Shimano SLX 2013

Noviteti u Shimano SLX grupi za 2013. godinu.
Sreda, 23. januar 2013
Shimano SLX 2013

Shimano je s pocetkom ove godine krenuo i sa otkrivanjem noviteta za predstojecu sezonu i kao prvu predstavio SLX grupu delova za 2013. godinu.

Primetna razlika je zadnji menjac koji je druga generacija „shadow“ + stila, veci izbor dvofaznih pogona, bolji osecaj kod menjaja brzina i na posletku – nove disk kocnice koje prate dizajn onih skupljih iz serija XT i XTR grupe.

Same kocnice su odradjene po vec prepoznatljivom novom Shimano dizajnu koji kako smo vec napomenuli imaju XT i XTR kocnice. U SLX izvedbi ne postojte „free stroke“ podešavanja, što na kraju krajeva i nije presudno, posebno uzimajuci cinjenicu da ova grupa treba da bude mnogo dostupnija u finansijskom smislu vecem broju bajkera.

Klješta su odradjena po standardnom „2-piece“ dizajnu sa dodatkom za sto bolju rasporedelu toplote pri kocenju. Na testu su se pokazale odlicno u smislu snage kocenja i osecaja na samoj rucici.Još jedan novitet kod kocnica je da ova grupa ne sadrži centarlok rotore, vec standardne sa 6 rupa, koji uzgred budi receno odlicno izgledaju, iako nemaju Shimano „ice technology“ multislojeve metala.Poboljšanje u tenziji lanca i smanjenje buke su karakteristike novog zadnjeg SLX menjaca. Kako tvrde ovo je jednostavniji dizajn, a u isto vreme izdržljiviji od prve generacije shadow XTR varijante. Podržava takodje i "direct mount" ramove kojih iskreni da budemo i nema baš preterano, ali eto – i ta opcija stoji.

Predvidanja su da bi ova opcija mogla naci mesto na velikom broju bicikala kako zbog kvaliteta, tako i zbog cene koja bi trebalo da bude manja u odnosu na grupe iznad. Poznato je da je vec kod prvog pojavljivanja SLX grupe ista nedugo potom proglašena za „best buy“ MTB opciju.

Kada smo kod pogona – opcija 38-26 je za 4gr lakša od XT varijante -  743gr. U gramima je to prakticno zanemarljivo, ALI u ceni sigurni smo nece biti u korist SLX varijante. Alu kurble su odradjene tako da ih gotovo svi mogu voziti bez ikakvih bojazni za njihovo pucanje ili bilo šta drugo. Možda samo oni okoreli DH vozaci mogu naci zamerku ako udare istim u nešto šzo je jaaaako tvrdo ;)

Možda se nekom nece svideti nešto robusniji dizajn, ali oni koji su ih probali kažu da je pogon perfekcija i da 'šifta' kao grom!

Tu je naravno i opcija 3x10 u 42-32-24 varijanti za one koji vole da imaju veci izbor kod promene brzina.Pogledajte 10-faznu kasetu – i možete videti alu spajder koji drži lancanike – kao i kod „starije brace“ iz XT i XTR varijante a težine je 367gr.Naravno, sve ovo bez šiftera ne bi bilo kompletno. Evo i njih. Za ovu seriju poboljšana je ergonomija, a radi boljeg i preciznijeg menjanja brzina doterena je i unutrašnja mašinerija koja daje sada i mnogo bolje „klik-tanje“.

Naravno, najbolje se uklapaju i pare uz SLX kocnice, što je na kraju i sasvim normalno ocekivati. Tu je i opcija skidanja indikatora brzina i ušteda još kojeg grama za one kojima to mnogo ne znaci.

Razlika u odnosu na XT/XTR opcije je ta sto nema mogucnosti dvostrukog klika kod opuštanja kabla, ali je zato i cena solidno pristupacnija.

Sve u svemu, Shimano je ponovo gurnuo SLX u vatru sa oštrom konkurencijom ali i ovoga puta spremnu da se nosi sa svim novim izazovima koje pred njom stoje kako bi zauzela vodecu poziciju i „best buy“ odlicje i u 2013. godini.

O AUTORU

Miša ( misaxtr ) Jovanović

Miomir Jovanović, među bajkerima poznatiji i kao mišaxtr, interesovanje prema planinskom biciklizmu gaji već više od dvadeset godina. MTB tehnikalije poznaje do najsitnijih detalja. Diše na dva točka a svaki trenutak slobodnog vremena daće za jednu dobru ofroud vožnju.
KOMENTARI
 • trange_frange

  Admir M. (trange_frange)

  23. jan 2013 22:47h

  Zna li iko kada ce ova grupa biti dostupna u Srbiji?Zadnji menjac je nenormalno lep.Mogu se usuditi reci da je lepsi i od Xt i Xtr modela.

 • misaxtr

  Miša ( misaxtr ) J. (misaxtr)

  23. jan 2013 23:11h

  S obzirom da je ovo još "vruće ispod kalupa", pitanje je kada će i na zapadu osvanuti - verujem pred ili početkom sezone, a što se Srbije tiče,,,videćemo....čim bude bilo indicija za to - biće objavljeno.

 • trange_frange

  Admir M. (trange_frange)

  24. jan 2013 00:35h

  Nasao sam neki link da se u Nemackoj vec uveliko prodaje i da kosta 45 evra

 • trange_frange

  Admir M. (trange_frange)

  24. jan 2013 01:11h

  Evo ga link mozda nekome bude od pomoci:
  http://www.bike24.com/p232872.html,
  a o cenama i da ne govorimo koliko su smesno niske.

 • misaxtr

  Miša ( misaxtr ) J. (misaxtr)

  24. jan 2013 08:57h

  Eto, za Japance je sezona već počela :)

 • logic

  Dejan A. (logic)

  24. jan 2013 11:42h

  http://www.bike-discount.de/shop/m43/k1197/shimano.html?od=&ft=1
  Ovdje je 37 EUR ;)

 • trange_frange

  Admir M. (trange_frange)

  24. jan 2013 13:03h

  Da ali to je m663, a mi pricamo o m670 i m675 Shadow plus

 • logic

  Dejan A. (logic)

  24. jan 2013 13:24h

  Shimano SLX 10-speed Rear Derailleur RD-M670 GS Shadow 37,77 EUR
  http://www.bike-discount.de/shop/k1197/a72808/slx-10-speed-rear-derailleur-rd-m670-gs-shadow.html?mfid=43

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem