Osvrt na MTB Svetski kup 2015

Adrenalin i spektakularne borbe MTB Svetskog kupa privlače sve više gledalaca.
Četvrtak, 26. novembar 2015
Osvrt na MTB Svetski kup 2015

Takmičarski planinski biciklizam i dalje je u senci popularnosti i tradicije koju uživa starija, drumska disciplina, ali MTB vidljivo širi uticaj među ljubiteljima adrenalinske varijante sporta na dva točka. Red Bul Media House, zvanični medijski saradnik Međunarodne biciklističke federacije (UCI), već četiri godine producira i prenosi takmičenja UCI MTB Svetskog kupa beležeći konstantno porast interesovanja za ove programe.

Oko milion ljudi konstantno je pratilo nadmetanja u kros – kantri olimpijskoj disciplini (XCO) i daunhilu (DH). Još skoro dva miliona gledalo je trke u četiri dana koja bi sledila posle takmičarskih vikenda. U poređenju sa 2014, gledanost MTB Svetskog kupa porasla je za čak 45 procenata.

Red Bul je, takođe, pravio 26 minuta duge programe magazinskog tipa koji su doprli do 930.000 obožavaoca. Porastu popularnosti doprineli su svakako i dodatni klipovi, poput tizera, kratkih pregleda, akcionih i takozvanih „onboard“ klipova, idealnih za deljenje putem socijalnih mreža.

Minuli Svetski kup, zaključen u Vale di Sole krajem avgusta imao je dosta uzbuđenja za ponuditi. Nino Šurter (Skot Odlo) i Žilijen Absalon (BMC) nastavili su višegodišnju borbu za prevlast u elitnom krugu planinskog biciklizma. Uz tri druga mesta i tri pobede u šest rundi takmičenja, Švajcarac je zasluženo, četvri put postao šampion Svetskog kupa. Šurter je ove sezone osvojio zlato i na planetarnom prvenstvu u Valnordu. Za Absalona adekvatna uteha će biti da godinu zaključi na prvom mestu UCI svetske liste u kros – kantri olimpijskoj disciplini, na čijem je čelu trenutno.

Jolanda Nef (Stoeckli), koja i dalje ima manje od 23 godine, uspela je da odbrani titulu u elitnoj kategoriji Svetskog kupa. Švajcarkinja je napravila značajnu marginu, od 390 poena u odnosu na drugoplasiranu Norvežanku Gun – Ritu Dahle Flesju (Multivan Merida).

Naša Jovana Crnogorac (Salcano Cappadocia) svoju prvu sezonu Svetskog kupa u elitnoj kategoriji zaključila je na 51. mestu od 74 takmičarke sa poenima. Povrede i drugi problemi koji su Jovanu pratili tokom sezone nisu dali za bolji rezultat uprkos odličnim plasmanima u U23 kategoriji prethodne godine.

U planinskom spustu titule su pripale Britanki Rakeli Aterton (Factory Racing) i Amerikancu Aronu Gvinu (Specialized Racing).

Sportisti, treneri, menadžeri timova, novinari i sponzori izglasali su najbolje događaje u prošlom MTB Svetskom kupu. Nove Mesto u Češkoj omiljeno je mesto za kros – kantri olimpijsku disciplinu, što pada dobro, s obzirom da će se naredno planetarno prvenstvo održati baš tu. Spustašima se najviše dopala staza u francuskom Lurdu, na obroncima vrtoglavih Pirineja. 

Aron Gvin / Val di Sol

XCO Elita Devojke / Val di Sol

XCO Elita Muškarci / Val di Sol

XCO Elita Devojke / Prva trke sezone / Novo Mesto

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem