Shimano Saint 2013

Saint - Shimanova haj end DH grupa delova.
Sreda, 20. februar 2013
Shimano Saint 2013

U protrklih nekoliko godina, mnogo toga se izdešavalo kada je DH u pitanju. Bicikli su čak i u ovoj grani počeli da se olakšavaju, krenuli su masovno i direktni live stream prenosi ovih dešavanja, došle su i mlade snage koje polako zamenjuju stare legende...

Ono što je ostalo konstanta – bar kada je Shimano u pitanju – je njihova haj end DH grupa SAINT.

Za 2013. godinu je, pored novog izgleda, Saint je dobio četvoroklipne kočnice sa „ice“ tehnologijom implementiranu u rotore, shadow plus menjač, kao i sopstveni model pedala.

Kako Shimano navodi, u ovoj grupi su išli na 5 stvari:

Stabilnost, tihi rad, efikasnost, izdržljivost i ergonomija.

Najveći pomak je svakako zadnji menjač u shadow plus tehnologiji, predstavljen prvo kod XTR grupe a kasnije i kod XT kao i SLX varijante.

Oni koji su ga vozili i testirali – kažu da radi brilijantno – a najbolja potvrda ovoga je da to isto misli i konkurencija.

Izvedba u verziji kratkog kaveza ima smanjenu „buku“ – ako se to može tako nazvati, a takođe i mehanizam koji mu omogućava da prima kasete i sa manjim i sa većim odnosom lančanika.

Saint nema u svojoj grupi desetofaznu kasetu, prvenstveno zbog same činjenice da je izbor kaseta kod DH, freeride ili all mountain vozača prilično raznovrstan. Sam proizvođač preporučuje Ultegra 6700 kada je DH u pitanju, ili Deore XT kada su ostale „aktivnosti“ u pitanju.

Grupa takođe nema svoj lanac, preporuka je HG94.

U ovoj MTB oblasti nema mnogo prednje mehanike, pa ni Saint nije izuzetak. Opcija 1 x 10 govori da postoji samo desni šifter, sa sličnim karakteristikama kao i kod XTR varijante.

Varijanta je standardna – potiskom se menjaju brzine naviše, a two way release je takođe već standard opuštanja sajle. Poseduje takođe i multi release – više od jedne brzine sa pritiskom na ručicu. Ručice su nešto duže nego kod prethodnih serija, za lakše rukovanje. Može se nabaviti sa standardnom varijantom za montiranje, ili sa I-spec varijantom za Shimano grupu.

 
 

Saint kočnice su i dalje jedne od onih koje imaju najbolju snagu kočenja, iako je ovo dizajn koji se proteže 4 sezone. Ali da se ne zaboravi – čuveni XT 755 četvoroklipni – legendarna kočnica koja i dan-danas ima svoje korisnike – između ostalih i mene :)

I model 820 koristi kao i poslednji modeli Deore, SLX, XT i XTR grupa, verziju cilindara, samo udvostručenu i sa različitim prečnikom istih u korist gornjih, kako bi generisali veću kočionu silu na prednjem delu pločica, a sve u funkciji što kvalitetnije sile kao i modulacije kočenja.

 
 

Ručica kočnice je rađena u one-finger sistemu a sama kočnica u servo wave izvedbi. Sve ovo ne bi imalo smisla ukoliko bi kočiona sila bila promenljiva sa dužinom kočenja i razvijenom temperaturom. Za to su se pobrinuli u Shimanu i implementirali pločice sa Ice tehnologijom. Dalje, tu su i novi RT99 rotori koji imaju Ice tech 3 sloja u tzv. „Sendvič“ konstrukciji. Konstruisani su tako da „skupljaju“ vazduh i navode ga direktno na kočionu površinu.

 
 

Shimano tvrdi da je ovom tehnologijom postignuto smanjenje toplote za čak 50% i to u odnosu na standardne Ice tech rotore, 20% smanjeno gubitak snage kočenja, kao i duži vek pločica.

RT99 Ultimate rotori su rađeni samo u dimenziji 203mm i to za CL nable.

Pogon je zadržao proveren Shimano Hollowtech II sistem, sa čeličnom osovinom i umetcima za pedale za dodatnu izdržljivost. Tvrdi se da je ovaj model značajno lakši u odnosu na prethodni zahvaljujući novom spajderu. On je dizajniran za jedan lančanik i to u opcijama 34-36-38 zuba. Što se BB opcije ili ti patrona tiče, postoje 68/73 verzija kao i 83mm, a dužine kurble idu 165-170-175mm

U ovo se nadovezuju i nove flet pedale – prve posle MX-30. MX80 su 3mm šire od MX30 varijante, 8,5mm tanje i dolaze sa dužim pinovima. Platforme su takođe redizajnirane za bolji grip i komfor u samoj vožnji.

 
 

Dakle – ukoliko volite ekstrmniju stranu MTB oblasti, a novac vam ne predtavlja velki problem – SAINT vas željno iščekuje :)

O AUTORU

Miša ( misaxtr ) Jovanović

Miomir Jovanović, među bajkerima poznatiji i kao mišaxtr, interesovanje prema planinskom biciklizmu gaji već više od dvadeset godina. MTB tehnikalije poznaje do najsitnijih detalja. Diše na dva točka a svaki trenutak slobodnog vremena daće za jednu dobru ofroud vožnju.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem