od uobičajenog radno-intenzivnog metoda sjedinjavanja karbonskih vlakana. Robotička ruka i sto koji se okreće koriste laser koji zagreva termoplastični materijal i od njega formiraju jedinstvene oblike za bicikle. Dizajn za bicikl ili bilo koji drugi objekat unosi se putem softvera. Ovim metodom mogu se praviti prilagođeni bicikli različitih veličina kao i skoro pa identične replike zamenskih delova.

Džim Miler (Jim Miller) izvršni direktor kompanije Arevo koji se priključio timu pre nekoliko meseci kada je napustio Gugl i Amazon rekao je da Arevo nije proizvođač bicikala već da su želeli da pokažu mogućnosti njihovih softvera i tehnologije. Nakon velikog interesovanja koje je izazvao ovaj pilot model, Arevo očekuje proizvodnju i prodaju 3D bicikala već naredne godine ali ne direktno od njih već od partnera sa kojima se udruže u ovom projektu. Miler je takođe naglasio da je bicikl napravljen od materijala jačeg od titanijuma koji je pogodan za reciklažu i ne sadrži toksične materije.

 

 

 

Arevo 3d bicikl / bicycle

Izvor: Piše: Izabela Horvat
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem