Test najpopularnijih hidrauličnih kočnica

Pregled hidrauličnih kočnica Avid Juicy Carbon, Shimano XT, Magura Marta SL, Hayes El Camino
Sreda, 23. maj 2007
Test najpopularnijih hidrauličnih kočnica

Iako danas ima vise od 4 proizvodjaca hidraulicnih kocnica, ovaj izbor ce se svesti na one koje su generalno najzastupljenije ne samo u svetu, vec i kod nas. To su: Avid, Shimano, Magura i Hayes i to modeli Juicy carbon ( vazi i za juicy 7 ); XT; Marta SL i El Camino. Izabrani modeli odgovaraju kako klasicnoj XC voznji, tako i downhill-u i “all day” voznji. Namerno nisu izabrani najjaci i najskuplji modeli, jer njih relativno malo vozaca i koristi.
Dok su vec skoro deceniju disk kocnice na MTB pozornici, njihovo masovno koriscenje je uzelo maha tek poslednjih godina. Razloga za ovo je bilo vise a pomenucu recimo brzo trosenje plocica, pregrevanje, losa modulacija, buka i skripanje, tezina…
Ovi raniji problemi kod ova 4 modela su daleka proslost! Ni jedna od testiranih modela nije na jakim i dugim spustevima nije gubila kocionu snagu, niti skicala i skripala. Gotovo da su sve izdrzale bez ikakvog naknadnog stelovanja, dotezanja i sl. Iako ce se videti koja je kocnica najbolja u “overall” klasifikaciji, ne moze se reci da je bilo koja od njih gubitnik ili na zadnjem mestu. I to iz jednostavnog razloga – suvise su dobre po performansama, tako da cemo ovde izdvojiti i po grupi one koje su se u toj kategoriji najbolje pokazale.

AVID je dobio prvu poziciju u klasi “fine tunning”

Tezina - 323 gr bez rotora prednja i 343 gr zadnja kocnica. Rotori su teski 104 gr.
Sistem montaze rucice – iz 2 dela, dakle ne zahteva skidanje rukohvata.
Zamena plocica – skljocne kada legne u svoje leziste. Ne traze dodatni alat. Malo je nezgodna sama montaza jer plocice idu sa sve distancerima.
Podesavanje rucica – dve mogucnosti – podesavanje tacke kontakta plocica; podesavanje samih rucica ( blize ili dalje volanu - za rucice treba imbus kljuc ).
Osecaj na rucicama pri kocenju – lepo i lako kocenje i doziranje, rucica je odlicna pod prstima zbog svoje debljine i tzv. “dogleg” oblika.
Snaga kocenja – Odlican miks snage i doziranja sile kocenja. Laka za stelovanje u zavisnosti od afiniteta vozaca.
Buka – super tiha kocnica
Zakljucak – odlicna kocnica koja ima odlicnu snagu kocenja, izuzetno laka za montazu ( nema potrebe za sajbnama kao distancerima ), pruza mnostvo podesavanja, tako da se moze prilagoditi svakom tipu vozaca. Nije cudo sto mnogi bicikli vise i visoke klase imaju ove kocnice na sebi.

SHIMANO XT je dobio prvu poziciju u klasi “easy to use”

Tezina – 314 gr prednja, 320 gr zadnja. Rotori su teski 138 gr.
Sistem montaze rucice – iz jednog dela, mora se skinuti rukohvat.
Zamena plocica – skljocne kada su na mestu, idu sa distancerima pa je montaza kao i kod Avida malo slozenija, zahtevaju i imbus kljuc.
Podesavanje rucica – blize ili dalje od volana, potreban imbus kljuc.
Osecaj na rucicama pri kocenju – Odlicna ergonomija rucice za 2 prsta, tanak profil. Najbolji osecaj kod vracanja rucice.
Snaga kocenja – Odlicna kocnica sa dobrim doziranjem sile kocenja.
Buka – tiha sa blagim “organskim” struganjem kada su kocnice vruce
Zakljucak – Ove kocnice vas teraju da budete odlican vozac a razlog je sto necete “zakucati” tockove tek tako. Rucice su odlicno ergonomski uradjene, bas kao da su radjene po vasoj meri. Sam rad ovih rucica je ocenjen kao najbolji od ove 4 kocnice.

MAGURA Marta SL je dobila prvu poziciju u “best overall” klasi

Tezina – 246 gr prednja, 260 gr zadnja. Rotori su teski 104 gr.
Sistem montaze rucice – iz 2 dela, dakle ne zahteva skidanje rukohvata.
Zamena plocica – plocice se postavljaju i lezu magnetno, mali pin ih drzi na prevoj poziciji. Posto nema zvuka kada plocice legnu, potrebno je pazljivo ih montirati. Takodje, potreban je i imbus kljuc.
Podesavanje rucica - blize ili dalje od volana, potreban imbus kljuc.
Osecaj na rucicama pri kocenju – fino odradjene rucice za kocenje sa 2 prsta.
Snaga kocenja – Veoma snazne kocnice sa odlicnim doziranjem. Snaga kocenja raste sa pritiskom na rucicu.
Buka – apsolutno tiha
Zakljucak – Osecaj na rucicama je odlican, snaga kocenja takodje, a buke nema nigde. Od ove 4 kocnice – ova je i najlaksa.

HAYES El Camino je dobio nagradu za snagu kocenja

Tezina – 317 gr prednja, 343 gr zadnja. Rorori su teski 127 gr.
Sistem montaze rucice – iz 2 dela, dakle ne zahteva skidanje rukohvata.
Zamena plocica – Skljocnu u svoje leziste kroz vrh kocnice. Ne zahtevaju dodatni alat. Super jednostavno.
Podesavanje rucica – podesavanje blizine rucica volanu, kao i “power” dugme za podesavanje sile kocenja.
Osecaj na rucicama pri kocenju – Dobro odradjene rucice za 2 prsta, uskog profila.
Snaga kocenja – ovo su ubedljivo kocnice koje najjace koce, bez jakog stiskanja. Zahtevaju i da se vozac njima prilagodi i nauci da koci, da bi izbegao blokiranje tockova.
Buka – tihe, sa blagim “organskim” struganjem kada su kocnice vruce.
Zakljlucak – Ove kocnice svrstavaju Hayes rame uz rame sa ostrom konkurencijom. Preporucuju se onim agresivnim vozacima, kao i onim tezim, zbog svoje sile kocenja.

Da na kraju napomenem i vaznu cinjenicu da AVID kod nas zastupa Capriolo, Shimano i Capriolo i Planet bike. Magura i Hayes ovde nemaju zastupnika, pa je to otezavajuca okolnost za nabavku rezervnih delova, pre svega rezervnih plocica.
Dalje, licno iskustvo u voznji ova 4 brenda definitivno govori da kao sto V-brake kocnice imaju prednost u manjoj tezini, odrzavanju i odlicnim performansama na suvoj podlozi i po suvom vremenu, disk hidraulika polako dobija na masovnosti bas zbog vec gorepomenutih cinjenica a posebno zbog nepromenljivosti sile kocenja u vlaznim uslovima, blatu, kisi, snegu i sl. uslovima.
Konkretno sam se zadrzao na Avid juicy 7 i Shimano XT cetvoroklipnim disk kocnicama koje me izvanredno sluze.
 

O AUTORU

Miša ( misaxtr ) Jovanović

Miomir Jovanović, među bajkerima poznatiji i kao mišaxtr, interesovanje prema planinskom biciklizmu gaji već više od dvadeset godina. MTB tehnikalije poznaje do najsitnijih detalja. Diše na dva točka a svaki trenutak slobodnog vremena daće za jednu dobru ofroud vožnju.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem