Najlepše iz 2016. prema oceni BBC-a

Predstavljamo vam 10 najlepših bicikala u 2016. godini po oceni BBC-a.
Četvrtak, 19. januar 2017
Najlepše iz 2016. prema oceni BBC-a

Ova lista donosi najzanimljiviju i najlepšu mašineriju sa pogonom na pedale – od dečijeg tricikla u neoklasičnom stilu, dizajniranog u Nemačkoj do invalidskih kolica sa pogonom na pedale iz Japana. Predstavljamo vam 10 najlepših bicikala u 2016. godini.

The Archont by Ono Bikes

The Archont by Ono Bikes

Cena: $2,000-$10,500 (oko £1,500-£7,900)

Archont iz radionice Ono Bikes izgleda kao plod romantičnog susreta Schwinn Stingray-a i Calder Mobile-a sa prepoznatljivim „francuskim oblinama“. Sa dužinom od tri metra i jedinstvenim šarmom, svaki Archont je ručno izrađen po meri vozača. Kao bicikl (i kao počasna ulaznica na paradu) izaziva strahopoštovanje, ali sa akumulatorom upakovanim u „lažni“ rezervoar i električni motor, fantastično je i brzo prevozno sredstvo koje izgleda kao da je izašlo iz kvazi-utopijske budućnosti.

The Super 73 by Lithium Cycles

The Super 73 by Lithium Cycles

Cena: €2,999 (oko £2,300)

Što se tiče specifikacija, ne postoji ništa posebno u biciklu Super 73 iz kalifornijske fabrike Lithium što bi ga izdvojilo od drugih električnih bicikala. Pokreće ga elektromotor snage 1000w dovoljan da se razvije 45 km/h i lithium-ionska baterija, koja sa jednim punjenjem može da izvuče 32 kilometra vožnje. Ako upotrebite pedale može i više od toga. Međutim, za ljude rođene 70’ih godina prošlog veka, ovaj bicikl, sa svojim neo-minibajk oblikom koji podseća na Hondu Z50 Mini Trail, predstavlja statusni simbol. Debele gume i veliko „kabasto“ sedište čine ovaj Lithiumov prvenac u isto vreme prkosnim i razigranim. Ima čak i otvarač za flaše  i držač za čašu na mestu gde bi trebalo da bude benzinski motor.

The Volata by Volata Cycles

The Volata by Volata Cycles

Cena: $3,499 (oko £2,700)

Volata Cycles su napravili bicikl, prvenstveno namenjen vožnji po putevima, sa svim tehnološkim poslasticama koje donosi 21. vek: elektronsko menjanje brzina, GPS navigacija, automatska svetla, kaišni pogon - i truba, da sve to začini. Iako prvenstveno dizajniran za vožnju po putevima, ovaj bicikl će se sasvim dobro pokazati i na zemljanim stazama zahvaljujući debljim gumama. Aplikacija za praćenje povezana je sa biciklom i omogućava vam da aktivirate GPS sistem protiv krađe sa detekcijom kretanja. Možete čak i daljinski aktivirati trubu, ako vidite da se neko sumnjiv mota oko vašeg bicikla.

The Electric Juggernaut by Rungu

The Electric Juggernaut by Rungu

Cena: $4,299 (oko £3,300)

Zver i tricikl – dva totalno suprotna koncepta. Ovaj električni trotočkaš, takozvana zelena zamena za ATV (All terrain Vehicle), spojivši ta dva, predstavlja omiljeno prevozno sredstvo kako predškolca tako i off-raod avanturiste. Razvija brzinu do 32 km/h,  prelazi istu kilometražu sa jednim punjenjem baterije i sa svoja tri točka uspešno prkosi svim terenima, od skijaških staza do kamenitih planinskih puteva.

The Sladda by Ikea

The Sladda by Ikea

The Sladda Ikea

Cena: $599 (oko £450)

Sladda, Ikein proboj na biciklističko tržište, poseduje stil Malm police. Jednostavan je i praktičan, sa duplo lakiranim aluminijumskim ramom, unutrašnjim menjačem, kaišnim pogonom sa 10 godina garancije i ugrađenim svetlima. Ima prednju i zadnju korpu kao i čvrstu prikolicu u kojoj možete poneti 54 kilograma tereta. Dizajneri Ikee došli su na ideju za ovakav bicikl gledajući kako se stanovnici Kopenhagena muče sa paketima koje nose na biciklima. Sladda je jeftin bicikl, lepo dizajniran i jednostavno, dovoljno dobar.

The G3 by GoCycle

The G3 by GoCycle

Cena: $4,500-$4,900 (oko £3,400-£3,700)

Sklopivi e-bicikli nisu neka novost, ali elegantnije rešenje od GoCycle-a nećete pronaći, bar ne dok se na tržištu ne pojavi hoverbike. GoCycle je e-bicikl koji razvija 32km/h i može sa jednim punjenjem baterije da pređe oko 80 kilometara, ali uz pomoć pedala i sa mogućnošću programiranja vožnje, ta kilometraža se može znatno povećati. Ali najveća lepota je u onome što se ne može videti: baterije, kablovi i lanac sakriveni su u magnezijumskom ramu,  a prednje svetlo i višenamenska instrument tabla u potpunosti su integrisane u upravljač. Sklapa se i rasklapa uz pomoć lako dostupnih poluga i imbusa koji se nalazi ispod sedišta.

The Ready Made Road OG1 by Speedvagen

The Ready Made Road OG1 by Speedvagen

Cena: $5,385 (oko £4,100)

Radionica Vanilla Workshop i trkački orjentisana firma Speedvagen imaju liste čekanja koje dostižu i pet godina. Ove godine Speedvagen je napravio Ready Made Road model, OG1 –ulični bicikl minimalističkog dizajna na koji će te čekati samo nekoliko nedelja. To znači da će vam ovaj ručno izrađeni bickl biti dostupan pre mnogih, redovno proizvedenih. Isporučuje se u pet veličina i dve mat boje, maslinasto zelenoj i boji lavande, a predstavlja kombinaciju delova iz arsenala Shimana i Mavica.

The Tribel Gran Tourismo by Smikeson

The Tribel Gran Tourismo by Smikeson

Cena: €375-€595 (oko £320-£500)

Bilo je samo pitanje vremena kada će nemački inženjeri uzeti dečiji tricikl i od njega napraviti nešto što će naterati vodu na usta biciklističkim sladokuscima. To je Smikesonov Tribel sa krajnje jednostavnim dizajnom – dva točka na prednjoj strani, aluminijumski (ili čelični) ram, prednji stabilizator i pedale napravljene od drveta kruške ili bukovine. Upravlja se volanom i pokreće ga kaišni dvostepeni prenos sakriven u ramu. Ukoliko se nađete na nizbrdici i ne možete zakočiti pedalama, tu je elegantna ručna kočnica. Ovaj bicikl je toliko lep da bi bila prava šteta uprljati te anđeoski bele točkove.

Cogy Wheelchair

Cogy Wheelchair

Cena: ¥329,000-¥370,000 (oko £2,500-£2,800)

Ostati bez mogućnosti hoda je užasavajuće. Zato je japanska kompanija Tess Co odlučila da pomeri granice biciklizma i napravila invalidska kolica - sa pogonom na pedale. Za pacijente koji pate od posledica srčanog udara, Parkinskonove bolesti ili delimične paralize nogu, dovoljan je i najmanji pokret butina da aktiviraju kičmeni refleks i pokrenu paralizovanu nogu da okreće pedale. Sama konstrukcija kolica, blago nagnuta ka napred, takođe podstiče refleks. Za razliku od standardnog bicikla, ova kolica se mogu kretati u svim pravcima, čak i u nazad, samo uz pomoć ručnih kontrola.

Podride by Mikael Kjellman

Podride by Mikael Kjellman

Cena: $2,800 (oko £2,100)

Bicikl automobil –velomobile – koncept je koji nikad nije uspeo u potpunosti da zaživi. Prva takva naprava, francusko čudo pod imenom Mochet Velocar, pojavila se 1931. godine kao zdravija alternativa automobilima. Bio je to pametan i lep koncept, ali kao i mnogi drugi pokušaji u tom pravcu koji su usledeli u budućnosti, nije uspeo da promeni svet. No, danas je tu PodRide i sada, ponovo, ovaj koncept ima smisla. Švedski pronalazač Mikael Kjellman osmislio je jednosed sa kabinom koja podseća na automobil, napravljenom od impregniranog, vodonepropusnog platna sa brisačima na prednjem staklu i kukom za prikolicu kao dodatkom za teretni prostor. Ima skromni elektormotor od 250w koji razvija brzinu do 25km/h i domet od 60 kilometara po jednom punjenju baterije. Ovim vozilom se upravlju pomoću palica koje se nalaze sa leve i desne strane sedišta. Na obe palice se nalaze kočnice. Budući da se PodRideom upravlja lakše čak i od najmanjih gradskih automobila, ovo vozilo predstavlja idealno prevozno sredstvo između gradskih naselja, turističkih centara i univerzitetskih kampusa. Konačno, posle 85 godina, velomobil je spreman da postane uobičajen način prevoza, a ne samo trenutna zanimacija dok se ne pojavi neko drugo čudo. 


Izbela Horvat

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem