Završen prvi krug MTB kvalifikacija za OI u Riju - Devojke u A normi

Ženska MTB reprezentacija u A normi na kraju prvog kvalifikacionog kruga.
Subota, 30. maj 2015
Završen prvi krug MTB kvalifikacija za OI u Riju - Devojke u A normi

Na kraju prvog kvalifikacionog kruga u planinskom biciklizmu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ženska reprezentacija Srbije nalazi se u A normi. Naša zemlja je na 17. mestu koje garantuje jednoj predstavnici odlazak u Brazil.

Ukupno 1582 boda upisale su Jovana Crnogorac (1072), Ivana Kostić (308) i Jovana Vuković (202). S obzirom da Brazil, koji je deseti na listi, ima zagarantovano mesto na Igrama kao domaćin, može se reći da je Srbija i 16.

Kvalifikacionu poziciju, naše devojke treba da odbrane u narednih godinu dana. Konačni raspored kvota biće poznat posle 26. maja 2016, kad se u obzir uzima učinak oba ciklusa.

- Izborili smo normu čistu kao suza u prvom krugu! Ponosan sam na sve tri devojke, Jovane i Ivanu, koje su uložile maksimalan trud i napor da nas dovedu do ovog učinka. Do pre samo nekog vremena, mnogi su sa podsmehom reagovali na moje reči da ćemo otići u Rio, imati prvi put predstavnika u planinskom biciklizmu, a sad smo veoma blizu ostvarenja sportskog cilja i velikog sna. Biće izazov ostati u normi u narednih godinu dana, ali uveren sam da devojke to mogu – istakao je Nemanja Vajs, selektor MTB reprezentacije.

Veoma je značajno što Crnogorčeva od ove sezone vozi Svetski kup u kategoriji elita, gde su bodovi mnogo veći i veća je mogućnost za njihovo ubiranje nego u konkurenciji mlađih od 23 godine. Kostićeva i Vukovićeva su, takođe, ušle u rutinu osvajanja poena na međunarodnim trkama u zemlji i regionu.

- Ostaje da proverim sa UCI zašto nam nisu uračunati neki bodovi, jer bi po mojoj računici trebalo da imamo 45 više. Ne bi nas to podiglo za poziciju, ali bi nam dalo veću prednost u odnosu na konkurente. Zahvalni smo Biciklističkom savezu i Olimpijskom komitetu Srbije za podršku koju nam pružaju – zaključio je Vajs.

Crnogorčeva 13. na svetu

Nova apsolutna svetska UCI rang lista u kros – kantri olimpijskoj disciplini potvrdila je da je Jovana Crnogorac na 13. mestu. Reč je o najboljem plasmanu ikad nekog predstavnika Srbije u planetarnim okvirima biciklizma. Crnogorčeva već ima status zaslužne sportistkinje u našoj zemlji zato što je prethodnu godinu završila u prvih 20.

Ivana Kostić je, takođe, za naše uslove odličnom mestu 86, dok je Jovana Vuković 129. 

Izvor: M.Ti. Sportski Žurnal
KOMENTARI
  • vidak

    Nikola (vidak)

    31. maj 2015 15:45h

    Svaka čast!!!

  • nesh_pa

    Nebojsa P. (nesh_pa)

    3. jun 2015 18:32h

    Bravo bre! :)

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem