Crnogorčeva i Terpstra povele na timskoj MTB trci u Izraelu

Jovana Crnogorac i Ane Terpstra osvojile su prvu etapu Epik Izrael.
Petak, 19. septembar 2014
Crnogorčeva i Terpstra povele na timskoj MTB trci u Izraelu

Jovana Crnogorac i Ane Terpstra osvojile su prvu etapu Epik Izrael (UCI, S2) trke u planinskom biciklizmu koja se održava u Mišmar Haemeku. Naša biciklistkinja i Holanđanka prešle su 95 kilometara kroz pustinju pri temperaturama višim od 40 stepeni kako bi obukle majice namenjene ekipnim liderima. 

- Ovo je izvorni planinski biciklizam, kakav se vozio pre 2000. Timovi se sastoje od dva vozača i razlika između članova tokom etape ne sme da bude veća od dva minuta. Reč je, takođe, o trci u kojoj učesnici rešavaju sami svaki mehanički problem i pune bidone u takozvanim „fid zonama“. Ranije nikakva tehnička pomoć nije bila dostupna – objasnio je Nemanja Vajs, MTB selektor Srbije i Jovanin trener.

Etapa je bila veoma teška. Uprkos odluci organizatora da startuje u pola osam ujutru kako bi se izbegle vrućine, „ zvezda“ je ipak uzimala danak od karavana.

- Posle 40 kilometra Jovana i Ane pojačale su tempo i uspele da umaknu konkurenciji više od tri minuta. Do kraja je bilo preko sedam i po minuta. Vozile su pametno. Ostale su još dve etape, kažu paklenije nego ova, ali, ukoliko pobede dobijaju po 80 bodova za UCI svetsku rang listu. Takođe zahvaljujemo se proizvođaču bicikala Salcano koji pokriva sve troškove ove akcije. – istakao je Vajs.

Crnogorčeva, peta biciklistkinja planete mlađa od 23 godine, želela je da učestvuje na ovoj trci od početka godine, ali nije imala pravog timskog saborca. Saradnja sa Terpstrom dogovorena je tokom svetskog šampionata u Norveškoj.

 

 

Izvor: BSS
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem